Last news in Fakti

9 Октомври, 2020 18:46 3 233 3

Над 60% от наемателите не могат да си купят жилище

  • полша-
  • наем-
  • жилища

Над 60% от наемателите не могат да си купят жилище - 1
Снимка: Shutterstock

Над 60% от наемателите на жилища в Полша не могат да си позволят собствено жилище, сочат данните на консултантската компания CBRE. 61% не инвестират средства в реновирането на наетия имот.

С течение на времето този подход обаче се променя, коментират анализатори. Това се забелязва най-вече сред младото поколение, което отделя все повече внимание на качеството и околната среда, в която се намира имота. Те разглеждат наема като начин на живот, а не като необходимост.

"Днес всеки 5-ти младеж на възраст до 34 години признава, че решението да наеме жилище е свързано не толкова с недостига на финансови средства, а с удобството, което този имот дава и отсъствието от необходимостта да се взима ипотека. Ето защо именно тази група хора стимулира институционалните наеми в Полша. Инвеститорите, решили да купят няколко стотин или дори няколко хиляди жилища, първо отделят внимание на стандарта, а после за специализирани компании за управление, и то такива, които да могат да осигурят исканото от младите високо качество", казва Марцин Янски, ръководител на отдел "Алтернативни имоти и инвестиционни участници в CBRE.

Анализът на CBRE, показва, че трите най-важни критерия за наемането на жилище се явяват: цената - 51%, местоположението - 43% и съотношението цена/качество - 24%. Следва наличието на балкон - 18%, чиято роля нараства по време на пандемията.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гладен брокер

    16 2 Отговор
    Те и в България не могат ама нали не искат да "хранят"собственици се нашиват с кредити за по 30-40г.
  • 2 Тито

    4 2 Отговор
    Полша е мизерия и скъпотия не ми давате тази страна.

    Коментиран от #3

  • 3 Че къде не е

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тито":

    Цените в западноевропейските столици са доста по високи като съотношение с нашите заплати.