Last news in Fakti

16 Май, 2021 08:20 6 620 11

Монаси живеят във фургони заради поредната имотна аномалия

  • копиловци-
  • манастир-
  • монаси

Оказа се, че манастирът им е без Акт 16

Осемте монаси от манастира „Свето Благовещение на Пресвета Богородица“ край кюстендилското село Копиловци заживяха във фургони, след като общината затвори светата обител заради липсата на акт 16.

Манастирът, който се изгражда от 80-те години върху площ от около 10 декара, няма издаден акт 16. Това е констатирано от фирмата за строителен надзор и от РДНСК-Кюстендил, уточнява БНР. Според заповедта на общината монасите още във вторник е трябвало да напуснат манастира. Изнесли се на фургони, разказва йеромонах Висарион:

„Ние сме регистрирани на обекта по лична карта и нямаме право да живеем в корпуса. Купихме фургони, обзаведохме ги“.

Вече повече от година в манастира вървят разправии и физически разправи, след като братята отстраниха игумена отец Касиян и си избраха друг игумен отец Климент. Това, че манастирът е затворен, според братята е отмъщението на предишния им игумен.

„Ние сме съгласни да отидем някъде другаде да си построим нов манастир, но не можем да прекрачим епископското назначение отец Касиян да не бъде повече игумен“, посочи йеромонах Висарион.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ви

    15 3 Отговор
    Най-добре е да съборим всичко! На новите господари не им трябва население, не им трябва религия, трябва им територия.
  • 2 дедо

    17 0 Отговор
    Ха-ха, тия от ДНСК са големи веселяци, повече от половината апартаментни комплекси по Черноморието са без акт 16 и така рекетират чужденците-собственици за пари.

    Коментиран от #3

  • 3 0808

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "дедо":

    ... всичката Мара втасала та опряха за 10-ина бедни монаха и манастира?! Както справедливо посочва колегата "дедо" да идат и видят Л..но морието какъв батак е.
  • 4 Българка

    2 10 Отговор
    Законодателството трябва да се спазва от всички. След като десетки години манастирът няма акт 16 се предполага , че няма и нотариален акт. Дали е деклариран в общината и плаща ли местни данъци?

    Коментиран от #6, #11

  • 5 Нск

    16 1 Отговор
    Ами издайте им акт 16 и ги освободете от данъци, това е духовна обител, не производствена сграда или хотел, правете разлика. Срамота е да притесняват отците, какъв народ сме, ей...
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българка

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Айде бе":

    Църквата и поповете имат много имоти, а дали плащат данъци за тях? Поповете трябва да служат на хората и господа, но май много са обикновени търгаши! Колко бедни попове можеш да назовеш?

    Коментиран от #9

  • 8 Вярващ

    7 0 Отговор
    На отец Касиан освен високите научни титли, с които се хвалеше навсякъде, вече може да му се припише и още една-гонител на монашеството в Бг.
  • 9 Айде бе

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Има си закон за вероизповеданията и данъчното им облагане. Стига да могат, не им прощават нищо. Аз пък мисля, че църквите и манастирите не са в юрисдикцията на ДНСК, освен ако сами не потърсят експертна помощ и консултации.
  • 10 я виж ти

    3 2 Отговор
    "ние сме съгласни да отидем другаде и да си построим нов манастир" - леле, как се строи нов манастир ?!!! Откъде пари? Аз съм виждал манастирът, за който става дума. То не е като някакво параклисче. Пък и веднага си купили фургони, че и ги обзавели. Направо чудо Божие.Аз цял живот работя и не мога една къщичка да си направя. Откъде пари, откъде са ги намерили ?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.