18 Април, 2018 14:37 44 308 25

Най-новата схема за имотни измами

  • имоти-
  • измама-
  • схема
Най-новата схема за имотни измами - 1
Снимка: Shutterstock

Имотната мафия краде жилища и пари от банкови сметки с най-обикновено фалшиво удостоверение за брак, свалено от интернет. Това е най-новата измама. Чрез нея се задига цялото състояние на починали, които нямат наследници по пряка линия. Дори да се появи далечен роднина, той не може да претендира нито за имотите, нито за парите, ако измамата мине, защото по закон с предимство винаги е съпругата или съпругът на починалия, уточнява в свои материал в-к „Телеграф”.

Четири са най-честите сценарии, с които се крадат имотите. При най-новата схема престъпниците използват фалшиви удостоверения за сключен граждански брак най-често от Кипър, Малта, Полша, Русия или някоя от бившите руски републики. С документа отиват в някоя от българските общини и го представят. „Оженихме се преди години в чужбина, много се обичахме, но беше пиянска история и не искахме да го обявяваме – мен, за да не ме помислят за лека жена, него – заради роднините му. Сега като разбрах, че е починал, искам да се знае, че съм му била съпруга, защото постоянно мисля за него и още го обичам“, е една от измислените истории, която „почернената“ вдовица разказва.

В общината не проверяват дали бракът наистина е бил сключен преди години в чужбина и го обявяват, като „опечаленият“ става наследник на имот по закон. Държавен служител е бил на път да изгори по тази схема, но само бързата намеса на прокуратурата и МВР предотвратила кражбата на около 500 000 лв. в имоти и пари. В конкретния случай удостоверението за брак било от Русия. Руснаците обаче имали кодове за община, за район, за конкретно длъжностно лице при удостоверенията. Така се оказало, че кодът в документа е за Петербургски район, а измамниците го представили, че е от Московски. След признаването на брака Административният съд бил на косъм да го обяви. До момента има данни, че четири основни групи крадат имоти и пари в София, като основните фигури са Жоро Обецата (един от първите в бранша), Георги Джеймса.

Имотната мафия си е поделила София на принципа на разделянето на РПУ-тата. Нерядко информацията за починали без наследници идвала именно от държавните служители, като тарифата варирала от 3 до 6 хиляди евро в зависимост дали информаторът е полицейски служител, общински или социален работник. „Лошото е, че се установява новост, самите групи вече не работят самоцелно – да правят пари само от измами. Някои от тях са започнали да легализират чрез превъртането на имотите пари от наркотрици“, предупреждават специалисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хубава история но не цялата

    103 1 Отговор
    Абе в тия общини, защо не казвате, че да си затворят очите измамниците им бутат подкупи, да не са толкова прости тия в общините.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 хохохо

    89 6 Отговор

    До коментар #1 от "хубава история но не цялата":

    Защото у нас корупция няма!
  • 3 гост

    80 23 Отговор
    ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!
  • 4 цъфнал гербер

    74 16 Отговор
    И по Тошово време не е имало такова "чудо".

    Коментиран от #11

  • 5 Върви народе възродени

    70 5 Отговор
    Имотната мафия си е неразделна част от Държавата-мафия. Другите да д.хат супата - за друго не им стига кураж.
  • 6 Тука има тука нема

    51 0 Отговор

    До коментар #1 от "хубава история но не цялата":

    Не са прости, просто са в мафията
  • 7 Гост

    16 8 Отговор
    Наркотрици ми хареса
  • 8 Петя

    45 6 Отговор
    Тя и криминалната полиция прибира коли, за да взема рушвет за освобождаването им. Никой не може да им проследи дейностите.
  • 9 патриотъ

    69 1 Отговор
    Тия работи не стават без прикритие от най-високо място,това навярно всички го знаят!Рибата мирише от главата-стара българска поговорка,която винаги е била актуална!
  • 10 ИЦО

    53 3 Отговор
    Не е трудно да станеш богат,трудно е да станеш богат почтено.
  • 11 бай

    37 23 Отговор

    До коментар #4 от "цъфнал гербер":

    да, бе! По него време, колко хорица са пратили в лагерите, а червения паразит се намърда наготово в чужда къща. Тез ги разправяй на някой друг, какво е имало и какво не ...кой те знае и ти къв си...

    Коментиран от #13, #19, #23

  • 12 ДДД

    14 6 Отговор
    поне не вземат от хора с наследници
    вие какво на управляващите ли ги давате?
  • 13 Гост

    13 5 Отговор

    До коментар #11 от "бай":

    Ти колко такива хора познаваш лично?

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Минувач

    19 17 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    По най Тошо време жилище изобщо не можеше да си купиш, освен ако не си активен борец, инак чакаш да ти дойде ред като нуждаещ се...
    Всъщност аз знам и няколко интересни случая.
    Само един - апартаментът беше на ул. Тулово - срещу служебния вход на телевизията, моя състудентка беше наела стая. Хазяйката- бабичка, преди 9-ти е била слугинята на собственика, а след - като борец против капитализма беше получила апартамента... Слава богу по- късно апартамента беше реституиран...

    Коментиран от #17

  • 16 Гост

    14 16 Отговор
    Искахте кмет от БСП,имате го,какво повече искате.Ще краде разбира се.В БСП на това ги учат,и после ги защитават.Та нали са социална ПАРТИЯ и трябва да упражняват грижа за крадците.
  • 17 АБЕ СМЕШНИК ТВА Е ПЪПА НА СОФИЯ

    20 9 Отговор

    До коментар #15 от "Минувач":

    ТВА СА ИМОТИ ОТ ПРЕДИ 1944 А СИЧКИ ДРУГИ КВАРТАЛИ ДЕТ СЯ Е СВРЯНА ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ КОГА СА ПРАВЕНИ А.? И СА ПЛАТЕНИ СИЧКИ ДО ЕДИН КАТО ПОВЕЧЕТО С ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА КАСА С 1 '/' ГОД. ЛИХВА. ТВА ВАЖЕШЕ ЗА РАБОТЕЩИТЕ ХОРА А ЗА СКАТАВКИТЕ КЪТ МАЙКАТИ И БАЩАТИ ДЕТ ЯВНО СА БИЛИ ОПОЗИЦИОНЕРИ ОТ БЪДЕЩЕТО СДС И НЕ СА ИСКАЛИ ДА СТРОЯТ СОЦИАЛИЗЪМА КЪК ДА ИМАТ ЖИЛИЩЕ
  • 18 Реалист

    26 1 Отговор
    Мразя я тая държава- причини няма да изтъквам . много са . Ужасно долна държава с почва за престъпност. Беднотия. Болни унижени хора . Арогантни престъпници . Изнасилвачи . Все прекрасни неща.
  • 19 Хикс игрек

    6 4 Отговор

    До коментар #11 от "бай":

    Мантри и клишета цял живот ги повтаряте.Дай тогава гербер умен брой на случаите тогава и сега!Живели сме и тогава.Лъжи и полуистини.Баща ми би един партиен секретар.Нищо не му направиха!!!Ясно ли ти е
  • 20 БАЙ ГАН4О

    20 5 Отговор
    ААА не е от БСП кметицата не заблуждавай.А по Тошово време се построиха къщи ,вили ,болници ,заводи язовири пътища магистрали магазини текезета атомна зентрала вецове тецове театри кина казарми училища детски градини административни згради на милиция съд общини ндк читалища ,морски флот енергийната мрежа до всяка паланка и много много други СЕГА САМО РАЗРУХА И РАЗГРАБВАНЕ

    Коментиран от #21

  • 21 Айва

    7 2 Отговор

    До коментар #20 от "БАЙ ГАН4О":

    Това е прословутата корумпирана администрация на управляващите!Къде е електронното правителство за което са прахосани милиони до сега г- н Томислав Дончев?Защо бездействате?В малките общини и градчета население не остана,а бездействаща администрация БОЛ!Там вече е нужен само ПОПА,КМЕТА и ПЪДАРЯ!Защо бездействате?
  • 22 Hater

    10 0 Отговор
    време е да се върне смъртната присъда и белене
  • 23 Бог

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "бай":

    Хорицата в лагерите са били такива като тези спицялисти
  • 24 идиоти

    12 1 Отговор
    За да бъде избегната новата изама е необходимо да се въведе законово давностен срок от 6 месеца за обявяване на брака.
    Темеата няма нищо общо с политиката всички сме застрашени.

    Коментиран от #25

  • 25 Кума Лиса

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "идиоти":

    Поредната дупка в закона, сътворен от скъпо платени и недосегаеми законотворци. Ако не е засегнат "държавен" служител, престъпленията си вървят по мед и масло.
    Поредната випиюща нужда от промяна - Да не се признават браковете сключени в чужбина, ако не са регистрирани по законов ред в РБ !!!