Last news in Fakti

20 Февруари, 2017 18:45 1 389 5

Има слабости в програмата за саниране

  • саниране-
  • мррб-
  • програма-
  • отчет
Има слабости в програмата за саниране - 1

Идеята на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради е положителна, но прегледът на постигнатото и отзивите от страна на нейните крайни потребители – собствениците, са показали някои слабости, които трябва да се прецизират, каза министърът на регионалното развитие и благоустройство инж. Спас Попниколов. Програмата е завършила на 31 декември 2016 г. и нейният ресурс е изчерпан.

С разполагаемите 2 млрд. лв. по програмата се планира да бъдат обновени 150 000 жилища, в които живеят над 340 хиляди граждани, допълни тя. Към момента, с финансиране от Националната програма, са изпълнени 266 обекта, дейностите по около 500 приключват и те скоро ще бъдат въведени в експлоатация, като се работи по общо 2022. Заместник-министър арх. Виолета Комитова посочи, че според направения анализ на нейното изпълнение първоначално са заложени необосновано високи референтни стойности за необходимите дейности, които в последствие са намалявани два пъти и в резултат този проблем в момента е отстранен. Методическите указания за изпълнение на програмата позволяват някои от дейностите да подлежат на тълкуване - в резултат на това на места са изпълнени недопустими за финансиране дейности. Няма и достатъчен контрол отчете още Комитова.

Като слабост бе определен фактът, че хората, които извършват плащанията – от Българска банка за развитие (ББР), не правят физическа проверка на място, а тези, които я извършват пък нямат отношение към плащанията на средства по програмата. Реално МРРБ възстановява средствата на ББР едва след като сградите се въведат в експлоатация. След тази констатация са предприети мерки за завишаване на контрола.

Поради сложния процес на функциониране на програмата и заради недостатъчна информираност общините са продължили сключването на договори за изпълнение на дейности по сгради. Тя отчете лавинообразно нарастващ интерес към програмата, който е довел до това, че освен сградите с вече сключени договори, има около 2000 сдружения на собственици с подадени документи за финансиране, а още 2000 са в процес на сдружаване. С осигурените за изпълнението й към момента 2 млрд. лв. ще могат да бъдат обновени одобрените до месец януари 2016 г. 2022 сгради. Ръководството на МРРБ ще работи за управление и успешно приключване на дейностите в тях, уточниха от ведомството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ikonomist

    17 2 Отговор
    Аз разбирам каква е ползата за собствениците, но каква е моята полза и защо аз плащам да ремонтират чужда частната собственост? С данъци може да се санират само обществени сгради.

    Коментиран от #4

  • 2 Инфраструктура

    9 5 Отговор
    При плачевното състояние на инфраструктурата, да се дават пари да се санират частни имоти и то най-вече на богаташи е престъпление. По-добре тези пари да отидат за ремонти по пътищата, улиците, ЖП-то и т.н. Вместо да гинат хора.

    Коментиран от #3

  • 3 гощо

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Инфраструктура":

    Санират само панелки до колкото знам?!?! Не съм чувал богаташи да живеят по панелки?!?!? Стига гледали в чуждото канче,глей си твойте неща!!! Сакън някой да не му поправят панелката!!! Не е важно аз да съм добре важното е Вуте да е зле!!! Май на тази схема си ти?!?!
  • 4 гощо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ikonomist":

    Ти какви данъци плати?!?!? Само злобеете тука?!?!?
  • 5 Жител на БГ

    3 3 Отговор
    Ами когато гласувате мислете за кого гласувате и какви политики Ви обещават за напред, та такива ми ти работи....А панелките е задължително да бъдат ремонтирани /санирани/, защото ако не знаете експлоатационния им живот е 30-50 г. и доста от тях са на неговия ръб и познайте какво ще се случи след някоя и друга година ако поне малко не се поддържат.....масово ще тряба да се изселват хора и незнайно къде ще идат!! А пари както винаги няма....