Last news in Fakti

14 Май, 2021 09:21 7 136 10

Общото между имотите в Докторска градина и Меден рудник

  • гергана тенекеджиева-
  • жилища-
  • сегментиране-
  • пазар-
  • цени-
  • докторски паметник-
  • меден рудник

От какво е продиктувана разликата в цените

Общото между имотите в Докторска градина и Меден рудник - 1
Снимка: М. Богданова ©

Сегментирането на пазара на недвижими имоти през годините претърпя драстични промени. Те се обуславяха основно, да не кажем и единствено, от състоянието на икономиката (като с намаляването на лихвените проценти този фактор започна да доминира), която пък рефлектираше върху желанията на клиентите. Най-ярко това се отразяваше при жилищата. Разрастването на столицата и големите градове в периода 2004-2008 гг., чрез масирано строителство, пробуди желанието у клиентите да купят нов имот, дори на етап строеж. Мечтата им беше, а и за много от тях тя се сбъдна, да влязат „по чехли“ в напълно нов и обзаведен апартамент. Това доведе до ръст в цените на жилищата от първичния пазар и те с едни прилични темпове започнаха да догонват стойността на имотите от вторичния пазар.

Последва „спукването на имотния балон“ през 2008 г. Пазарът се срина, а в резултат разликата между ново и старо строителство почти изчезна. С години (бел. ред. поне до 2014-а) сделките „на зелено“ на практика липсваха. Причината не беше само предпазливостта на купувачите, но и тази на банките, които дълго време не отпускаха ипотечни заеми на етап преди Акт 16. Цените отчетоха бавен и плавен ръст. Темпът на поскъпване обаче не беше равномерен. Причината беше в новото деление на пазара. Клиентите вече не деляха имотите толкова на нови и стари, колкото се интересуваха от локацията. Все по-важни бяха фактори като: колко далеч от работното място е жилището; на какво разстояние е от детската градина или училището; колко магазина за хранителни стоки има в близост до набелязаното жилище и разбира се, не на последно място наличието на паркомясто или гараж.

През последните години се наблюдава и масово саниране на жилищните сгради, което роди сегментиране на едни и същи жилища като големина, вид строителство и квартал. Разбира се, апартаментите в реновираните блокове започнаха да се търсят повече и съответно цената им се повиши. Тези, които чакат или поради една или друга причина не са санирани, се оферират на по-ниски цени.

Така към днешна дата има квартали от различни ценови сегменти, които могат да бъдат причислени в една група, а именно по темп на поскъпване и достигане нивата отпреди 2008 г. „Все още има имоти и квартали в големите градове, които не са достигнали цените си от 2008 г. Това са Докторска градина в София и Меден Рудник в Бургас“, каза изпълнителният директор на „Адрес недвижими имоти“ Гергана Тенекеджиева.

Днес търсенето на жилища е съсредоточено или в квартали с голям дефицит (Лозенец, Яворов и Иван Вазов в София), или в райони с най-много ново строителство, т.е новоизграждащите се (Кръстова вада, Овча Купел и Манастирски ливади).

Пандемията също роди някои нови тенденции, които неминуемо ще сегментират жилищния пазар по нов начин, а оттам и ценовите тенденции ще претърпят промени. Така например, една от тях е, че се увеличи търсенето за покупка на жилища от по-млади хора, които обаче избягват централните градски части и предпочитат по-спокойна околна среда, каквато предлагат новоизграждащите се квартали.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 324

    26 2 Отговор
    И последно какво е общото между жилищата в "Докторски паметник ци "Меден рудник"? Освен срива през 20088 и пандемията! Ужасно неподходящо заглавие.!
  • 2 Широк център

    15 2 Отговор
    На каква база се очаква да растат цените на имотите? Живея на апетитно място, в жилище старо строителство. След последната ковид вълна, 30% от апартаментите се оказаха празни. Във входа сме 2 семейства, другите са самотни пенсионери на възраст 80+. За капак на 50 метра от нас се строят два(!) нови блока...

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Гостенин

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Широк център":

    Очаква се цените на имотите да растат на база алчност на продавача и брокера!
    То нали уж цените на имотите, какво и техните скокове, са съвсем реални и балон няма! Пресен пример от обява, която гледах сутринта - подземен гараж, обявен на 18 000 евро, днес цената му е вдигната на 30 000 евро (12 000 евро отгоре), което прави поскъпване с около 66%! И нека пак се говори, как няма балон и как цените са реални! А тази промяна в цената реална ли е?!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Софиянец

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Калинка Георгиева":

    По добре призрачен,отколкото да ти трополят разни семейства,дето събота и неделя си отиват по родните места,а иначе самочувствие голямо,че са успели "на Софията".
  • 8 Жоро

    4 0 Отговор
    То ако не са високи цените в София ще дойде и куцо и сакато,и сега е страшно от провинцялисти.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гостенка

    1 1 Отговор
    Госпожа брокерката явно нещо яко се объркала и ги плещи разни-разнообразни или пък журналистката си пише свободни съчинения. Търсенето на жилища зависи от съществуващия до тях градски трапспорт, големи пътни артерии и евентуално шум от тях, близост до метростанция /за София/, състояние на общите части /стълбище и асансьор/ и най-вече цената! Госпожите ако не знаят, да ги уведомя, че някои от столичните кварталите като Манастирски ливади и Малинова долина освен, че добре известно са климатично кофти, нямат направени междублокови улици и дори градска канализация, та отпадните води от блоковете са в Перловската река. Сега търсенето след началото на пандемията е на имоти край градовете с двор и отстоние до 20-30 минути с кола, а не в новоизграждащи се квартали. Другото е апартаменти в близост до паркове. А апартаментите в центъра не са за всеки, както е и навсякъде в европейските столици! Вижте чуждите добри практики, цените и вида на апартаментите, които са продадени у нас в градските центрове и спрете с глупостите и неверните изводи и оценки!