8 975 4

Най-скъпият град в света

Най-скъпият град в света
Снимка: Shutterstock

Луанда – столицата на Ангола, успя да си върне първото място в класацията на най-скъпия град в света, като измести от там Хонконг. Авторът на проучването – консултантската компания Mercer, е изследвала 23 мегаполиса от цял свят. Третото място е за Токио. Следват Цюрих, Сингапур, Сеул, Женева, Шанхай, Ню Йорк и Берн.

Любопитно е, че Лондон, който се смята за най-скъпия за преживяване град е в края на класацията. Това се обяснява с девалвацията на паунда след референдума за излизане на Великобритания от ЕС. Градът обаче продължава да е скъп за чужденците. На първо място заради високите наемни нива и поради наличието на дефицит на жилища ново строителство.

Класацията е изготвена на базата на изследвани 200 признака, в които влизат също така разходите за наем на жилище, транспорт, дрехи, храна и развлечения. Луанда е „победител” благодарение на факта, че наемът на обзаведен апартамент с три спални е 13 000 USD на месец.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ддд
  Отговор
  1 00:16  23.06.17
  дали има циганска махала?
 • Answer
  Отговор
  2 00:44  23.06.17
  Здравейте, някой би ли ми разяснил защо столицата на Ангола е най-скъпата за живеене? Не мисля, че е топ дестинация за туристи или пък за бизнес... Защо стандартът на живот там е толкова висок? Силно се съмнавям да е само заради златото и диамантите там.

  Коментиран от #4

 • rotjeknor
  Отговор
  3 12:36  23.06.17
  Защото има много петрол, който в момента се експлоатира безогледно и има много инвестиции покрай тази индустрия. А няма имоти достатъчно за приходящите.
 • Отговор
  Отговор
  4 12:48  23.06.17

  До коментар #2 от "Answer":

  НЕ Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА!!! Този стандарт на живот е само за няколкостотин души около семейството на душ Сантуш(имам предвид жената-милиардер Изабел и баща ѝ, небезизвестният социалист Жозе Едуарду), както и за представителите на няколкото десетки инвеститорски компании! Разбира се, на определени привилигеровани групи работници (нашите хора, от по-равните, номенклатурата) се плащат запплати от порядъка на 6-8000$. Останалите хора получават африкански заплати при цени, приблизително тройно по-високи от тези в Емирствата! В покрайнините има гета, бидонвили, и пазари с нормални цени. Вероятно те са нелегални, но властта ги оставя да съществуват, нещо като битаците през соц-а.

Напиши коментар:


Публикувай