21 Февруари, 2019 16:37 2 462 1

Агенция плаща космическа неустойка

  • брекзит-
  • brexit-
  • великобритания-
  • офис-
  • наем

Европейската агенция по лекарствата (EMA) не успя да анулира договора си за наем на офис в Лондон

Агенция плаща космическа неустойка - 1
Снимка: Shutterstock

Една от най-големите неустойки на британския офис пазар ще трябва да плати Европейската агенция по лекарства (EMA). Причината е, че не успя да анулира договора си за наем в Лондон.

В резултат на Брекзит ЕМА реши да премести централата си в Амстердам. Британски съд обаче постанови, че Агенцията трябва да плати 500 млн. паунда (650 млн. EUR), което представлява вноските по 25-годишният договор за наем на сградата, в която се намира в момента в Canary Wharf Group. Според ЕМА излизането на Великобритания от Европейския Съюз възпрепятства изпълнението на договора ѝ, но британският съд отхвърли този довод.

„Според съда Brexit не представлява случай на възпрепятстване на лизинговия договор на ЕМА, а този резултат ще бъде добре дошъл на пазара на недвижими имоти и правни услуги, което води до по-голяма сигурност по отношение на въздействието на Brexit върху договорите“, казва Бен Хатън, адвокат на Clifford Chance, който представлява наемодателя Canary Wharf Group.

ЕМА е най-голямата агенция на Острова засегната от напускането на Великобритания от ЕС. Тя разполага с 900 служители.

"Ще продължим да се доверяваме на сътрудничеството и добрата воля на Canary Wharf Group за намиране на взаимно задоволително решение преди края на март 2019 г.", заявяват от EMA.

Релокирането на ЕМА се отразява и на самите фармацевтични компании. Те се опасяват от нарушаването на регулирането на лекарства. Преместването на Агенцията в друга държава ще доведе до промени и в надзорната дейност, тъй като част от британските експерти ще няма да се преместят на новото работно място.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фъстък

    3 0 Отговор
    Това са конвулси преди края.