2 270 0

70% от имотите в Майорка се отдават незаконно под наем

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Организацията Terraferida преброй колко жилища се отдават под наем чрез онлайн платформите Airbnb и Homeaway на известния испански остров Палма де Майорка и ги сравни с официално регистрираните за отдаване под наем жилища и къщи. Обвинението е, че държавата не предприема достатъчно сериозни мерки за намаляване на туристическия поток.

Резултатите от изследването показват, че 81 000 души са наели жилища на острова чрез платформата Airbnb, а 120 000 са използвали услугите на сайта Homeaway. В същото време в Майорка официално са регистрирани 38 000 жилищни единици. „Всяка седмица на сайтовете се появяват нови хиляди оферти за апартаменти и къщи”, казва Жауме Адровер от Terraferida. Организацията иска правителството, което в момента разработва нов закон за туризма, да се обяви против отдаването под наем на жилища като цяло, да намали броя на издаваните лицензии и да престане да прикрива нелегалните наемодатели.

Асоциацията за ваканционни имоти на Балеарските острови Aptur, отчита, че изследването на Terraferida е некоректно. Много от собствениците обявяват за отдаване под наем жилищата си и на двете платформи. Това означава, че броят на имотите, които се отдават под наем, е значително по-нисък.

„Terraferida отново бърка търговските платформи със собствениците на жилища, за да си помислят хората, че на пазара на ваканционни имоти действат монополисти, а не обикновени собственици, както е в действителност”, казва представител на Aptur.Още по темата

 • Майорка - машина за пари

  Майорка - машина за пари

  От години цените на имотите и наемите на Майорка растат. Агенциите за недвижими имоти никнат като гъби след дъжд. Същевременно туристическият бум ...
  23.07.2018
  9 103
  1

Напиши коментар:


Публикувай