Last news in Fakti

26 Март, 2019 14:11 2 921 2

Финландците харчат повече за наем и покупка на жилище

  • финландия-
  • цени-
  • наем-
  • жилища

Доходите им са най-високи след кризата през 2008 г.

Финландците харчат повече за наем и покупка на жилище - 1
Снимка: Shutterstock

Финландската икономика вече се намира в режим на пълно възстановяване. Равнището на заетите е рекордно високо, темпът на повишаване на заплатите изпреварва този на инфлацията, създаването на нови работни места е с темпове, невиждани до финансовата криза през 2008 г. По последни статистически данни финландските домакинства харчат повече откогато и да било за т.нар. „неща от първа необходимост”, такива като храна, пътуване, почивка. Днес финландците печелят повече, в който и да било момент след кризата през 2008 г.

Финландците харчат повече и за покупка на жилище, както и за заем и ипотечен заем. Около 1000 EUR е месечният наем на жилище с една спалня в средностатистически квартал на Хелзинки. Доста по-скъп е аналогичен имот в центъра на финландската столица.

През последните години цените на жилищата в по-големите градове отчитат ръст, докато в по-малките населени места – спад. Това до голяма степен се обяснява със силната вътрешна миграция от малки към големи градове и най-вече към икономическите центрове.

Към 2030 г. над половината от населението на Финландия ще живеят в Хелзинки, Тампер и Турку. Населението в централния регион на Финландия ще достигне 1.7 млн. души при 1.4 млн. души в момента.

Наемите на жилищата през миналата година са растели с най-бързи темпове спрямо, която и да е друга потребителска стока. Това означава, че през текущата година финландците ще трябва да дават по-голям дял от месечната си заплата за рента спрямо 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цар Крум

    2 1 Отговор
    а ние българите да не харчим повече за друго очевидно финландците приличат на нас това е истината най щастливата нация с 1750 евро средна пенсия и с хиляди предобивки за младите хора
  • 2 провинциалист

    4 2 Отговор
    Ами финландците са русофоби,та за това всичко им е наред.