Last news in Fakti

8 Април, 2021 14:11 30 933 26

Къщи по 10 000 EUR

  • италия-
  • села-
  • къщи-
  • продажби-
  • цени

Повечето от тях са готови за обитаване

Къщи по 10 000 EUR - 1
Снимка: Shutterstock

Две италиански селца – Карега Лигуре и Латронико, предлагат жилищни имоти за по 10 000 EUR. Предимството на тази схема, за разлика от другата, при която може да се купи имот срещу 1 EUR е, че в случая новият собственик не трябва да инвестира значителна сума в ремонт, тъй като повечето предлагани имоти са готови за обитаване.

За удобство на потенциалните купувачи са създадени две онлайн платформи (по една за всяко село), където може да се разглеждат снимки на продаваните имоти, планове и друга полезна информация за тях, както и веднага да се свържат със собственика.

Карега Лигуре е малко селце разположено на границата между регионите Пиемонт, Лигурия и Емилия Романа. Там се продават супер евтини къщи. Част от тях са готови за нанасяне, а други се нуждаят от ремонт. Населението на селото е едва 90 души. Фермерските семейства отдавна са напуснали домовете си, за да отидат зад граница или за да се заселят в голям град.

„Всичко, което ще намерите тук, е отлично място за детоксикация и изключване от динамичния свят, чиста природа с уникален пейзаж”, казва собственик на къща и бивш кмет на селото Марко Герини, който е и автор на онлайн платформата за продажба на имоти в селото, която има за цел да помогне на останалите собственици, които искат да продадат имотите си.

Преди няколко години в Карега Лигуре е направен неуспешен опит част от имотите да бъдат разпродадени по схемата за 1 EUR. Идеята обаче не проработва, тъй като се оказва, че е трудно да бъдат издирени повечето собственици. „Така ние измислихме друг начин да привлечем старите собственици и да ги убедим да възстановим местния ландшафт. Къщите, които продаваме, не са съборетини, а в добро състояние, а собствениците са хора, които все още живеят в района, но не ги ползват”, обяснява Герини.

По думите на бившия кмет, заинтересованите купувачи могат да изпратят на бившия кмет писмо, а официалните власти ще се свържат със собственика и ще предадат запитването.

Какви са цените в Карега Лигуре? Каменна вила, която е готова да обитаване може да се купи срещу 14 000 EUR. Разгънатата ѝ застроена площ е 80 кв.м. Първият етаж от двуетажната постройка е отчасти ремонтиран, а вторият – напълно. Разполага с ток и ВиК. Друга многоетажна пуста къща, с площ 100 кв.м, струва 10 000 EUR. Тяобаче се нуждае от ремонт за близо 20 000 EUR.

Латронико е разположен в южна Италия на върха на живописен хълм. Населението на селото към днешна дата е 4000 жители, но средногодишно умират или се изселват около 70 души. „С помощта на този виртуален прозорец – онлайн платформата за продажби, искаме да рекламираме къщите, които продаваме. Клиентите могат да разглеждат имотите ида изберат този, който най-много им допада. Местните жители редовно напускат и затова често попълваме базата данни с нови обекти”, казва заместник-кметът Винченцо Кастелано

Средните цени на имотите, които по думите на Кастелано подлежат на договорка, се движат в диапазона между 10 000 EUR и 30 000 EUR в зависимост от състоянието на имота. За да стимулират продажбата на имотите, които се нуждаят от по-сериозен ремонт, кметството обещава нулев данък върху тях за период от 10 години след покупката, стига в ремонта на къщата да бъдат инвестирани минимум 20 000 EUR.

Уютен двуетажен жилищен имот с панорамна гледка, дървена стълба и прясно боядисани стени се продава срещу 12 000 EUR. В същото време напълно ремонтирана и обзаведена къща с два входа и тераса с изглед към площада на селото може да се купи срещу 32 000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 31 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пешо

    72 5 Отговор
    някой да го каже това на нашите селяни...
  • 2 Неволята

    75 22 Отговор
    Още малко Диктатора Бирисов на власт и натам, ще се насочим!

    Коментиран от #7

  • 3 Чехия

    87 1 Отговор
    Само да отбележа, че снимката е от Прага.

    Коментиран от #4

  • 4 Боко естейтауткъшотук

    31 1 Отговор

    До коментар #3 от "Чехия":

    Айде 'ся капризи, нали е в Европа поне, ко толкова ;)))
  • 5 Да попитам

    74 3 Отговор
    каква връзка има Hlavní Město в Прага (на снимката) с Италия? Ако аФторката на тази измислена и съчинена „статия“ може адекватно да отговори ще и изпълня 3 желания! Не случайно Тиквата ви нарече Мисирки! Дори е доста меко определение, ако трябва да бъда честен!

    Коментиран от #13

  • 6 един там

    62 2 Отговор
    Това е остров Кампа на река Вълтава в Прага, а насреща е колелото на мелницата. Там е и ресторанта Мелницата. Много живописно и красиво място. Препоръчвам да си наемете лодка или да се качите на голяма туристическа. Има какво да се види. А Факти отново дълбаят дъното с подобни малоумни неща да слагат снимки неотговарящи на статията. Добре, че има хора, които са ходили тук-таме, а не са задръстени, като списвачите, които сигурно не са излизали от голямото село София. Поне да си беше направила труда авторката да види, че покрай въпросните села за които пише не минава никаква река. Смятайте колко е вярно инфото в текста, щом една снимка не могат да улучат както трябва.
  • 7 Не знам

    7 14 Отговор

    До коментар #2 от "Неволята":

    Тои ли или румен гечев с празни магазини и фалирани банки При бсп доста хора тръгнаха към италия Виж по гласуването
  • 8 брокер

    23 2 Отговор
    Сега погледнах къщата в Carrega Ligure
    10.000 € 35 m² 2 стаи. По снимките се вижда, че не са 2 стаи, а една кухня и една малка стаичка за спане без прозорци с размери 3х3 м. Гредоред и доста окаяно състояние. Малка схлупена залепена между по-високи къщи без двор, стара дограма, като на нашите селски къщи, изгнила с по едно стъкло. Все еедно, че гледате стара българска къща от преди 100 г. но чак толкова малка и схлупена не съм виждал до този момент с 1 стая реално. В обявата пише, че има баня, но на снимките не се вижда такава. За тоалетна нищо не пише. Предполагам е от тези с дупка, като селска външна и се събира всичко с септична яма. Изобщо е трагедия пълна тази „къща“...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 2323323

    25 1 Отговор
    Наскоро и аз гледах имоти из Италия. Били паднали цените покраи морето из малките селца. Пълна глупост. Саборетини изгнили и полуразрушени за по 20-30000 евро. Пълна скръб. В Гърция са къде по читали и хубави имотите.
  • 11 Шишо

    4 6 Отговор
    В Италия има и по 1 еврп,
  • 12 шшт

    12 0 Отговор
    Това момиче не се научи да пише читави заглавия. Жалко за погубения талант. Или пък не?
  • 13 Другото

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Да попитам":

    е преститутки.
  • 14 Тъкмо за хермеса

    2 0 Отговор
    Той е по евтините работи..!
  • 15 Киро

    11 0 Отговор
    Пълни глупости са това,за 10 000 се продават бараки за инвентар.Всичко друго е от 50 000 на горе.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Параграф 22

    1 0 Отговор
    Е писана за Италия, който иска имот в Италия...има пари, който има пари няма да купи Ефтим имот...скоро гледах Позитано имоти...
  • 18 Митко

    9 2 Отговор
    Гледах го това село,
    Все едно да си купиш къща в Берковица...
    Чии ще го дириш там?
  • 19 Въдичари

    13 0 Отговор
    Там италианците искат да си задвижат икономиката и са измисли сили начин - отиваш и вземаш евтино където после трябва да изсипваш пари с кофата, да наемаш местните да ти работят, да купуваш и пазаруваш....трябва им свежа пара и да пуснали въдицата на балъчетата.

    Коментиран от #22

  • 20 Даката

    6 0 Отговор
    На 40 км от Пловдив има по 3000 евро
  • 21 За, точно толкова, квадратура в БГ,

    2 1 Отговор
    Някои имат голямо самочувствие и,, огромни камери,, въпреки, че те самите правят,, белите,,.....!
  • 22 ТАКА ЛИ

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Въдичари":

    Ай с'я капризи,.. ами от къде да знае, че е Чехия... нали има къщи, покриви ремонтирани..После те са завършили журналистика а не география,..толко им е и журналистиката, де, ама правилно е определението-мисирки
  • 23 другия ПЕШО

    2 0 Отговор
    То добре, ще я купиш, ремонтираш и т.н. ами после нали идяат данъци, такси.. едва ли и това е за подценяване
  • 24 спортиста

    8 0 Отговор
    Това са имоти за пенсионери с по-големи пенсии да се заселят там и да си гледат старините и да си харчат пенсиите и така да подпомагат местната икономика. Само, че по тези баири и каманаци не ми се вижда много удачна тая работа и именно заради това няма кандидат купувачи. Още повече, че на пенсионерите ще им трябва и медицинско заведение наблизо и аптека евентуално, но такива няма. Така, че работата е кауза пердута, както казват талянците. Реално погледнато, подобни имоти и без пари да ги дават пак няма да има кой да ги вземе. То не е само да имаш покрив над главата, а трябва да има и с какво да се занимаваш и отнякъде да печелиш пари. В случая не само, че няма откъде да спечелиш нещо, ами и ще харчиш и то доста. Даже и една градина нямаш и там нищо не вирее по тези чукари. Също така лятото е адски горещо и сухо. Малко растителност и гори. Хубаво е покрай морето или покрай някое езеро да имаш имот, но там цените са 6-7 цифрени в евро и не са за всеки. Единствените готини неща на Италия са хората, културата и меката зима. Всичко останало е по-зле отколкото у нас. Живял съм и мога да направя истинско сравнение. От България повярвайте ми по-хубаво няма. Кеф ти природа, зеленина, въздух, планини... Купуваш си една къща някъде, двор, градина и си живееш живота. Важното е да няма около теб много шведи. Всичко друго е по-добре.
  • 25 испанци

    1 2 Отговор
    Това са коптори. Никъде и никога хубавите имоти не са поевтинявали. В България близо до голям град в село , къща се продава за 60к евро и има кандидати. Не е нещо особено. На разните хейтъри им се ще хубавите имоти да станат безплатни, ама не им се отваря парашута и квичат.
  • 26 Браво

    1 0 Отговор
    Ако офертата е придружена от чек за 1000000 евро , без условия - може и да се приеме.