Last news in Fakti

9 Февруари, 2021 15:21 2 112 5

Как пандемията промени градовете

  • градове-
  • квартал-
  • промяна

Новото лице на кварталите

Как пандемията промени градовете - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пандемията от коронавируса принуди хората да живеят в дома си, а светът им се затвори в рамките на квартала. Мегаполиси и столици като Париж, Милано, Амстердам, Отава, Сиатъл бяха принудени да приемат концепцията за град на 15 минути (т.е. разстоянието от дома, до което имат право да се придвижват).

Идеята за „кварталната единица“ не е нещо ново. Тя предложена от архитекта Кларънс Пери преди век. Тя обаче не се реализира поради мощното навлизане на автомобила като превозно средство. Последното води буквално до визуалното преобразуване на града.

Идеята всичко да се прави, т.е. да живеем буквално в диаметър от 15 минути от дома от една страна е добра, но от друга води след себе си редица минуси. Тя създава риск от гетоизиране и задълбочаване на неравенството. Също така противоречи на природата на града като място на свободното движение.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    6 9 Отговор
    Тези градове не са пригодни за днешните реалности. Затова вече строим смарт грдове, където ще приемем само васкинирани, останалите заминават или на село, или в трапа. Много скоро държавите ще започнат да национализират пустеещите апартаметни, а след това ще видите голямото рушене. Изчислено е, че на човек ще са достъатъчни около 15 м2 жилищна площ, за която ще плаща наем, тъй като високият стандарт отговарящ за борбата с патогенните заболявания може само държавата да го осигури, съотетно останалите жилища ще се обяват за непригодни, не отговарящи на стандарта.

    Коментиран от #4, #5

  • 2 Пандьо Ковидски

    17 1 Отговор
    Пандемията не е променила нищо. Опитват се да го променят алчните и малоумни политици. Пандемията е плод на болни мозъци жадни за власт и подчиняване на плостолюдието
  • 3 Гост

    1 0 Отговор
    Че то и сега не смеем да мръднем извън квартала, за да не попаднем на мерника на някой по-тъмни сънародници.
  • 4 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Прилича на градът от филма Петият елемент. Пази Боже!
  • 5 Баща ти

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Пий ги тези хапчета бе!!!