Last news in Fakti

23 Май, 2021 10:37 6 050 7

Назад към градските имоти

  • великобритания-
  • жилища-
  • цени

На места във Великобритания имотите поскъпнаха двойно, въпреки пандемията

Назад към градските имоти - 1
Снимка: Shutterstock

През последната година търсенето на извънградски имоти във Великобритания отчете ръст. Причината е пандемията причинена от коронавируса. През последния месец обаче, с намаляване броя на заболелите и отслабване на рестриктивните мерки, наематели и купувачи отново проявяват интерес към наем или покупка на жилища в централната градска част и съседно разположените квартали на Лондон, сочи проучване на анализаторската компания Rіghtmоvе.

За пръв път от 10 години насам най-търсените имоти са апартаментите. От януари до края на април се отчита 39% ръст в търсенето им. Като цяло интересът към жилища в центъра на британската столица е нараснало с 35% срещу 32% на жилища в малките населени места.

Като цяло интересът към недвижими имоти на Острова остана висок по време на пандемията. Това е и основната причина да няма спад в цената на квадратен метър жилищна площ. Напротив, на някои места стойността се е повишила двойно за последната година. Това се дължи донякъде и на водената от държавата политика, която по няколко начина стимулира семействата. Сред тях беше е и ваканция на гербовия данък. „Налице са първи признаци за добри новини за имотите разположени в градските центрове на Великобритания. Посредниците споделят, че наблюдават ръст в търсенето от купувачи на първи жилища“, казва Tим Бaниcтъp директор на Rіghtmоvе. От портала уточняват, че търсенето на жилища за покупка през април е било с 51% повече отпреди началото на пандемията през февруари 2020 г.

През март цените на жилищата отчитат ръст от над 10%, сочат данните на Националната статистическа служба на Великобритания (ONS). Това е най-силното покачване от 2007 г. С 11.7% се е увеличила цената на самостоятелните къщи за периода март 2020-март 2021 г. За същия период поскъпването при жилищата и мезонетите е 5%.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Omega

    15 5 Отговор
    Имота на бъдещето е :каравана с фото панели на село,оранжерия,мотоциклет, 20в радиостанция и телескоп да гледаш звездите !
  • 2 Гост

    4 10 Отговор
    Алфа ли си,омега ли си,пий си хапчетата
  • 3 Гост

    10 6 Отговор
    Хора, да хукваме и ние да купуваме панелки у градо, че щом ингилизите така прават, начи има нещо у тая работа. Веднага продавайте къщи с дворове и басейни и си взимайте по един двустаен с коридор като автобус Икарус. И гледайте да е с повечко хлебарки, и съседите отгоре да са от родата.

    Коментиран от #5

  • 4 Гост 2

    6 3 Отговор
    Абе я си стой на село при кравите...

    Коментиран от #7

  • 5 Sammy

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Евала, в десетката! 100 процента истински.
  • 6 Мба

    8 0 Отговор
    Важно е комисионна да пада да се купува после да се продава
  • 7 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Гост 2":

    По-добре при кравите, отколкото при орките.