Last news in Fakti

25 Май, 2021 09:21 8 583 5

Недостигът на туристи промени пазара на имоти

  • барселона-
  • испания-
  • жилища-
  • цени-
  • туристи

И цените, и наемите в Барселона падат

Недостигът на туристи промени пазара на имоти - 1
Снимка: Shutterstock

Липсата на туристи се отразява силно върху пазара на недвижими имоти в Барселона. От началото на пандемията през пролетта на миналата година наемите на жилищата отчитат рязък спад, тъй като отчаяните собственици заляха пазара с празни апартаменти, а наемателите от центъра на града се изместиха в покрайнините, където има повече пространство и зеленина.

През април 2021 г. средният месечен наем е спаднал със 16.5% спрямо същия месец на 2020 г., до 14.50 EUR/кв.м., сочат данните на специализирания сайт Idealista. Не само пандемията е причина за спада на наемите. През септември миналата година Каталуния въведе нови ограничителни закони. Целта беше обуздаване на поскъпването, което за периода 2013-2019 г. е 43%. Беше въведен среден наем, който може да варира в зависимост от размера на имота, местоположението му и състоянието му.

Пустеещите днес имоти, които преди пандемията се наемаха от туристи, вече не носят доход на собствениците. Поради това много от тях се съгласяват на неизгодна продажба. Така например, жилище в центъра на Барселона, което първоначално се е предлагало за 840 000 EUR, днес спокойно може да се купи срещу 490 000 EUR. така, тези които решават сега да придобият имот, могат да получат повече от прилична отстъпка.

Освен падащите цени, Барселона се сблъсква и с друг проблем. Много от жилищата, които са собственост на отсъстващите, поради пандемията, туристи, започнаха да се обитават от бездомници или наркопласьори. Подобна тенденция се наблюдава най-вече в квартала Ел Равал. Някои части от него са доста запустели. Там банди превземат цели сгради.

Не са изключения и случаите, в които бандитите рекетират законните собственици на имотите. Тенденцията доведе и и до появата на нови фирми - те изселват "нашествениците" и искат за тази услуга между 3000 EUR и 6000 EUR.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОКО

    27 2 Отговор
    В БЪЛГАРИЯ СЪЩО Е ТАКА..ДАЖЕ ЦИГАНИТЕ ПРЕВЗЕМАТ НЕ ДОМОВЕ А ЦЕЛИ ТЕРИТОРИИ ЛИВАДИ И УПИ-ТА...ХА ХА ХА

    Коментиран от #4

  • 2 Яко браво

    2 0 Отговор
    на дизайнерите , няма как да не са ползвали предварително обработени данни на суперкомпютър
  • 3 Българин

    6 3 Отговор
    Значи в България е10 пъти по зле работата
  • 4 Мухаха

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ДОКО":

    Да, защото праят деца, а българите-наследници на ханове и царе пускат бради и маникюри, и правят кола маски или емигрират
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.