1 065 0

”Френският Манхатън” иска да измести Лондон

Deutsche Welle

Париж се готви за голям удар: след Брекзита има много фирми, включително и британски, които смятат да изместят своята дейност от Лондон. Във „френския Манхатън” потриват ръце и очакват истински бум на нови работни места, пише в свои материал в Deutsche Welle Лиза Луис.

Парижкият делови център „Ла Дефанс” със своите небостъргачи не е най-любимата дестинация за чуждестранните туристи. В скоро време обаче това може да се промени. Особено след като Великобритания излезе от ЕС. Защото за британските фирми, които търсят ново седалище, "френският Манхатън" може да се окаже най-удобното място. На това поне разчита френското правителство и вече разстила червен килим пред чуждестранните компании.

Изгоди от Брекзита може да извлече и брокерската агенция CBRE, която управлява много офиси в деловия квартал. Агенцията е създала специален отдел, който консултира фирми и клиенти, решили да преместят бизнеса си в Париж. "Като международна брокерска компания ние разясняваме на нашите клиенти какви са предимствата, недостатъците и трудностите, които евентуално биха ги очаквали", казва зам.-директорът на CBRE Грегоар де ла Ферт.

Най-големият пазар за офиси в Европа

Той смята, че френската столица има много предимства. "Париж притежава най-големите офис-площи в Европа. Освен това тук има голям брой магазини, които предлагат всичко необходимо за фирмите и техните сътрудници", допълва де ла Ферт.

Великобритания ще напусне ЕС най-рано след две години, но френското правителство още отсега се опитва да привлече британски компании към Франция - и най-вече финансови институти. Правителството вече създаде облекчения за регистрацията на желаещите компании и дори им предоставя английскоговорящи консултанти. Намали и данъците за онези висши мениджъри, които се връщат от Лондон обратно във Франция. Правителството работи в тясно сътрудничество с агенцията „Paris Europlace”, която представлява финансовите интереси на Париж. „След вота за Брекзит някои компании проявяват желание да преместят деловата си дейност”, твърди генералният директор на „Paris Europlace” Арно де Бресон. "Париж е сред най-предпочитаните дестинации, също както и Франкфурт", казва той.

Докато Франкфурт е предимно банков център, Париж е средище на компании от най-разнообразни сфери. Според „Paris Europlace”, в резултат на британското решение във френската столица могат да възникнат десетки хиляди нови работни места. След като Тереза Мей обяви, че формалната процедура за излизане от ЕС ще започне през март, има и все повече британски фирми, които проявяват интерес към Париж. "Париж е особено привлекателен за банките и за компаниите, които управляват активи", казва Марк Перон, сътрудник в парижкия офис на адвокатската кантора „Linklaters”, която консултира финансови институции със седалище в Лондон. В полза на френската столица говорят и добрите механизми за банков надзор, съществуващи в страната. Парижкият финансов сектор се справи относително добре с финансовата криза през 2008 година.

"Париж не може да стане №1"

Не всички компании обаче се ориентират към Париж, твърди юристът. Това се дължи на факта, че много фирми са си изградили погрешна представа за Франция. "Много от тях вярват, че данъчните закони във Франция се променят твърде често, а това впечатление не говори в полза на Париж, когато се взимат инвестиционни решения. Освен това френският трудов пазар минава за твърде закостенял, което също плаши фирмите", казва Перон.

Икономистът от парижката „Saxo Bank” Кристофър Дембик твърди, че Париж има съвсем реални недостатъци в сравнение с останалите европейски центрове, които се дължат на държавната политика. "Правителството трябва да намали данъците, които са твърде високи. Особено данъците върху бонусите. Но дори това да стане, Париж пак няма да е №1 в Европа. Най-привлекателен за британските фирми си остава Франкфурт/Майн, тъй като там се намира и ЕЦБ. "И тя ще стане още по-важна след излизането на Великобритания от ЕС", казва Дембик.

Париж има чар

Грегоар де ла Ферт признава тези аргументи, но им противопоставя чара на Париж. "Смятам, че при взимането на решение роля ще играят не само икономическите аспекти. Париж е един от най-динамичните градове в Европа и пленява сърцата на хората с многото си културни забележителности", казва той. Междувременно деловият квартал „Ла Дефанс”се подготвя за ново начало. Там се изграждат три нови небостъргача с общо 170 000 кв.метра офисна площ.Още по темата

 • Салах Абдеслам не успял да се взриви в Париж

  Салах Абдеслам не успял да се взриви в Париж

  Салах Абдеслам не е успял да активира своя колан с експлозиви по време на атентатите в Париж, съобщи RTL.fr. Абдеслам е единственият оцелял от ...
  26.01.2017
  967
  0
 • Brexit удари наемните нива

  Brexit удари наемните нива

  Заетите във финансовия сектор във Великобритания масово напускат. Причината е Brexit. Това означава, че на пазара на недвижими имоти ще се появят ...
  13.07.2017
  1 581
  0

Напиши коментар:


Публикувай