1 635 0

Възраждат уникален имот (СНИМКИ)

Милена Богданова

Сефарадската синагога – един от емблематичните за Варна имоти, над 20 години е скрит зад висока метална ограда. Построен в края на XIX в. той се превръща в една от най-красивите постройки за онова време в Морската столица. „Тя е уникална като архитектура за нашия град. Не са много зданията със сефарадски елементи, но там имаме също смесица на някои готически и неокласически детайли също. Така че тя е едно архитектурно бижу“, казва пред bTV краеведът Християн Облаков.

След края на Втората световна война еврейската общност е принудена да дари имота на държавата. „Синагогата се използва от щаба на Военноморските сили първоначално, като житен склад и въобще – склад за зърнени храни. Впоследствие става спортна тренировъчна зала, което на практика я унищожава“, разказва Облаков.

„Сградата запустява. Остава във владение на Военноморските сили, нямаше достъп до сградата. Покривът през това време падна“, казва Олег Калдерон, председател на „Шалом – Варна“. Организацията на евреите си връща собствеността преди десетина години. Сега планира да превърне сградата в културен център.Напиши коментар:


Публикувай