Last news in Fakti

13 Октомври, 2020 09:21 6 845 8

Цените продължават да растат

  • литва-
  • жилища-
  • къщи-
  • цена-
  • наем

Пазарът на имотите в Литва остава стабилен

Цените продължават да растат - 1
Снимка: Shutterstock

Пазарът на недвижими имоти в Литва остава стабилен. Цените на жилищата в петте най-големи града (Вилнюс, Каунас, Клайпеда, Шяуляй и Паневежис) са се увеличили с 4.58% през второто тримесечие на текущата година спрямо същия период на предходната. Спрямо първото тримесечие ръстът е минимален - 0.19%.

Литва влезе в ТОП 3 на държавите с най-силно поскъпване за първото тримесечие на годишна база, а Вилнюс се оказа на второ място по ръст на наемите.

За първите два месеца на текущата година, до въвеждането на карантината и ограничаването на пътуванията, сделките с жилища и къщи на годишна база отчитат ръст съответно от 12% и 23%. През март 2020 г. продажбата на жилища се срина с 26%, а на къщи - с 27%.

Строителната активност в жилищния сегмент има смесен характер. През първата половина на текущата година броят на разрешителните за строеж отчита ръст от 14%, до 7596 единици, като в същото време броят на завършените проекти падна с 3.1%, до 6266 единици.

Доходността от отдаване под наем на жилище в Литва е 5.39%. Цената на квадратен метър жилищна площ във Вилнюс е 2163 EUR. В центъра на столицата жилище може да се купи средно срещу 259 560 EUR, а наемът е 1166 EUR на месец.

С 3.8% се е съкратила икономиката на Литва през второто тримесечие на текущата година спрямо същия период на 2019-а. За първото тримесечие е имало ръст от 2.4%. Данните на Европейската комисия обаче са песимистични. Тя прогнозира свиване от 7.1% за текущата година срещу 3.9% за миналата. Основната причина е пандемията от коронавирус.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иво

    1 4 Отговор
    Бил съм три пъти в Литва, град Клайпеда и близкия курортен град Паланга. Там водата е синя и чисто но под 70 сантиметра е студена много.

    Коментиран от #2

  • 2 Eeee

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Иво":

    Ами ще стоиш над 70см.🤪
  • 3 Мутата

    12 0 Отговор
    Тъкмо бях тръгнал на там да си купувам къща.
  • 4 дгдф534

    15 2 Отговор
    Че там цените по евтини от София хахаха, оня ден гледам една сграда нова се строй в Зона Б-5-3 и може да ти се при сълзят очите като видиш цената на квадрат 2000 плюс евро, а нашия квадрат знаете как се изчислява и като дръпнеш чертата за реален квадрат цената става за 3 стаен едни 220 000 евро :)))))))))))))
  • 5 Брех

    5 1 Отговор
    Тъкмо щях да си напазарувам някое имотче в Балтийската държава, амс нейсе станало скъпо!
  • 6 Брокер

    1 3 Отговор
    Цената на квадратен метар жилищна площ във Вилнюс е 2163евро. Нещо да кажете гладни мишки,ИМОТИ СЕ КУПУВАТ С ПАРИ

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Игор

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Брокер":

    В близките няколко години,само с такива ще се занимаваш и нищо няма за продаваш.
  • 8 Умен

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Брокер":

    Е па то евтино било там бре. У центъра на софето са по 3000 еврака.