3 290 0

300 подписа спънаха референдум за Морската градина

300 подписа спънаха референдум за Морската градина
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Инициативен комитет настоява за провеждането на референдум, който да реши бъдещето приморския парк във Варна. Правната комисия към Общинския съвет, обаче обяви подписката за невалидна, тъй като подписката не е събрала необходимия брой гласове. На инициативния комитет не са достигнали 300 подписи. От събраните 15 185 подписа валидни са 14 854.

Друг аргумент за невалидността на подписката е незаконосъобразността на зададените въпроси. „Да достига ли паркът Морска градина до морето, като включва и зоната от ската до морския бряг?” и „Да бъде ли крайбрежната зона на Варна паркова зона за отдих с обекти за хранене, спорт, атракции и развлечения, но без жилища, ателиета, офиси, молове, хотели, казина, конгресни центрове и яхтени пристанища?", са незаконосъобразни въпроси.

Според Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление /ЗПУГДВМС/ местен референдум се провежда по въпроси от местно значение, които са от компетентността на органите на местно самоуправление. Конкретните въпроси са от местно значение, но не са от компетентността на Общинския съвет. По тях местният парламент не може да се произнесе, което е "непреодолима пречка за провеждане на допитването", се посочва още в мотивите.

Казусът ще бъде обсъден и от всички постоянни комисии към Общински съвет - Варна на съвместно заседание, на което следва да се приемат становище и проект за решение. Заседанието е насрочено за 18 януари 2018 г. от 13:00 ч. в Юнашкия салон, съобщава Varna24.bg. Окончателното решение по темата общинските съветници ще вземат на извънредно заседание в понеделник - 22 януари 2018 г., от 10:00 ч. в зала "Пленарна" на Община Варна.

Свикването на сесия на ОбС е в изпълнение на решение на Върховния административен съд, който задължи председателя да внесе за разглеждане подписката в местния парламент, да свика водеща комисия за обсъждането й и да насрочи заседание на съвета. Административното дело беше образувано през 2013 г. по жалба на инициативен комитет относно подписка за провеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната алея.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай