Last news in Fakti

16 Февруари, 2018 19:17 9 234 1

Държава, в която ипотечните заеми бият рекорди

  • чехия-
  • лихви-
  • ипотечен заем-
  • жилищен кредит
Държава, в която ипотечните заеми бият рекорди - 1
Снимка: Shutterstock

Средно 105 000 USD е била средната сума, която чешките кредитоискатели са получавали през 2017 г. Това е със 700 USD повече в сравнение с година по-рано, сочат данните на Hypoindex. Основната причина хората да вземат по-големи суми в заем е, че жилищата поскъпват.

През 2017-а търговските банки в Чехия са отпуснали 105 500 ипотечни заема на обща стойност 10.6 млрд. USD. За сравнение, през 2016-а техният брой е бил 111 500, а общата стойност с около 60 млн. USD по-малко.

Интересът към ипотечните кредити не секна през миналата година, заради рекордно ниските лихви, независимо, че през цялата година властите се опитваха да забавят темпа на отпускане на заеми. В крайна сметка обемът на дадените кредити намаля малко, но не в следствие на мерките предприети от Националната банка, а заради недостиг на предложения на пазара на недвижими имоти.

През тази година лихвите по ипотечните заеми ще продължат с лекия ръст и към декември може да достигнат 3% на годишна база. Предполага се, че броят на отпуснатите кредити ще се понижи, тъй като банките ще повишат изискванията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кредит в БГ

    12 0 Отговор
    Айде сега да се юрнем да теглим кредити като овци. Само че тук тези 3% като с вълшебна пръчица стават х 3. Разправят ви банките-ама то тука риска е много голям. Ами вие създавате риска - банда обирджии, бирници- изедници на каквото е останало от народеца. Начело с Хампуцарян (или как му беше там подлата фамилия изедна) всички на бесилката. Врагове на народа, кръвопиици. Гадна крадлива пасмина, ще съжеляваме ние за КТБ-само в раздел че личните ни данъци откраднахте. Е, нямам кредити при вас-бог да ме пази от вашия евро Бор измамен. Ами що не се вързахте към крипто-да споделим заедно риска. Нее, вие само печелите не в % а по 2х3 цели числа...,