3 310 3

Гърция удари на камък при отчитането на данъци

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Милена Богданова

Специалната електронна система, която трябва да отчита тези собственици, които отдават под наем част от жилищата си чрез онлайн платформи като Airbnb, все още не е пусната в действие от гръцките власти. Така в хазната не влиза доста висок процент от данъците, свързани с туризма - основният сектор, който поддържа икономиката на южната ни съседка.

Още през януари тази година влезе в сила закон, според който частни лица или организации, са длъжни да декларират доходите си от краткосрочно отдаване под наем. Планираше се създаването на специален софтуер, който да събира и обработва информацията.

От друга страна, хотелите и всички съпътстващи търговски дейности продължават да получават приходи, а държавата така и не успява да си събере данъците от тях.

По данни на официалната статистика, в платформи като Airbnb има над 8000 имота за краткосрочно отдаване под наем в Атина и над 18 000 на остров Крит. Всеки имот носи на собственика му средно по 1000 EUR на месец.

Загубите от този вид отдаване под наем е близо 525 млн. EUR на година, сочат данните на Сметната палата на Гърция.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Демократ
  Отговор
  1 14:30  15.08.18
  Демокрацията има една цел, да събира налози от обикновенните хора и да ги изнася в държавите износители на демокрация !
 • Мършата
  Отговор
  2 14:39  15.08.18
  Няма толкова измекяри.... Акото цапа....Трябва да има ибрикчии.... Отлично да подмиват гъ..вете
 • гост
  Отговор
  3 01:05  16.08.18
  За гърците не знам,но в България е ад. Събирал си пари през целия си живот-почни 60години и ако си имал възможност да си продал малко наследена земеделска земя ,то тогава примерно си купил една никакаква гарсониерка за да я дадеш под наем и да си помагаш на мизерната пенсия,а между другото си харчил пари за да я приведеш в приличен вид за наем и всичко това със собствени средства.Обаче тъпата държава ти иска данък върху прихода, а не прави сметка за разходите които си похарчил.Би трябвало за да плащаш данък да си намаляш разходите като във фирмите/печалбата/.Но тук ти поставят условие само някакви малки проценти.Те големите политици с могото пари не ги интересува за следния човек-само давайте данъци за тоя дето клати гората/вятъра/.Ами да сит на гладен не вярва. Дано се наядат ,дано им стигне някога......

Напиши коментар:


Публикувай