3 074 4

Американците се върнаха на руския имотен пазар

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

За пръв път след въвеждането на санкциите срещу Русия на наемния пазар на жилища в Москва се появиха американски компании, които търсят имоти за свои служители. Също така се отчита ръст в търсенето на подобни обекти и от страна на европейски компании.

Към момента от всички търсени жилища за наем 23% се падат на фирми, които искат да настанят в тях своите служители. Ръстът през второто тримесечие спрямо първото на текущата година е 3%, отчитат брокери.

39% от т.нар. „корпоративно търсене” се пада на фирми от Азия, най-вече Китай, Индия, Тайван и Япония. До икономическата криза през 2013 г. този дял е бил 10%. Броят на европейските предприятия, които желаят да наемат жилища в руската столица отчитат ръст от 6% за първото полугодие. Това са предимно компании от Финландия, Германия, Австрия и държави от Балканския полуостров.

До въвеждането на санкциите срещу Русия делът на европейските компании при корпоративните наеми е бил 45%. Напускането на европейските и пълното оттегляне на американските компании стана през 2014 г. За пръв път от тогава анализатори регистрират връщане на пазара наеми на компании от САЩ. Това са представители на малкия и среден бизнес, които откриват офиси в Москва и наемат жилища за своите служители.

Както и досега основен дял при корпоративното наемане на жилища имат компании от Руската федерация и ОНД – 53% от търсенето.Още по темата

 • Най-скъпият мезонет в Москва

  Най-скъпият мезонет в Москва

  Москва на длан! Не всеки би могъл да си позволи подобна гледка. Причината не е само високата цена на луксозните мезонети в руската столица, но и ...
  22.08.2017
  3 135
  2

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Уточняващ
  Отговор
  1 10:46  11.07.17
  Да се върнеш на имотен пазар, драга Милена, означава да инвестираш т. е. да купуваш, а не наемаш недвежими имоти. Тоест твоето писание е една фейк новина, която цели да създаде неверното впечатление, че санкциите са неефективни и икономиката на Русия се съвзема, докато истината е, че задълбава все повече. Впечатлението за поръчкова статия се засилва и от факта, че никой не се интересува, че някакви дребни американски фирми наели офиси в Москва. Наели са и в Киншаса, ама не ни осведомявате за това.
 • 2 18:28  11.07.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Милена
  Отговор
  3 21:41  11.07.17
  Не ми се обяснявай като не разбираш!
 • Ултра
  Отговор
  4 10:34  12.07.17
  Е...ти гръмкото заглавие, още малко и ще взема да повярвам на сайта:)

Напиши коментар:


Публикувай