1 783 2

Надстрояването на известен хотел в София – незаконно

Милена Богданова

Разрешението за частичното надстрояване на конгресния център на хотел „Маринела“, издадено от главния архитект на район „Лозенец” беше обявено за нищожно от Административният съд на София-град (АССГ). От решението на съда, става ясно че архитектът на района не е имал правомощията да издаде атакуваното разрешение и да одобри строителните книжа на строеж от втора категория, какъвто обект се явява хотел „Маринела“.

От представените от фирмата на Маринела Арабаджиева „ВГ“ АД документи пред главния архитект на район „Лозенец“, „Маринела“ е представена като сграда от четвърта категория. Факт, който не отговаря на истината, тъй като на базата на тези документи част от сградата бива отделена и е представена не като цял хотелски комплекс, а като надстрояване на едноетажна нежилищна сграда – казино. По този начин се разглежда само част от „Маринела“, така че да отговаря на изискванията, които са компетентност на един районен архитект. В действителност според съда става въпрос за една сграда и по този начин хотелският комплекс попада под втора категория и не е от правомощията на архитекта на район „Лозенец” да издаде разрешително за строеж.

Упражнявайки своите правомощия по реда на надзора за законност върху издаваните от общинската администрация индивидуални административни актове прокуратурата незабавно е реагирала, след като е била сезирана и е действала в защита на обществения интерес, правата на гражданите и еднаквото прилагане на закона спрямо всички.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Шефьор
  Отговор
  1 09:30  12.07.17
  Браво, а архитекта на район "Лозенец", какво ще го правим?
 • Hotel Aris Sofia
  Отговор
  2 19:48  04.08.17
  Какво и да се случва, се случва до време.

Напиши коментар:


Публикувай