Last news in Fakti

15 Март, 2019 16:05 3 238 3

Амстердам се бори с ръста на наемите

  • амстердам-
  • цени-
  • наем-
  • холандия-
  • жилище

Новите жилища да не се отдават под наем

Амстердам се бори с ръста на наемите - 1
Снимка: Shutterstock

Холандските власти предложиха да се забрани отдаването под наем на жилища ново строителство. Целта е да се повиши предлагането на апартаменти за продажба на 850 000 жители на Амстердам. Това е една от поредицата стъпки за охлаждане на пазара в сегмента търсене за покупка, след като наемните нива за последните 12 години са се повишили с близо 40%, а броят на придобитите апартаменти е достигнал рекордно високи нива.

„Амстердам търси начини да подобри пазарната ситуация", казва директорът на Altera Vastgoed Яап ван дер Бийл. Все още обаче не е ясен точният механизъм как властите ще приведат в действие забраната, тъй като ще е трудно да се разграничат наемателите, от тези, които ще искат да живеят в имота за постоянно.

Пазарът на недвижими имоти остава под напрежение. За година с 8% са се повишили цените на жилища в Амстердам, достигайки рекордните нива от 448 000 EUR към края на 2018 г., сочат данните на Асоциацията на брокерите NVM. Съгласно официалните данни, рентата в частния сектор се е повишила с 40% за периода 2005-2017 гг., като средните нива са достигнали към края на 2018 г. 1160 EUR на месец.

Перспективите могат да бъдат още по-мрачни за местното население, като се вземе под внимание фактът, че градът се подготвя за прием на още жители в резултат на Брекзит.

Общинските власти на Амстердам планират да представят конкретни предложения за забраната за отдаване под наем на жилища ново строителство в края на 2019 г. Тази забрана може да бъде включена в договора за наем, което означава, че може да действа за последващ купувач.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Броко

    1 1 Отговор
    По тъпа мярка от тази може да се измисли само в БГ. Как ще забранят на собствениците да се разпореждат с имуществото си, трябва да променят доста закони плюс конституцията. Второ ако все пак наложат забрана цените на наемите ще станат още по високи поради липса на предлагане, ще се получи дисбаланс. Трето каква е гаранцията че хората веднага ще започнат да купуват, като се изкарат тези имоти на пазара.
  • 2 Провинциалист

    1 0 Отговор
    Мярката си е много адекватна даже, въпрос на малко мислене е как да се контролира. Пазарът на недвижими имоти, включително и наемните нива, има нужда от строга регулация, особено у нас. "Свободата" води директно до безумни нива на наемите в най-кирливия град в Европа - София, където се искат суми като за жилище в европейска столица, а реално положението е като в страна от третия свят.
  • 3 Гост

    0 0 Отговор
    Проблемът не са наемите, а AIRBNB & BOOKING. Те изваждат жилищни единици от наемния пазар, конституиращ предлагането. Следователно при константно търсене или засилено такова поради урбанизация, миграция и прочие, цената се вдига до безкрай. Крайно време е да се забрани простотията AIRBNB, която смущава съседите, нарушава моралните и законови норми в етажната собственост, дава предпоставки за скирване на доходи, а в дългосрочен план има пагубно въздействие върху микро социаума в района и го обезличава.