Last news in Fakti

28 Юни, 2013 13:54 2 796 13

Инж. Перфанова: Политическите процеси в момента разколебават инвеститорите

  • инж. перфанова-
  • fiabci-
  • конгрес-
  • инвестиции-
  • криза
Инж. Перфанова: Политическите процеси в момента разколебават инвеститорите - 1
инж. Ирена Перфанова - президент FIABCI - България

- Инж. Перфанова, българска делегация беше на 64-тия Световен конгрес на Международната федерация по недвижими имоти FIABCI. Защо беше избран именно Тайван като място домакин?

- Конгресът се проведе в гр. Тайчунг (Тайван) с подкрепата и личното присъствие на президента на държавата, министър председателя, кмета на града-домакин и множество държавни и обществени институции. Присъстваха над 1100 делегата от цял свят.

Провеждането на конгреса точно на това място даде една нова гледна точка за много от присъстващите представителни лица. Духът на изтока, топлината и отдадеността на местното население превърнаха събитието в едно незабравимо преживяване, което ще промени мисленето и обществената нагласа на много от участниците.

Естествено това отношение не е случайно. Държавата се грижи изключително много за възпитанието на населението още от ранна детска възраст. Създават се условия за обучение в човешки и обществени навици, поглед към културата, човешките отношения, ограмотяване, екипна работа и трудолюбие, създаване на усещане за естетика, опазване на околната среда, уважение на чуждия труд, опазване и съхраняване на постигнатото, дисциплинираност, респект към закона и всеприетите норми. Отношението е двупосочно – от държавата към населението и обратно. Онова, което някога читалищата правеха в България и през последните години някъде го загубихме в стремежа си да създаваме частен бизнес, в Тайван е превърнато в обществена концепция.

Не е тайна, че изтокът в момента движи световните пазари. Така е и в недвижимите имоти. През последните 8 години цените на имотите там са скочили от 5 до 8 пъти. Стандартът на живот се е покачил драстично. Регионът е пример за това как една икономика расте, когато се произвежда и се търсят начини за стимулиране на бизнеса, за да се повишат доходите на населението.

- Често се съобщава за предприемането на мерки с цел предотвратяването на имотен балон.

- Да. В Сингапур например са предприети законови мерки, с които се ограничава инвестирането в недвижими имоти от чужденци в страната. Мерките са на данъчна основа и са взети с цел ограничаването прекомерния ръст на цените на имотите, което би довело до невъзможността на местното население да ги притежава. За сметка на това са създадени множество други данъчни облекчения за създаване на бизнес в страната и отваряне на работни места за квалифицирани кадри.

Много хора коментират, че това е поредния балон. Няма икономика, която да върви само нагоре, но периодът на възход и задържане на постигнатото може да се контролира.

Аз обаче виждам много сериозна намеса на местните правителства в изтока, които създават стимулираща политика за бизнеса в множество аспекти, не просто в инвестицията в недвижими имоти. И докато тази политика е правилна и е за сметка на други държави, в които политиката и стратегиите не дават тези шансове, източните пазари ще продължават да бъдат водещи в света.

- Каква е разликата между източния пазар в момента и това, което беше в България преди началото на кризата?

- Ако се върнем няколко години назад с поглед към това, което се случи в България, ще си дадем сметка, че икономическият бум в страната се е дължал предимно на инвестицията в недвижими имоти, която формираше основния брутен вътрешен продукт. Да, но това беше спекулативен пазар, а такъв пазар се смята за нестабилен, защото е временен и преходен. Стабилен е онзи пазар, който инвестира в отварянето на работни места и създава разменен продукт.

- Какви бяха акцентите на 64-тия Световен конгрес на FIABCI?

- Той се проведе под мотото „ Иновациите в устойчивото развитие“. Направена беше панорама на имотния пазар в Европа, Азия и Америка, обърна се внимание на възможностите и тенденциите за инвестиране в недвижими имоти и създаването на нови проекти. Беше обсъдена и темата за застаряващото население на планетата и специфичните изисквания в тази насока за създаването на подходящи домове в затворени комплекси, приспоспособени за целта.

Важно място в конгреса заеха новите Зелени сгради и технологии и креативното градско управление и планиране. Както винаги конгресът беше съпроводен и със създаването на множество международни контакти между инвеститори, брокери, адвокати, архитекти, мениджъри, инвеститори, оценители и други експерти. Ежедневно се провеждаха бизнестурове, благодарение на които имахме възможност да почерпим от местния инвестиционен опит, а той е наистина показателен. На пищна церемония бяха раздадени и тазгодишните световни награди Prix d’Excelence Awards 2013 за най-успешни архитектурни и инвестиционни проекти. Големи награди отнесоха със себе си инвеститори от Бразилия, Тайван, Сингапур, Индонезия, Холандия, Индия, Малайзия и Унгария. България ще вземе участие за първи път през следващата година по време на 65-тия Световен конгрес, който ще се проведе в Люксембург и ще бъде представена от тазгодишните ни победители на регионалния кръг, който се проведе през април в Шератон София.

- Кои са новостите относно "зелените технологии" и в кои държави имат най-широко приложение?

- Всички развити държави прилагат масово „зелени технологии” и в Европа, и в Америка и в Азия. България изостава в това отношение и то най-вече в прилагането им в изградени обекти до преди две-три години, където се изисква да се направят нови допълнителни инвестиции за целта. Технологиите, които най-вече се прилагат са свързани с:

* подобряване на работната среда в офис и бизнес сградите, като се използват екологични материали и отоплителни и вентилационни системи, които снижават до минимум условията за провокиране развитието на алергени;
* рециклирането на отпадъци, респективно разделното им събиране;
* вторичното използване на отпадни води чрез допълнителна преработка за поливни цели и почистване на външни площи;
* снижаване на разходите за отопление чрез използването на енергоспестяващи източници и множество други.

- Друга тема, която е била обект на разискване по време на конгреса е тази за търговските площи. Кои държави са атрактивни за инвеститорите и защо?

- Сегментът на търговските площи е много тясно свързан с икономическите темпове в една страна. В този смисъл в момента те са атрактивни в Лондон, Берлин, Мюнхен и други големи градове в Германия, Люксембург, Москва, Санкт Петербург, Сингапур, Хонг Конг, Индия, Малайзия, Бразилия, Париж. Осло също се нареди в тази класация и то на едно от водещите места.

За съжаление, нашите големи градове попадат в точно противоположната класация. В София например има вече сериозна концентрация на нови търговски площи и предстои изграждането на още два големи търговски центъра. Политическите процеси, които текат в момента в България допълнително разколебават чуждестранните инвеститори на търговски и логистични площи у нас, поради политическата и данъчна несигурност. Не е тайна, че голяма част от търговски центрове в България са плод предимно на чуждестранни инвестиции.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Alexander Anguelov

    0 1 Отговор
    Най-важното: определяне на проблема – защо България е в това състояние след 24 години? Моята гледна точка: съществуващата избирателна система е най-голямата измама на прехода.

    Нека всички се обединим в търсене на решения: обединението е силата на програса
    Партиите разделят народа! Защо: разделяй и управлявай/подчинявай!

    Има два изхода: избор на личности при 100 % мажоритарни избори в два тура по австралииски модел, при задължително гласуване. Само при 100 % мажоритарни избори има истинска конкурениця на личности. нали? Кой се страхува от истинска конкуренция и защо? Проблемът: партиите се страхуват от промяна на тяхната приоритетна позиция, поради това правят всичко да потушат тези разговори. Хора мислете разумно и непозволявайте да ви мамят ако мислите за просперитета на вашите деца.

    Другият вариянт е: президентска република - президента формира правителството. Тъй като президента се избира мажоритарно от цялата страна има прово да формира правителство.

    Коментиран от #3

  • 2 galaxy

    1 0 Отговор
    Ситуацията в БГ е като в циганската махала: Едно , че още не сме излезнали от кризата, а в същото време политиците се карат за власт и пари, а народа няма никаква алтернатива. С финансирането от Европа на инфраструктура в България означава, че и БГ ще търпи развитие. Обикновенно западните бизнесмени купуват на безценица имоти в бантустан, като БГ, и след това изграждат инфраструктура и цените на имотите скачат. Аз бих определил БГ, като среднорискова за инвестиции, но пък в такава държава може да се извади по-голяма печалба, отколкото на Запад, където пари се правят с много работа и по-малка норма на печалба. Определено цирковете по-улиците на София трябва да спрат защото не носят стабилност на държавата и няма да променят нищо. Дали ще са БСП,ДПС или Герб е все същата работа. Народа и в двата случая няма представител във властта. Засега както много други бизнеси имотния пазар е застинал и въпреки сравнително ниските цени на имотите няма голям пазар.
  • 3 galaxy

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Alexander Anguelov":

    Проблема не е в изборната систма , а в това кой държи и контролира парите на БГ. При демокрацията парите управляват, а при диктатура - диктатор. Както Т. Живков беше казвал: "Какво ще решавате като нямате пари?" Така, че за сега "Кучетата си лаят, а керванът си върви."
  • 4 аноним

    1 1 Отговор
    Чуждестранните инвеститори Отдавна са купили -

    още през 2010 / 2011 и само чакат да ни насъскат към покупки - за да има на кого да Продават
    .........

    ако инвеститорите чакат да се оправи положението...отдавна да са фалирали
    ...

    Чуждестранните инвеститори знаят : Риба се лови в мътна вода , докато балъците чакат да се избистри

    Коментиран от #5

  • 5 Kuku Kukov

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "аноним":

    Възможно най-точният коментар!!!!! На бистро е винаги скъпо?

    Коментиран от #6

  • 6 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Kuku Kukov":

    ...,,Политическите процеси в момента разколебават инвеститорите ..."..Аз бих добавил,че инвеститорите бяха разколебани и при липса на политически процеси през последните 4 год..!!! Излиза,че тези които не се колебаят много-много ще пълнят шепи докато ,,инвеститорите,, се назландисват...

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Тодор Колев

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "1111":

    В живота има два вида хора: Хора на действията , които в повечето случаи печелят и хора които чакат момента, който все не идва. Вторите чакат цените и още и още да паднат под икономическата логика и в момент в който цените тръгват нагоре те пак чакат защото се надяват пак да се върнат на най ниските нива и така докато чакат цените се вдигнат още и тогава се оказва, че са на още по-голяма загуба или вече не им достигат още повече пари. При 40 милярда спестявания на гражданите в банките в БГ бъдете сигурни, че това не са парите на голямите български богаташи. Ограбените пари отдавна са в чужбина и засега няма да се връщат. Ако, човек има пари и смята да живее в БГ и няма къде да живее, то той ще плати излишни пари за наеми, вместо да ги инвестира в собствено жилище, а и цената на жилището, като се вдигне, то загубата ще е голяма.
  • 8 Тодор Колев

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "1111":

    Като допълнение ще вметна стадното чувство на купувачите по-времето на бума на цените на НИ , когато купувачите сами се надцакваха и вдигнаха цените. Защото банките даваха пари, но никой не е карал купувачите насила да взимат кредити. Явно понеже сега цените на НИ са ниски и купувачите не са особено заинтересовани.

    Коментиран от #9

  • 9 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тодор Колев":

    Съгласен съм и с двата коментара...А въздържането от покупка само защото и другите не купуват е също стадно чувство,да не кажа че си е чиста глупост ....Най общо казано:Диагнозата е тежка!...От друга страна българина си е заклет сеирджия...
  • 10 Kuku Kukov

    0 0 Отговор
    В България продаваш добре само ако успееш да убедиш, евентуалният клиент, че купува на" далавера"? Примерно: - Взех го от склад или вземаш го на доставна цена от производителя или вносител...така е! За имот и преди нямаше кой-знае колко клиенти? От друга страна не можеш лесно да убедиш Кънчо от Поцърненци трънско, че ще продаде масивна къща с двор 1 декар за 10 000 и трябва да доплати още 90 000 за апартамент (дето пикаш в другата стая) Това е цялата "тежка" дилема. А според мен тази криза дойде точно на време? Да се изясни на хората, кой е строител,кой имот е добра инвестиция и най-вече, че с гипсокартон не можеш да направиш кой-знае колко?

    Коментиран от #13

  • 11 Николай Александров

    0 0 Отговор
    Статията е добра но всъщност не дава никакви насоки за България. Освен че са прекалили с търговските площи което и без това е очевидно. Знайно е че и ваканционните имоти са малко в повече. Никой обаче не отваря въпрос за „пенсионни имоти”, демек места за пенсионери от съседни богати държави. Така както е Панама за Щатите примерно, или Испания за англичаните.
  • 12 galaxy

    0 0 Отговор
    Каквото и да си пишеме, България се управлява от некадърници и мафиоти и нещата скоро няма да станат нормални както в европейска държава и всеки тук сам трябва да се оправя. Който ще живее в БГ ще трябва да си купи имот, но който реши да ходи в чужбина не му трябва. И тук и в Чужбина има предимства и недостатъци.
  • 13 galaxy

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Kuku Kukov":

    Прав си че в БГ, купувачите искат да купят на цена под себестойност, но ще те допълня, че и продавачите не са балами, а закъсалите инвеститори отдавна загубиха инвестицийте си. Недостатък на кризата и падането на цените е , че всеки инвеститор ще почне да прави сериозни икономии от материали и труд, което ще влоши много сериозно качеството и здравината на сградата.Икономии от желязо, нискокачествен бетон, мазилки, настилки, изолации плюс недоволни от ниското заплащане или неплащане на заплати на строителни работници е страшна комбинация. Бетоновия възел за да държи ниска цена и да има печалба ще смесва тиня, пясък, пепелина и малко цимент и много камънак. Е това са ниските цени и икономиите.