Last news in Fakti

25 Февруари, 2021 09:21 4 104 5

Отнемат земи на Министерство на отбраната

  • правителство-
  • решение-
  • промяна-
  • статут-
  • имоти

Те се намират в Аксаково, Аврен и Провадия

Отнемат земи на Министерство на отбраната - 1
Снимка: БГНЕС

С решение на Министерския съвет се отчуждават имоти - частна собственост за изграждането на обект „Модернизация на железопътната линия София - Пловдив, участък „Ихтиман - Септември”. Имотите се намират в землището на село Габровица, община Белово, област Пазарджик. Средствата за обезщетяване на собствениците, респективно правоимащите лица на засегнатите имоти, са предвидени съгласно сключен договор за безвъзмездна финансова помощ за финансиране от Механизма за свързване на Европа. Решението може да се обжалва пред административния съд по местонахождение на имотите в 14-дневен срок от съобщаването му на заинтересуваните лица по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Правителството реши да се учреди възмездно безсрочно вещно право на строеж върху част от имот - публична държавна собственост в полза на „РДС“ ООД, гр. Девин. Частта от имота, намиращ се в м. „Гашня“, с. Селча, е с площ 19 кв. м. Ще бъде извършена реконструкция на рибен проход на МВЕЦ „ГАШНЯ - 2003 за осигуряване непрекъснатото протичане на екологичните водни количества, необходими за нормалното функциониране на екосистемите в руслото на река Гашня. Според пазарната оценка на имота от 14.05.2020 г., изготвена от оценител на имоти, пазарната стойност на ограниченото вещно право на строеж върху частта от имота е 114 лв.

Министерският съвет прие също решение за обявяване на имот - публична държавна собственост за имот - частна държавна собственост и за безвъзмездното му прехвърляне в собственост на община Ардино, област Кърджали. Имотът се намира в гр. Ардино и представлява поземлен имот, застроен с 16 сгради. Безвъзмездното му прехвърляне в собственост на община Ардино е за изграждане на общодостъпна инфраструктура и разширяване на парковата и алейна мрежа, създаване на условия за развитие на социални дейности от общината и усъвършенстване на информационно - комуникационната политика в община Ардино, при съобразяване на законодателството и правилата в областта на държавните помощи.

Съгласно друго правителствено решение се отнемат земеделски земи от Министерство на отбраната и се включват в Държавния поземлен фонд. Имотите се намират област Варна, съответно в общините Аксаково, Аврен и Провадия.

Министерският съвет прие и решение за даване на съгласие за извършване на продажба на недвижими имоти - частна държавна собственост, предоставени за управление на Министерството на отбраната и с отпаднала за ведомството необходимост. Имотите се намират в общините Болярово и Хасково и с оглед на досегашното им предназначение – казармени райони, могат да се използват за стопански цели.

За срок от 10 години на община Пловдив се предоставя безвъзмездно управлението на част от имот - публична държавна собственост. Имотът се намира в град Пловдив, бул. „Княгиня Мария Луиза“ № 2 и представлява единична археологическа недвижима културна ценност „Епископска базилика на Филипопол“ и 44,2% идеални части от собствеността върху сграда със застроена площ 1799 кв. м. С предоставянето на имота ще е възможно експонирането и популяризирането на културната ценност и стимулиране на културния и исторически туризъм. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния архелогически музей - Пловдив.

Министерският съвет прие решение за даване на съгласие за продажба на обособена част от лечебно заведение - недвижим имот, собственост на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“, Стара Загора. Частта, представляваща идеални части от урегулирания поземлен имот по плана на село Ягода, община Мъглиж, не се ползва пряко за дейността на лечебното заведение. Продажбата на обособени части от лечебни заведения, които са включени в списъка по Приложение № 1 на Закона за приватизацията и следприватизационния контрол, какъвто е случаят, се извършва след решение на Министерския съвет, по предложение на упражняващия правата на собственост в капитала на дружеството. Паричният ресурс, получен от продажбата на имота, ще остане в лечебното заведение и ще се използва в съответствие със ЗЛЗ и ЗПСК.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    19 1 Отговор
    Каква е тая масова разпродажба/ раздаване на държавна собственост? Не е ли цинично ОПГ първо да ограби и в края на властването си да раздава държавни земи и имоти.
  • 2 И какво отбраняват?!

    13 1 Отговор
    Паспорти,шкембета и нулев патриотизъм..

    Коментиран от #5

  • 3 Иван Грозни

    6 0 Отговор
    Така са нещата в РБ. Реституция, преватизация, национализация и отново в същия ред, така се провят по 150 милионера за година в малка държава.
  • 4 Гост

    9 1 Отговор
    Шкембето разпродаде де що има. Министерството, сигурно, му е останала една стая
  • 5 мдда

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "И какво отбраняват?!":

    Не четеш ли глупако?!?! Министерски съвет ВЗИМА имоти от МО на Каракачанов.

    МС ги ВЗЕМА!