Last news in Fakti

23 Февруари, 2013 16:31 11 748 13

Инж. Перфанова: И в България успехът е възможен

  • инж. перфанова-
  • проект-
  • инвестиции-
  • архитектура-
  • конкурс-
  • fiabci
Инж. Перфанова: И в България успехът е възможен - 1
инж. Ирена Перфанова - президент FIABCI - България

- Инж. Перфанова, как възникна идеята за провеждането на конкурса Prix D'Excellence Awards?

- Идеята датира от 1992 г., когато е създаден конкурса в международен план. Той се различава от обичайните конкурси за красива архитектура или годишни награди за сгради, реализирани през текущата година. Целта му е да бъдат отличени успешни проекти. Това означава, че те трябва да са функционирали като такива поне една година и да са показали положителни парични потоци. Конкурсът разглежда инвестицията като цяло – от предпроектната идея до етапа на управление и реализиране на пазара. Общественото и социално влияние на инвестицията, екологични и енергоспестяващи норми.

-Защо именно в този момент решихте да го организирате?

- Конкурсът се провежда на два етапа – регионален и международен. Спечелилите проекти на местно ниво могат да вземат участие в международния кръг, който се отразява медийно и от The Wall Street Journal. Счетохме, че българският пазар е узрял достатъчно и заслужава и един друг поглед на инвестициите, направени в него. Много е важно да дадем възможност на успелите проекти да бъдат отличени от общия пазар. За първи път у нас през тази година провеждаме регионален кръг и сме в очакване да покажем на международните пазари, че и тук успехът е възможен, независимо от малките мащаби на страната.

Питате защо в този момент – икономическата стагнация на пазара ограничава инвеститорите от влизането в нови проекти през последните години и вероятно този процес ще продължи и за напред. Това означава, че управлението на вече направените инвестиции ще носи превес в развитието на имотния пазар. А доброто управление носи успех за инвестицията.

- Какви са очакванията на журито за типа проекти, които ще кандидатстват?

- В очакване сме на новите бизнес центрове и логистични бази, търговски центрове, хотели, затворени комплекси (ваканционни и жилищни), еко селища, винарни, болници, предприятия, модерни заведения, учебни и детски заведения, жилищни сгради със специализирано управление, яхтени пристанища, реставрирани сгради и други.

- Проектите чисто българска инвестиция ли трябва да бъдат или могат да вземат участие и такива, в които има и чуждестранно финансиране?

- Няма проблем проектите да са изградени с чуждестранен капитал, важното е да са ситуирани на територията на страната ни.

- Четири години след началото на кризата вече не говорим за криза, а за нова икономическа ситуация. Победителите в конкурса може ли да бъдат разглеждани като един вид доказателство за това, че и в новата сложна икономическа среда вече има успешни проекти?

- В нашият конкурс няма задна дата, която ограничава възрастта на сградата. Т.е. проектите, които могат да вземат участие може да са изградени преди тази нова икономическа ситуация. Но ако проектът и днес функционира успешно, това вече е доказателство, че сложната икономическа обстановка не е решаващата за вътрешно-фирмената организация за качествен продукт.

- Победителите в конкурса ще получат правото да участват в големите международни награди за 2014 г., които ще се връчат по време на 65-тия Световен конгрес на FIABCI. Това е един вид представяне на България пред света и постиженията, които сме достигнали в архитектурно, а и в инвестиционно отношение. Какво ще донесе подобно участие на България в такъв конкурс?

- Много световно известни дестинации не могат да предложат това, което България има, а са по-популярни от нашата страна. Много е важно за една дестинация да се промотира добре. FIABCI е мост към международните пазари, поради своята мащабност, обществена значимост чрез консултативния си статус към ООН и 60-те си държави, членки на организацията. Едва ли са много подобни трибуни. Наградата Prix d’Excellence е много престижен международен приз, с който тепърва ще се запознава българският пазар. Да си носител на тази награда означава, че си успял инвеститор и че си създал нещо стойностно.

Мотото на нашия конкурс е: „Само красивата архитектура не прави един проект успешен. Затова ние оценяваме всичките му достойнства.”

Медийни партньори на българско издание на международен конкурс Prix D'Excellence Awards са специализирания сайт за недвижими имоти imot.bg и бизнес телевизия Bulgaria On Air.

Повече информация за условията на конкурса може да намерите тук.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    1 11 Отговор
    Най- после нещо смислено казано за инвестиции в имоти и да се отдели зърното от плявата...
  • 2 Христо Ковачев

    1 0 Отговор
    МЛАДОТО ИНЖИНЕРКА КАТО ПОРАСНЕ ЩЕ РАЗБЕРЕ ЗАЩО ДРУГИ ПЕЧЕЛЯТ СЛАДКИТЕ ПОРЪЧКИ

    Коментиран от #3

  • 3 Ха сега де...

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Христо Ковачев":

    Тая "другарка" (Перфанова-Профанова) да отиде да попита "преуспелите" хора дето в момента са по митингите... защо ли са там?
  • 4 Желязко

    1 0 Отговор
    Това,което става на улиците-стотици хиляди бедни,гладни,безработни,липса на доверие в монополите,срина пазара на имоти-от 15 дни пазарите на имоти се хлъзгат главоломно-няма кой да го отчете.Следих ЧСИ тата-последните 15 дни се пуснаха над 4700 имота на търг-който може да прави анализи на фактите да си направи изводите за себе си.
  • 5 Bossman

    1 1 Отговор
    Победителите в конкурса са ясни още преди да е започнал.Всичко е нагласено за свои хора.

    Коментиран от #7

  • 6 Гробаря

    0 1 Отговор
    The Wall Street Journal ?
    Вие в тази държава наистина сте откачили и ста супер грандомани. Сигурно се прихваща от многото б...ци.
  • 7 1111

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Bossman":

    Може ли да споделиш как при толкова ясни критерии могат да се нагласят резултатите?

    Коментиран от #12

  • 8 Bossman

    1 0 Отговор
    Критериите са привидно ясни.За замазване очите на хората.Достатъчно е "бутване"парички под масата,да преспиш с някой/я/ от комисията и работата е в кърпа вързана.Останалото е да обереш овациите на хората,че си се класирал на 1-во място.

    Коментиран от #9

  • 9 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Bossman":

    Предишния ми въпрос беше напълно сериозен...
  • 10 Христо Ковачев

    1 0 Отговор
    НАПЪЛНО СЕРИОЗНО ЩЕ ЦИТИРАМ ТЕКСТ ОТ ДОКУМЕНТАЦИЯ ЗА СТРОИТЕЛНИ РЕМОНТИ В ОБЩИНИТЕ, ДО УЧАСТИЕ НА ТЪРГ СЕ ДОПУСКАТ ФИРМИ КОИТО ИМАТ ОБОРОТ ОТ СТРОИТЕЛНА ДЕИНОСТ ЗА ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА НЕ ПО МАЛКО ОТ 5 МИЛИОНА,В НАШАТА ОБЩИНА ИМАМЕ САМО 2 ТАКИВА ФИРМИ КОИТО СИ РАЗПРЕДЕЛИХА ПОРЪЧКИТЕ ПО БРАТСКИ,СТРАШНОТО Е ЧЕ ТЕЗИ ФИРМИ СА ЕДНИ И СЪЩИ НЕЗАВИСИМО ОТ ПРАВИТЕЛСТВА И ПРАВИЛА ОПРЕДЕЛЯЩИ НЯКАКЪВ ПРИНЦИП НА КОНКУРЕТНОСТ,ЦЯЛАТА НИ ДЪРЖАВА Е ЗАДРЪСТЕНА ОТ ПРИМЕРИ НА УМИШЛЕНА КОРУПЦИЯ ОТ ПОЛИЦАЯ НА ПЪТЯ ДО МИНИСТРИТЕ
  • 11 1111

    0 0 Отговор
    Лично аз намирам само една ,,дупка,, в критериите и с удоволствие бих разменил мнение с някой от тези,които са ме оценили с 9 минуса в @1
  • 12 22222

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "1111":

    Да мога,ама няма да ти кажа,че за какво да ти кажа?
  • 13 Дида

    1 0 Отговор
    "Улицата" събори цените на имотите,лихвите на банките се вдигат!!!!!!!!