Last news in Fakti

13 Март, 2020 21:05 15 028 12

Старите жилища поскъпват, новите – поевтиняват

  • япония-
  • жилища-
  • цени
Старите жилища поскъпват, новите – поевтиняват - 1
Снимка: Shutterstock

С 3.9% са поскъпнали жилищата старо строителство в Токио през 2019 г. За сравнение, година по-рано увеличението е било едва 0.6%. През последното тримесечие имотите от вторичния пазар са поскъпнали с 1.65%. Обратната тенденция се наблюдава при жилищата ново строителство. Поевтиняването за миналата година е в рамките на 3.4%, след спад от едва 0.5% за година по-рано, сочат данните на анализаторската компания Global Property Guide.

Сред основните фактори за поскъпване е и наближаващата Олимпиада. Търсенето остава стабилно на фона на спад в предлагането. Продажбата на апартаменти от вторичния пазар отчита ръст от 2.4%, до 38 313 единици, сочат данните на японската Агенция по вписвания. Сделките със самостоятелни жилищни имоти в Токио отчита ръст от 4.5%, до 19 035 единици. В същото време въведените в експлоатация жилища през миналата година са намалели с 4% спрямо 2018-а, до 905 123 единици.

Доходността от отдаване под наем остава ниска – 2.66% на годишна. Цената на жилищата в Токио остава висока – близо 16 300 USD/кв.м. Апартамент от 120 кв.м в центъра на японската столица струва близо 1.95 млн. USD. Месечният наем на аналогичен имот е 4360 USD.

До 6.3% се забави икономиката на Япония през четвъртото тримесечие на 2019 г. Увеличението на данък придобит имот от 8% на 10% оказа влияние на потребителските разходи. Избухването на коронавируса ще задълбочи ситуацията и може да подтикне третата по големина икономика в света към рецесия. Спадът в туризма е основен проблем за Япония, която през 2019-а прие 8.1 милиона китайски туристи.

В опит да стабилизира отслабващата икономика и да смекчи последствията от повишаването на данъците властите приеха през декември 2019 г. пакет от стимулиращи мерки на стойност 120 млн. USD.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    36 12 Отговор
    да не си помислихте, че панелките ви поскъпват??
  • 2 Eee

    21 2 Отговор
    Тези данни са преди да ни удари вируса.
  • 3 Тва си е важно

    21 4 Отговор
    Цела нощ не съм спал от притеснение дали нема да поскъпне панелката в ТОКИО ръзираш ли хахаха
  • 4 Тольо

    27 1 Отговор
    Така и така сте почнали дайте и за Таджикистан хахайахха
  • 5 Ганю

    7 2 Отговор
    Приоритет е оцеляването, а не апартамента.
  • 6 оня с коня

    10 3 Отговор
    Естествено и логично е ВИНАГИ Старите жилища да са с абсолютен Приоритет пред Новото строителство ПРИ РАВНИ УСЛОВИЯ/квадратура,качество на вложените материали и т.н./ ЗАЩОТО:1/Принципно Старите жилища са в Централната част на Града по причина че Градът В ПОСЛЕДСТВИЕ се е Разрастнал,като нямам предвид събаряне на Стара сграда в Централната част и строеж на Нова на нейното място.2/Старата Сграда за разлика от Новата СЕ Е ДОКАЗАЛА В ГОДИНИТЕ като Боец,преживял успешно Всякакви Земетресения и Улягания на Почвата вследствие на подпочвени води.

    Коментиран от #8

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сеирджия

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "оня с коня":

    Много дълго бе. Кой ще те чете?

    Коментиран от #9

  • 9 оня с коня

    7 2 Отговор

    До коментар #8 от "Сеирджия":

    А на тебе Кой ти е казал че трябва да го прочетеш цялото за 1 ден?

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Fakti. bg

    6 0 Отговор
    Корона вируса ще засегне сериозно обема на сделките на имотите и нас а цените ще падат и то много сериозно.... 30 - 40%....кризата по света и Европа неминуемо ще засегне и пазара на имоти у нас... Очаква се сериозно затруднение за плащане на ипотеките
  • 12 погребете се

    0 0 Отговор
    Занесете си замирисалите панелки в гроба, сган тъпа.