Last news in Fakti

10 Май, 2022 07:37 9 889 15

Как ще се отразят санкциите наложени на руснаци в областта на недвижимите имоти на българския пазар

  • инж. перфанова-
  • руснаци-
  • санкции-
  • имоти-
  • продажба-
  • покупка

Инж. Перфанова: Всяка ограничителна мярка в известна степен се отразява негативно на пазара на недвижими имоти

Как ще се отразят санкциите наложени на руснаци в областта на недвижимите имоти на българския пазар - 1
Снимка: М. Богданова ©

Шестият пакет санкции, които подготвя Европейския съюз срещу Русия предвижда спиране на сделките с недвижими имоти с руски граждани, жители и юридически лица, забрана продажбата или прехвърлянето, пряко или непряко, на права на собственост върху недвижими имоти, намиращи се на територията на ЕС или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция към такива недвижими имоти. В България основната група чужденци, които през последните 10 години купуваха недвижими имоти, предимно ваканционни, бяха руснаците. Руската „вълна“ обаче „отшумя“ още преди пандемията, предизвикана от коронавируса. През последните 3 години руснаците усилено се опитват да разпродадат купените ваканционни апартаменти по Черноморието. Повечето купувачи са българи. Каква обаче ще е съдбата на имотите, които към днешна дата са руска собственост? Отговор на този въпрос в специално интервю за най-големия сайт за недвижими имоти у нас imot.bg дава инж. Ирена Перфанова, заместник-председател на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

Инж. Перфанова, какво следва от наложените нови санкции от страна на ЕС към Русия по отношение покупко-продажбата на имоти на руски граждани зад граница?

Руските граждани забавиха хода на инвестициите си към България много преди пандемията дори. Те отдавна не са масов чуждестранен инвеститор в страната ни, въпреки че са най-голямата чуждестранна група, живееща у нас. Но за сметка на това са насочили голяма част от инвестициите си към други европейски държави с по-развити икономика и имотен пазар и по-високо качество на обслужване и стандарт.

При едно подобно предложение на Европейския съюз и при възможност на руските граждани да търгуват в чужда държава, те имат много други опции на изток от нас извън рамките на ЕС. Руските граждани инвестират и в Северна и Южна Америка, доколкото това им е позволено. Те имат много сериозна международна общност наброяваща десетки милиони руснаци.

Една от основните причини, поради която руснаците инвестират в недвижими имоти в ЕС е именно възможността за придобиване на европейско гражданство или право на пребиваване и безвизово движение в рамките на общността. Така, че тези, които вече са го направили не биха били засегнати от подобни мерки, освен ако не бъдат въведени и допълнителни рестрикции свързани с подновяване на статута за пребиваване, откриване или опериране с банкови сметки или други.

Как ще се отрази на пазара на ваканционни имоти по българското Черноморие въпросната санкция?

Всяка една ограничителна мярка в малка или голяма степен се отразява негативно на пазара. Руснаците купуват и продават имоти в различни европейски държави – те се движат постоянно между тях. Това правят и украинците, а в момента потокът от Украйна е завишен. У нас българите са основен инвеститор по Черноморието от няколко години, а руснаците от своя страна по-скоро продават вече закупените от тях имоти, включително не единични са случаите, в които техни купувачи са украинци. Не смятам, че санкцията е фактор, който ще обърка ваканционния пазара на недвижими имоти у нас, който е малък като мащаб и възможности. А и не трябва да забравяме, че цените на недвижимите имоти в големите градове вече са достатъчно високи и българите с по-малки спестявания, които не искат да прибягват до допълнително взимане на кредит инвестират също в зоните за отдих. Тоест ваканционният пазар намира своя баланс като се сменят едни инвеститори с други.

В Анталия и Бодрум последните 2 месеца се наблюдава драстичен ръст, както в цените, така и в наемите на жилища. Значителна част от местното население е затруднена при покупката или наемането на жилище, тъй като цените са много високи. Според местни анализатори, месечният наем е над половината от месечната заплата, която получават местните. Има ли опасност подобна картина да се получи и у нас?

Турският ваканционен пазар е различен от нашия – известен с високото качество на обслужване на достъпни цени, голям пазар с голям потенциал, дълъг летен сезон, красива природа, вкусна храна, много история и в момента особено важно – извън рамките на ЕС и ескалиращите забрани за руските граждани.

Съотношението между търсене и предлагане винаги определя посоката на движение на цените. Ако не се упражни вътрешен контрол на ръста им и контролиране на чуждестранните инвестиции в една държава, завишеният интерес логично ескалира цените.

За да се получи подобен ефект на нашия пазар трябва да има условия за това. А темата, която коментираме с налагане на ограничения за инвестиции по-скоро може да доведе до още повече увеличаване на вторичните продажби на имоти закупени от руснаци в България – един процес започнал още преди пандемията. Много характерно за ваканционните имоти по нашето Черноморие е, че в момента има динамичен вторичен пазар, докато в големите градове водещ е пазарът на ново строителство, поради слабото предлагане на имоти от вторичен пазар.

В заключение какво бихте допълнили по темата?

Събитията, които се случват в света и Европа са много динамични, манипулирани и до голяма степен трудно предвидими в дългосрочен план. Те може във всеки един момент да променят определена пазарна тенденция.

Днес коментираме поведението само на една група инвеститори, която по мащаба си не е за подценяване и как то би се отразило на пазара, но реално има много други фактори, които му оказват влияние и правят имотите все по-трудно достъпни. Едновременно с това имотите навлизат в нова ера на визия, технологии и иновации, комфорт, смарт сървиз, еко и енергийни изисквания, функционалност и други, които от своя страна също повишават и ще продължават да движат нагоре стойността на изграждане, модернизиране и обзавеждане на имотите. А това се отразява и на крайната пазарна стойност. Казано с други думи, за да оценим един фактор, който би повлиял на пазара трябва да разгледаме и много други фактори, които също оказват влияние и едва тогава може да преценим доколко именно този фактор променя пазара, а не съвкупността му с всички останали.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами

    37 4 Отговор
    Те са си купили имотите, вече няма такова търсене. Сега са собственици, като забраните продажбите, пак ще са собственици.
  • 2 Пич

    40 9 Отговор
    Поредната европейска малоумщина !!! Вместо българи и европейци да се възползват , и да изкупят имотите , тези евроидиоти ги бетонираха като руско притежание !!! На село им викат - тъпи , та се преметат !!!
  • 3 Някой

    34 1 Отговор
    Разбра ли нещо?
  • 4 де юре

    40 3 Отговор
    Никога един брокер няма да каже за истинската ситуация на пазара дори да е напълно наясно с нея . Най ме е страх от няма страшно .

    Коментиран от #5

  • 5 де факто

    29 2 Отговор

    До коментар #4 от "де юре":

    също мими няма да ти напише истината за състоянието на пазара с имотите и да каже дали има през ден комисионни от сделки както преди да ни почнат с коронабесието
  • 6 ЛЛЛ

    26 5 Отговор
    Поредната глупост
  • 7 Истината

    31 3 Отговор
    Още преди войната започна процес на разпродаване на жилищата от руснаците, което е нормален процес. Проблема е, че голяма част от жилищата имат висока цена за месечна поддръжка /8-10 евро на квадратен метър /, което затруднява продажбата.
  • 8 Путлерист

    28 2 Отговор
    Руснаците купуваха имоти, защото няма друга държава в Европа с цени между 450 и 600 евро с излаз на море и ниски цени на самолетните билети, но с анексирането на Крим и последвалите санкции, което доведе до срив на рублата взе да им става трудно да идват на ваканция, същевременно и цените на самолетните билети скочиха драстично и тогава започнаха да продават, но въпреки това все още има стотици хиляди имоти, които са собственост на руски граждани. При нас купувачите бяха от средната класа, на запад купуват главно доста по-заможните руснаци. Анализа на автора е доста слаб и не разглежда реално нещата в имотния пазар. Турция може да привлече някакви купувачи, но езиковата бариера и различния манталитет ще ги затрудни, същевременно засилените санкции и задаващата се криза в руската икономика ще намали драстично инвестициите извън РФ.
  • 9 Ганьо

    14 2 Отговор
    Целта на повечето руснаци е придобиването на ПМЖ, и установяването в ЕС. Най голямата набутка е имот в ваканционно селище - няма продаване после, а и с постоянни целогодишнш разходи.
  • 10 РУСКИЙ САЛДАТ

    17 14 Отговор
    Трябва да се конфескуват всички жилища на Руските олигарси това са крадените парите на обикновените руски граждани
  • 11 незнайко

    15 7 Отговор
    АЛО НИЕ СВОБОДНА ДЪРЖАВА ЛИ СМЕ ИЛИ НЕ ??? ЯВНО НЕ !!! Откакто сме в ЕС сме командвани отвън безцеремонно !!!
  • 12 А кога ще конфискува те

    8 6 Отговор
    Руски имоти и бизнеси
  • 13 Един от морето

    11 3 Отговор
    Със тези имоти ще стане и ако вече не е станало нещо много интересно. Вече втпра година собствениците на апартаменти не са идвали. Сега и да искат не могат да припарят. Когато никпй не идва и не плаща за такса подръжка, за вода, ток, и всичко за което ги скубеха нашите юнаци ще стане цирк. Като няма ток и охрана по тези комплекси и апартаменти добре обзаведени ще плъзнат вампирите със сини венци и друга паплач и ще ги оглозгат до голо. Полицията ще им заповядат щото са на руснаци да си заъварят очите за грабежа пък и сигурно те ще са тарторите на далаверата. Не е и изключено тъка наречените мениджъри или кой знае какви да почнат да продават за втори път по атрактивните жишища съ фалшиви документи,, не е за сефте,, Патакламата все ще свърши и като дойдат собсъврниците ще стане голямо мазало. Ще се подаряват много бели рози, ще има бум, бум, и многохпра ще изгорят със много пари. Руснаците не са хора дето лесно се оставят да ги прекарат.

    Коментиран от #15

  • 14 Русенец

    9 2 Отговор
    Още един имот в близко русенско село се продаде за под 25к€. Къща, двор, овошки, постройки. На продавачите им писна да чакат някой да лапне въдицата.
  • 15 Русенец

    10 5 Отговор

    До коментар #13 от "Един от морето":

    А какво пречи на руснаците да си отдават под наем апартаментите по черноморието, чрез посредническа фирма?