1 699 1

Да си наемеш палатка на балкон

Милена Богданова

Ситуацията с пазара на наеми в Берлин е толкова сериозен, че вече се появяват и странни обяви. Една от тях е за отдаване под наем на двуместна палатка, разположена на балкон от 10 кв.м. Месечният наем е 260 EUR. В последствие се разбира, че наемодателите са две студентки, които са финансово затруднени. Те предлагат на бъдещия си наемател удобно място на балкона.

В обявата младите момичета предупреждават, че от време на време ще ползват балкона вечерно време за по чашка вино. Предимство на имота, който се отдава под наем е, че той се намира буквално на 1 минута пеша от метростанция.

Обявата, публикувана в германски сайт за недвижими имоти, вече не е достъпна. Причината е, че наемодателите са получили голямо количество запитвания.

Дискусионен е въпросът дали подобна обява трябва да се публикува. Наличието й обаче показва още веднъж, колко сложна е ситуацията на пазара на недвижими имоти в германската столица

Изследване показва, че средният месечен наем на стая в Берлин е 363 EUR, а този на апартамент от 30 кв.м. е 438 EUR. За последните 2 години наемните нива в Берлин са се увеличили с 10%, а за последните 7 години – с 39%. Високите наемни нива създадоха и нова тенденция – все повече наематели напускат германската столица и арендоват жилища в периферията на града.

В редица германски градове, освен столицата, разходите по наем на жилище, също са много високи. В Мюнхен стая може да се наеме за месец срещу 616 EUR, а малко жилище – срещу 785 EUR. В Щутгарт жилище се отдава под наем средно за 485 EUR, а във Франкфурт – за 474 EUR.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Зорлем
    Отговор
    1 15:43  31.05.18
    "... апартамент от 30 кв.м." Ние може да сме тъмни и залупени балкански субекти, но за "жилище" с големина 30 квадрата си имаме специална дума и тя съвсем не е "апартамент". Дори гарсониерите в соц. панелките са по 42 крадрата (реални!), бе, да му се невиди!!!

Напиши коментар:


Публикувай