Last news in Fakti

5 Февруари, 2021 14:21 6 462 27

Цените на старите жилища догонват тези на новите

  • чехия-
  • жилища-
  • цени-
  • ново строителство-
  • старо строителство

В Прага разликата между двата сегмента е едва 6%

Цените на старите жилища догонват тези на новите - 1
Снимка: Shutterstock

С 13% се е повишило търсенето на жилища от вторичния пазар в Чехия през 2020-та на годишна база. Средната цена на квадратен метър се е увеличила до 2610 EUR/кв.м за апартаментите и до 1460 EUR/кв.м – при къщите.

В Прага старо жилище може да се купи средно за 3870 EUR/кв.м, докато цената на предлаганите имоти от сегмента на първичния пазар е 3870 EUR/кв.м. Така разликата между ново и старо строителство е едва 6%, което е много малко, отбелязват анализатори.

На годишна база най-силен ръст в цените има при жилищата в Крагуевац – 31% при къщите и 24% при жилищата. На второ място е Устицк. Там ръстът е съответно 33% при къщи и 18% - при апартаменти.

Жилищата в Прага остават най-скъпи със средна цена от 3580 EUR/кв.м. Следват Бърно и Южна Моравия с цени съответно 2510 EUR/кв.м и 2050 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    25 7 Отговор
    Заради калпавото ново строителство е. Никой не ще разпадаща се лъскава барака. Панелките от соца вършат работа вече 50 години. Новите натруфени блокчета почват да се разпадат на втората.

    Коментиран от #2, #16

  • 2 Умен

    18 18 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Дефинирай "разпадат". А панелките са точно това, което казваш - вършат работа. То и пещерата върши работа.

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    40 4 Отговор

    До коментар #2 от "Умен":

    Дефинирам: падат плочки по коридорите, лепени с калпав матреал. Мазилката се рони, фасадата също, още на втората година от акт16, ако въобще има такъв, че имам доста примери на блокове ново строителство, които вече 10 години са пълни с живущи но още са без акт16. Парапетите по терасите се клатят завинтени с два дюбела към пода, протичат мази, поддават основи, ляти в поройни дъждове. Подземните гаражи са за колело или мотор, но не и за кола. Наблъскани са колкото се може повече, само и само да се продадат повече бройки, но не и да вършат работа. Разпределението на стаите да го коментирам ли, че някои хамстери живеят по-удобно?

    Коментиран от #4

  • 4 Чичко Паричко

    26 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Изключително точен си. Сега брокерите пускат слухове, че едва ли не панелите и ЕПК-та били пред разпад и животът им бил 50 години. Що за неуки хора има, не знам. Или може би си мислят за новото строителство, което и 30 години няма да издържи.

    Коментиран от #6

  • 5 Седларов

    23 0 Отговор
    Тази статия или е някакъв бъзик или и е писана от пълен идиот. Град крагуевац е в Сърбия, град Устицк не съществува, пък и да съществува не е ясно защо са писани тези два града на първо място като някакъв фактор за определяне на цените.
  • 6 Русенец

    15 4 Отговор

    До коментар #4 от "Чичко Паричко":

    То, че новото няма да издържи 30 г е ясно, ама и първите панелки наистина бяха с 50 г експлоатационен период. После почнаха да правят със 70 и 100 г. С програмата за саниране трябваше да укрепят старите им връзки и да удължат експлоатационния период, но точно тази част не се правеше в България. Само се лепяха изолации и се замазваха. Една боя отгоре и няма кой да ти гледа старите, ръждясали връзки на панелите. На документ се пише, че блока е саниран (в пълния смисъл на думата), и е готов за още 50 г ползване. Реално - мани, мани. Признавам им, на панелките, че разположението на стаите им наистина е по-добро от на сегашното, абсурдно строителство.
  • 7 Моше

    8 0 Отговор
    Няма пари изроди
  • 8 Моше

    8 1 Отговор
    Няма пари изроди
  • 9 Чудо голямо

    8 8 Отговор
    Може би в статията под старо строителство не визират точно панелките, а по-скоро старо тухлено строителство. Но все едно де, който си го устройва панелката, да си живее в нея, да си паркира 15-годишната кола (щото е по-здрава и новите са калпави) в незаконната гаражна клетка отпред и да си добрува със здраве. Нашият блок беше нов преди 10 години, ние си го поддържааме добре и досега нито са му паднали плочките, нито мазилката и най-вече е икономично като сметки - не плащам по 100 кинта месечно на Топлофикация за "общи части". Всеки според предпочитанията.

    Коментиран от #10, #14

  • 10 moiraine

    14 1 Отговор

    До коментар #9 от "Чудо голямо":

    Колега, а колко кв. м. са общите ви части и колко терасите? Колко от стаите са със северно изложение и колко с по-нормално? А размерът на спалните какъв е? Позволява ли да влизате нормално или Ви вкарват с обувалка? А за да излезете, трябва ли да Ви издърпат с тирбушон? Не се заяждам, просто 90 % от новото строителство е точно с такива параметри. Ако сте попаднали в останалите 10 %, Вие и семейството Ви направо сте ударили джакпота.
  • 11 Patton

    8 0 Отговор
    А какъв е пазара на къщите и бутици в Барселона ?
  • 12 Павел пенев

    7 1 Отговор
    В Чехия може и да е така,но у нас ще е обратното.
  • 13 Обама

    15 0 Отговор
    При новото строителство у нас, като извадиш от квадратурата на която се продават апартаментите общите части и балконите и току виж сме минали чехите по цени на кв.м. В цивилизованите страни цените се формират на кв.м. на жилищна площ.

    Коментиран от #17

  • 14 Чоки

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Чудо голямо":

    Ако ти предпочиташ новоизлюпените инвеститори да си правят гаргара с теб, разумните не предпочитаме. Сега може и да не ти се е скапал напудрения блок, но след някоя и друга година пак ще си говорим.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Панелестия

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Панелката е пещера ве готин.То е подслон като няма къде да отидеш.Капиш или некапишиш.

    Коментиран от #19

  • 17 Русенец

    8 2 Отговор

    До коментар #13 от "Обама":

    Човек си купува дом заради жилищната площ. На полето общи площи бол.
  • 18 Русенец

    10 3 Отговор

    До коментар #15 от "Умен":

    Аз не си гледам апартамента отвън. Аз живея в него. И в панелката не ми тече, нито ми духа, заради крива дограма. Стълбището ми не е с абсурдни наклони, сякаш изкачваш Мусала. Стените на стаите ми са в съотношение 1/1,5, и холът ми не прилича на коридор. Терасата ми е 14кв, с южно изложение и срещу нея няма друга тераса, на отсрещния блок, на 5 метра, че да съм вечно със спуснати щори, все едно нямам прозорци. Дали робуваш на ТЕЦ или на газовата фирма, все плащаш на някого. За асансьорите имаш право. За паркоместата също. Но съм влизал с кола в подземен паркинг, на нов блок. Повече не ща.
  • 19 Русенец

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Панелестия":

    Пълни глупости си написал!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Патриот

    12 0 Отговор
    Почти всички статии за имоти напоследък се пишат с цел да се манипулират по-лабилните хора с някакви пари за да купуват за да не затъне и без друго пропадащия имотен пазар.
  • 23 zsfdff

    2 0 Отговор
    Нова "ВИП" кооперация в Редута. Първите две години съхна бетона, зимата няма стопляне. Локално парно на ток - 500 лв на месец през 2007-ма година. Тъкмо изсъхна бетона и се изкриви дограмата - две духалки си пусках в краката като седна на компютъра в хола и пак треперех от студ. С духалките малко по-ниска сметка от котлето - само 350 лв на месец. Вратата на банята се поду цялата, няма затваряне, а на другите врати дръжките изпопадаха. Разля се малко вода от хладилника - паркета се наду с 50 санта. Бившия собственик на съборетината, върху която бяха построили кооперацията си мислеше че още си е в тях, не можеш да излезеш или да влезеш без да те разпита на къде си тръгнал. А най гадното беше като п*каеше сутрин все едно в ухото ми беше, така се чуваше че ме събуждаше всяка сутрин. Няма по-гадно събуждане. Тъкмо оправихме вратите и дойде съседката отдолу да ни уведоми, че от нашата баня и тече и започва да кърти целя под на банята посред зима. При тази новина директно се изнесохме в центъра, старо строителсво тухла на 70-80 години. Стените дебели 1 метър, с два реда прозорци, между тях 50 санта въздух. Парното топли не се пипа. На първия ден ни наводни съседа отгоре, оказаа се глух пенсионер, цял ден му звъняхме и не отваря. Съсипа целия таван в хола, стана 5 метра петно, кафяво и надуто. Сега съм в друг блок, цялата ми стена на спалнята се наводни миналата година, уж оправиха покрива ама пак си има влага. Който си е карък, няма оправия - само тегло :)

    Коментиран от #24

  • 24 Умен

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "zsfdff":

    Преди 2-3 години посрещах нова година у един приятел. Ново строителство с ТЕЦ. Такава жега беше. Навън -5, вътре по къс ръкав се разхождахме а бил спрял радиаторите. Който каквото случи.

    Коментиран от #25

  • 25 zsfdff

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Умен":

    С централно парно е почти винаги жега, само като има авария някъде оставаш на студа. Проблема е ако съседите ти се отворят да крадат парно - тогава трябва да им плащаш ти сметките и няма къде да бягаш. Идвала ми е 4000 лв изравнителна сметка + около 2000 за вода на апартамент 80 квадрата без да съм пускал радиатор на повече от 3-4.

    Коментиран от #26

  • 26 Умен

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "zsfdff":

    При новото строителство е решено това с кражбата на парно. Просто щтранговете не са вертикални а хоризонтални. Топломера е на входа на жилището а не на всеки радиатор. Един колега има такова жилище. Казва, че плащал 1-2 лева изравнителна.

    Коментиран от #27

  • 27 zsfdff

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Умен":

    Е това си звучи много добре - ако не те крадат парното си е най-на оферта и забравяш за студа. Само че от твоя пример не значи че е невъзможно, а че просто съседите на човека не краднат. Тия схеми се правят от собственика на парцела още като се строи кооперацията, отклоненията за зазидани и няма хващане!