Last news in Fakti

16 Юни, 2020 06:48 1 749 3

Отново протестираха срещу "Златен век"

  • златен век-
  • небостъргач-
  • лозевец-
  • протест

Жители на столичния квартал "Лозенец" настояват 34-етажният небостъргач да не се строи повече, а издигнатото до момента, да бъде премахнато

Отново протестираха срещу "Златен век" - 1
Снимка: БГНЕС

Жителите на столичния квартал "Лозенец" отново протестираха пред сградата "Златен век", съобщи Българската национална телевизия. Те настояват 34-етажният небостъргач да не се строи повече, а всичко незаконно, построено до момента, да бъде премахнато. Искат и оставката на директора на ДНСК Иван Несторов, защото според тях той нарочно не издавал окончателна заповед за спирането на строежа.

Според протестиращите сградата е спряна само временно с акт за несъответствия с проекта, а истинската причина - "изтеклото разрешително за строеж" дори не се споменава.

"В момента трудно може да се постанови незаконно строителство, така че да се събори сградата, ние искаме друго, ние искаме ДНСК да се произнесе относно срока за разрешението за строеж, това нещо те не го правят в тази заповед", заяви Воислав Тодоров от Инициативен комитет "Лозенец".

От ДНСК отговориха, че заповедта на началника на ДНСК за спиране на строежа е предмет на съдебен контрол по образувано пред Върховен административен съд дело. До приключването му ДНСК не може да изразява становище.

"Напълно подкрепям, гражданите, защото смятам, че нещо което е незаконно трябва да бъде разрушено", заяви от своя страна Константин Павлов - кмет на "Лозенец".

От фирмата строител съдят основните инициатори на протестите. Преди по-малко от седмица Софийският градски съд отхвърли на първа инстанция два иска от по 50 000 лв. срещу Никола Вапцаров. Фирмата претендираше за общо 100 000 лв. като обезщетение за медийни изказвания на Никола Вапцаров, накърняващи репутацията им, но съдът прие, че той е упражнил конституционно гарантираното си "право на мнение".


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коминтерна

    2 5 Отговор
    Изтекло разрешително за право на строеж звучи като бюрократична спънка от която се възползват недоволни столичани които нямат средства да си закупят апартаменти в новостроящата се сграда и извиват ръцете на инвеститора за да намажат облаги.
  • 2 Гост

    1 0 Отговор
    Изтеклото разрешително не я прави незаконна сградата. А ако някой не е бил съгласен да се строи толко висока сграда трябвало много по-рано да реагира. Сега е късно.Да си приключват сградата и да не се загрозява повече квартала. А да съгласен съм ,че курумпираните чиновници ,които са допуснали това трябва да си понесат отговорност.Не е виновен строителя. Щом се допуска толкова високо строителство много ясно ,че щв се възползва.
  • 3 Иван

    1 1 Отговор
    И защо да не може вижте Истанбул колко небостъргача има а у нас неможе що