Last news in Fakti

14 Май, 2017 12:34 2 492 2

Боил Банов: Двойната къща ще бъде възстановена

  • двойна къща-
  • двойната къща-
  • киро японеца

Това е централна градска зона

Боил Банов: Двойната къща ще бъде възстановена - 1

„Това е централна градска зона. Къщата влиза в опазване на цялата зона, каквото и да правите там минава през съгласуване. Ние ще изискаме паметникът Двойната къща да бъде възстановен във вида, в който е бил”, заяви новият министър на културата Боил Банов в студиото на „Тази неделя” по бТВ.

110-годишната къща в центъра на София, доскоро паметник на културата, беше съборена, като на нейно място трябва да се появи паркинг. Собственик на имота е Кирил Киров или по-известен като Киро Японеца.

На въпрос как Министерството на културата ще накара Японеца да възстанови паметника на културата, Банов отговори: Ще го накараме с изисквания. След като има обществен интерес и след като е станало факт и се е случило всичко това, няма минаване.

Той уточни, че са спазени всички законови процедури при отнемането на статута паметник на културата на Двойната къща.

„В Австрия, например, механизмите са простички – идват от министерството, правят проверка, отразяват състоянието, правят предписание. След 6 месеца идват втори път, ако няма започната работа – пак правят предписание. След още 6 месеца ако няма развитие, правят една бърза и кратка процедура по национализиране на сградите”, поясни Банов.

Около казуса с Двойната къща стана ясно, че на бившият министър на културата Петър Стоянович му е предлаган подкуп от 100 хил. лв., за да промени статута на културния паметник.

Банов коментира, че ако на него му се случи нещо подобно – „ще се обадя в прокуратурата и ще чакам да ми кажат как да действам нататък”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИРА

    10 1 Отговор
    dano q vastanovi tozi prestupnik da bude odarjavena tazi kushta narko trafikant CIGANIN OT FAKULTETO SHTE RUSHI BULGARSKATA ISTORIQ
  • 2 Vasik Atanasova

    4 0 Отговор
    веждичката е виновен
    той киро събори къщата
    кво ще вдига сега
    паркинг че да ви събира парите