1 251 7

Повече информация в кадастралните карти

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Необходимо е колкото се може по-скоро да започне изработването на нова едромащабна цифрова топографска карта в мащаб 1:5000. Една от причините за спешността за това е, че сегашните карти са с актуалност от 1985 г.

„Създадената кадастрална карта ще се надгражда с така наречените специализирани данни и карти. Досега специализирани карти са изработени само за зоните и обектите по черноморското крайбрежие – охранителните зони А и Б и на обектите в имотите – публична държавна и общинска собственост”, каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев по време на международна конференция в областта на геоинформационните и пространствени технологии Inspire 21 – Дигитална България.

Необходимо е и изработването на множество други слоеве на специализираните карти, като например карти на т.нар. критична инфраструктура, свлачищни райони, води и водни басейни, карти, касаещи ограничения в ползването на имотите или инвестиционни намерения в тях. „Всичко това ще доведе до една пълна информационна система на кадастъра, на базата на която ще може да се взимат много по-информирани решения, както от инвеститорите, така и от кредитните и застрахователните институции, от данъчните власти и от приходните агенции“, каза Йовев.

От създаването на Агенцията по геодезия, картография и кадастър до сега са създадени кадастрални карти и кадастрални регистри за над 3 млн. хектара, представляващи около 25% от територията на страната. „С добавянето на картите на възстановената собственост, там където досега няма кадастрални карти, за урбанизираната територия този процент ще нарасне съществено – до 70-80%“, коментира заместник-министърът. Съществуващата досега информация е за над 8 милиона недвижими имоти, което е близо 40% от общия им брой в страната. „На практика са останали за довършване множество малки населени места с незначителен граждански оборот“, каза Йовев. Той беше категоричен, че този процес трябва да бъде ускорен и, ако е необходимо, да бъдат направени промени в някои нормативни документи чрез допускане на нови технологии и допустими точности, особено, когато се касае за махали, отдалечени селища и такива със затихващи функции.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Gost
  Отговор
  1 22:58  15.11.17
  Интересно колко грешки ще допуснат при новата карта:)
 • Гроб за ГЕРБ
  Отговор
  2 23:40  15.11.17
  Очертава се нова лапачка за землемерите.

  Коментиран от #4

 • ТИМ Варна вече имат готова карта
  Отговор
  3 00:18  16.11.17
  И какво и имаше на сегашната, дето е с мащаб 1:150 000 ??
 • НЕразбирач
  Отговор
  4 20:51  16.11.17

  До коментар #2 от "Гроб за ГЕРБ":

  Личи си, че нищо не разбираш, ама държиш да си кажеш твоето! Не, че в определени отношения не може да се счете, че имаш право, но ей така да се говори "на едро" и опростявайки нещата... Да обясня малко - точно защото още след "промените" и идването на "демокрацията" ВИНАГИ Е ПЕСТЕНО от разходите за действителни преки измервания - точно затова ще се задават въпроси като тоя в коментар 1! Затова тогава разработените карти на възстановената собственост, например, са пълни с груби неточности, които най-добре личат точно по черноморието, където има ниви, възстановени на хората "половината попадащи в морето". Който е малко по-буден, знае за какво говоря! Другите или да питат, или да си траят!

  Коментиран от #5

 • Другите
  Отговор
  5 22:18  16.11.17

  До коментар #4 от "НЕразбирач":

  Това какво значи, нова реституция ли? Тази плоча се излуша и от двете страни за 28г всичко приключи отдавна. Нивите ги продадоха, купиха си БМВта, потрошиха ги съответно и сега к.во..пак отначало?

  Коментиран от #6

 • НЕразбирач
  Отговор
  6 23:05  16.11.17

  До коментар #5 от "Другите":

  Отг: Създадените ГРЕШНИ карти на възстановената собственост и ползването им "директно наготово" за "кадастрални карти" ДИРЕКТНО пренася грешките в кад. картите...Така или иначе нямаме работеща съдебна система и прокуратура, които трябваше да разнищят много схеми, започвайки от Поземлените комисии - та, победителите са онези, които са се "уредили", другите духаме...И си играем със спорове от сорта "съседът на село твърди, че оградата ми е 20см в неговото"....А онея навремето - пак за да спестят от измервания, хванали и облетели и заснели фотограметрично селото и после долу-горе начертали комшийските граници, някои от тях обрасли и неясни, някои попадащи в сянка, спрямо часа на облитане...и ей такива ми ти...И така се почва...

  Коментиран от #7

 • Другите
  Отговор
  7 23:29  16.11.17

  До коментар #6 от "НЕразбирач":

  Така е, съгласен съм с теб. В съседна Румъния, обаче решиха този въпрос много по-лесно и евтино. Първо премахнаха закона за реституция, второ си взеха чужда фирма не румънска, която им направи цялостно заснемане и трето там достъпът до кадастъра е абсолютно безплатен и свободен. Имат и опция за обновяване, която не са ползвали още защото системата си действа безотказно.

Напиши коментар:


Публикувай