Last news in Fakti

1 Октомври, 2020 10:37 2 677 3

Гърция загуби много пари от тази програма

  • гърция-
  • златна виза-
  • програма-
  • инвестиции-
  • пандемия-
  • коронавирус

Пандемията от коронавирус удари зле "Златната виза"

Гърция загуби много пари от тази програма - 1
Снимка: Shutterstock

От началото на текущата година в програмата "Златна виза" в Гърция са участвали едва 368 инвеститора. Така на практика за цялото време от съществуването на програмата общият брой на получилите гражданство срещу покупка на имот в южната ни съседка е 7903, съобщава изданието Ekathimerini.

Рекордна за програмата се оказа 2019 г., когато са издадени 3428 визи. Най-малко 857 млн. EUR са вложили инвеститорите в покупка на имоти, което прави средно по 250 000 EUR за всеки чужденец кандидатствал за гръцко гражданство. Сумата от 857 млн. EUR е почти половината от целия изхарчен обем за покупка на имоти през 2019 г. Този обем продажби е бил дори по-висок, ако се вземат предвид думите на брокерите, че инвестициите са били почти 1 млрд. EUR. Причината е, че повечето купувачи избират имоти на стойност над 300 000 EUR. Вложенията в имоти през миналата година са били 1.45 млрд. EUR, сочат данните на Централната банка на Гърция.

Текущата година спокойно обаче може да бъде смятана за провалена за гръцката програма "Златна виза", тъй като потенциалните купувачи физически нямаше как да посетят южната ни съседка. Пандемията доведе до отмяна дори на тези сделки, които се намираха на финалния стадий на преговори.

Наскоро беше оповестено, че най-малко 120 китайци, придобили имоти в Гърция, не могат да влязат в страната, за да подпишат всички необходими документи за получаване на гражданство. А от 7903 издадени визи, 74% се падат именно на граждани от Китай. Аналогичен проблем има и с гражданите на САЩ, ЮАР, Индия, ОАЕ и Иран, които също вече притежават гръцки имоти и съответно право на гражданство.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами така е

    3 1 Отговор
    Фалирала държава се изкупува на парче
  • 2 оня с коня

    0 0 Отговор
    ТАЙ-ЛЕСНОТО Е да разпродаваш Държавата чрез "Златни визи"Не прави сметка Гърция обаче че зад един "Златновизов" Китаец стоят "неопределен брой" Роднини,приятели,бизнес- партньори и т.н.които постепенно ЩЕ ИЗБУТАТ Гърците от Държавата им ВЗЕМАЙКИ ИМ ХЛЯБА!А нима България например не може да го направи това?Маже естествено,но е НЕДАЛНОВИДНО И ПРОДАЖНО най-вече - защото влизат в хазната едни "бързи пари",но те служат Единствено за да остане още известно време Правителството "Х" на власт!И понеже тука непрекъснато Русофили разни обясняват колко много Гръцкото Правителство държи на Народа си за разлика от Нашето,ЕТО КАК на Практика се осъществява това!
  • 3 софия

    1 1 Отговор
    кой нормален ще си купи къща в гърция там се отнасят много лошо с постоянно пребиваващите чужденци