Last news in Fakti

15 Декември, 2020 16:07 3 336 5

Нужен е изцяло нов основен закон, а не промени на действащия

  • зут-
  • промени-
  • насп

До момента ЗУТ е редактиран над 90 пъти

Нужен е изцяло нов основен закон, а не промени на действащия - 1
Снимка: БГНЕС

Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ) няма да доведат до защита на обществения интерес и намаляване на напрежението в бранша. „Проблемите са принципни и имат нужда от кардинални решения, а не от редактиране на дадени членове. Не трябва да се забравя също, че част от обществения интерес е увеличаване благосъстоянието на гражданите. То става с намаляване на административната тежест, което позволява създаване на повече продукция, работни места и приходи в бюджета. По-голямото предлагане води и до намаляване цената на продукта, което ще направи жилищата по-достъпни за населението”, пише в писмо до институциите Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

ЗУТ е основният законодателен акт, който урежда отношенията между граждани, собственици, строители, проектанти, инвеститори и администрация в дългия и сложен строителен процес. За неговата роля съдим от бизнеса, върху който има отражение - у нас строителството формира 15% от БВП и на практика всяко пето семейство се изхранва пряко или косвено от работа в сектора.

Законът до момента е променян над 90 пъти. В опита си да защити обществения интерес и с оглед възникването на сложни правни казуси предизвикани от закона, администрацията е предложила нови промени. От години решение на проблемите се търси чрез промени на конкретни членове, което не дава резултат, защото проблемите в областта са принципни и за тяхното решаване трябват кардинални действия. По своята същност законът е неработещ, а гражданските протести при всяко ново законно строителство доказват, че недоверието към въведената регулация е огромно и от страна на гражданите

От НАСП смятаме, че проблемите ще бъдат решени само с изцяло нов закон, който да регламентира отношенията в строителството просто и ясно в баланс между гражданския интерес и този на бизнеса. Има внесено принципно предложение от КАБ (Камара на архитектите в Българя) и подкрепено от НАСП, за опростяване на процедурите и административната тежест чрез приемане на три изцяло нови закона, разделени по част: регулиране на територии, проектиране и строителство. Това предложение може да е основа за кардинална промяна в полза на обществото, бизнеса и администрацията. Важно е да не забравяме, че всеки закон трябва да подпомага обществения просперитет през увеличаване на производството и благата, а не да създава комфорт на администрацията.

ОТ НАСП подкрепят всяка промяна, която би довела до повече яснота в процедурите и правилата в строителството, но сме категорично против механизма, по който това се случва последните трийсет години. Първо, промените не решават кардинално проблеми като наличието на частна собственост под улиците, липса на общинска програма за изпълнение на инфраструктурата и благоустрояване на междублоковите пространства, диктат от страна на експлоатационните дружества, наличието на частна собственост в териториите с отреждане жилищни комплекси. На второ място, промените се правят бързо, без обществено обсъждане и включване на заинтересованите страни в дебата, наистина важни текстове се внасят в последния момент между първо и второ четене. Настояваме, когато се планира промяна на такъв важен за обществото закон, тя да е съобразена с всички останали актове и закони, да е подложена на обществено обсъждане и да е възприета от бранша, а не да се приема от позицията на политическата сила.

Историята на ЗУТ показва, че проблемът не е в конкретната администрация, която действително се бори за подобрения. През годините подходът към проблемите в бранша и закона е бил непроменен. Подходът на всички участници в процеса, включително и на браншовите организации, бе един и същ.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жак Фреско

    9 3 Отговор
    Нужна е изцяло нова система без политици те са измамници!

    Коментиран от #2

  • 2 Да го знаеш

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жак Фреско":

    БЪЛГАРИНО!
    ГЛАСУВАНЕТО за ПРЕСТЪПНИЦИ е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
  • 3 стар кораб

    11 1 Отговор
    ЗУТ е със заложени предпоставки за корупция още със създаването си.
    С направените 90 попарвки просто е доразвит механизма за и на корупция по общините - особенно ВАРНА, където закони не важат.
    С нов ЗУТ не ми се мисли!!!
  • 4 4646

    3 1 Отговор
    Още когато ЗУТ се приемаше през 2001-2002 г. беше ясно, че просто един закон (закона за планово изграждане на населените места) се заменяше с друг. И тогава се тръбеше същото новия бил по-добър, стария архаичен, пречещ на съвременните условия. След това ЗУТ се променяше многократно, не за да се отсранят пропуски, а по чисто лобиски интереси. Какви пари се въртят в стоителството е публична тайна, какъв е % на сивата икономика в бранша-също. Сега, когато в големите градове, по черноморието, Банско и навякъде в държавата се презастрои от "модерни" сгради, "жилищни комплакси от затворен" и незнам какъв си тип (на груб строеж или на шпакловка и замазка, без врати), милиони кв.м. офис площи (в огромната си част празни), ДНСК и подразделенията му в страната спят и някой трябва да ги разбужда за да се уж самосезират, просто интересите се сменяват и новите трябва да се задоволят. Естествено качеството на строителството няма да е в центъра на така желания нов закон.
  • 5 Пльон Типелаар

    1 0 Отговор
    Нужна е изцяло нова популация, съществуващата не става.