Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 13:23 2 653 7

Община Варна в опит да си върне ЦУМ

  • варна-
  • цум-
  • община-
  • собственост-
  • имот
Община Варна в опит да си върне ЦУМ - 1
Снимка: Shutterstock

Общината на Варна да изкупи 100% от акциите на „Централен универсален магазин Варна” АД. Това предлага кметът на Морската столица Иван Портних на общинските съветници. Решението трябва да бъде гласувано на заседание на ОС на 5 октомври.

Това е един, а може би единствения начин, за връщане на емблематичния имот в общинските структури. Представители на „Централен универсален магазин Варна” са Тодор и Цветомир Гергови - синове на Георги Гергов, важен функционер на БСП в Пловдив. Казусът е бил разгледан от постоянната комисия „Собственост и стопанство” и общинарите са съгласни 100% от акциите на дружеството да бъдат изкупени. Става дума за терен от 2.9 декара в центъра на Варна.

Причина да се стигне до подобно решение е, че вече почти три десетилетия не е ясна съдбата на имота. Първоначално инвеститорът е заявил намерение да изгради многоетажна сграда, но без да уточни на колко точно етажа и кога точно ще го направи.

Независими оценители заявяват, че пазарната стойност на дружеството е 43 244 00 лв. при цена на акция от 1.50 лв. Общият брой на акциите е 28 911 880.

Средства за финализиране на сделката ще се търсят от държавния бюджет. „Придобиването на дружеството ще се осъществи само в случай, че бъдат предоставени средства от държавния бюджет“, се казва в съобщение до медиите. Т.нар. „дупка” в центъра на Варна заема площ от 3775 кв. м. между бул. „Княз Борис I”, ул. „Княз Ал. Батенберг”, ул. „Архимандрит Филарет” и ул. „Воден”.

Имотът е в сегашния си вид от края на 80-те години на миналия век. Тогава къщите са били разрушени като целта е било на тяхно място да се построи сграда, подобна на ЦУМ в София. Проектът е стопиран, тъй като са открити древни останки – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е. Това е и причината проектът за нов ЦУМ да бъде спрян.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    11 1 Отговор
    За да не е на загуба свиневъда и БСП активист Гергов държавата ще му купи имота за 45 млн., и то с парите от нашите данъци. Браво бе браво!
  • 2 Реалист

    3 10 Отговор
    Отново червената мафия източва държавата - така наречения БСП милионер гергов е с руски паспорт и не му пука колко пари ще източи от бюджета на Варна. Такива са всички комундета - 5та колона на путлер и кгб в България. Тук обаче намирисва на съвместна игра тим + гергов за усвояване на едни 48 милиона.

    Коментиран от #3

  • 3 Кирил

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реалист":

    Тук не говорим за усвояване а направо заграбване от държавата на едни 48 милиона и при това само за Гергов!

    Коментиран от #4

  • 4 Реалист

    7 4 Отговор

    До коментар #3 от "Кирил":

    Едва ли е само за гергов - портних е марионетка на тим и щом се е заел да излезе на преден план значи са му наредили. Много вероятно след "продажбата" гергов да си плати за услугата или тим да заграби мястото за да строят.

    Коментиран от #5

  • 5 Пепи

    3 5 Отговор

    До коментар #4 от "Реалист":

    Далеч не си реалист с подобни коментари, в които липсва дори доза достоверност.
    Гергов ще си вземе едни пари, общината ще си получи мястото. Такива връзки, кой - кого и т.н. не звучат сериозно, но нали трябва да е виновен някой от ГЕРБ - пак Портних.

    Коментиран от #6

  • 6 Реалист

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пепи":

    Приеми че просто ти липсва информация. Не съм против ГЕРБ но и не съм наивен.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.