2 568 2

Властите ще контролират наемите

Специален индекс ще определя доколко може да се повишава наема на жилища в Каталуния

Властите ще контролират наемите
Снимка: Shutterstock

През месец май местното каталунско правителство подписа указ за регулиране на наемните нива. Законовата промяна ще засегне тези региони, в които или наемите се смятат за несъразмерни, или пък е налице високо търсене на жилища. Контролът ще се осъществява с помощта на официален справочен индекс. В него ще се посочва средната цена за наем на квадратен метър жилищна площ във всеки отделен район.

Правителството на Каталуния е категорично, че повишаването на наемите трябва да се спре, тъй като сегашните нива не съответстват на „социалната реалност и месечното възнаграждение”.

Нормативният документ ще засегне имотите с площ до 150 кв.м. Наемите там няма да се повишават с повече от 10% до 20% от официалния справочен индекс. Ако към своя имот собственикът има зона за общо ползване, като например басейн или градина, той ще може да повишава рентата с до 15% над стойността на индекса. Също така собственикът ще може да повишава наема до 20% над въпросния индекс, ако жилището е ново или основно ремонтирано.

Испания
Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • бл.134 в Зап. парк
  Отговор
  1 21:26  10.06.19
  Ама не в България-София . Дава под наем коптор панелка в Гоще Делчев , българин ли е , македонец ли е..??? Наем 500 евро.5 наема , предварително.Ще ходя на море на Кавала - требват ми пари.
 • 1234
  Отговор
  2 22:30  10.06.19
  30 г ни убеждават че пазара решавал всичко, пък сега всичко се субсидира, регулира и всеки бизнес риве за субсидии, особено глобалистите! социализма се връща но вече защитавайки само едрия бизнес, като в същото време не трябва да се допускат соьциални бунтове, сиреч ще субсидира от държавата всичко което е едър бинес, но няма да се национализира! но пък печалбите ще са гарантирани

Напиши коментар:


Публикувай