Last news in Fakti

28 Февруари, 2013 16:29 8 375 4

„Скромен подарък” за 29 милиона евро

  • батурина-
  • хотел-
  • инвестиция-
  • дъблин-
  • великобритания

За своята петдесетгодишнина Елена Батурина (съпруга на бившия кмет на Москва – Юрий Лужков) си направи скромен подарък. Преди дни тя откри своя пети хотел – 4-зведният Morrison Hotel в Дъблин. Покупката и ремонта на сградата струват на руската богаташка 29 млн. EUR

Бутиковият хотел беше обявен за продажба през септември 2011 г., а Батурина го купи през миналата година за 22 млн. EUR. Реновирането на сградата й струваше още 7 млн. EUR.

Първоначалната идея на новата собственичка е била имотът да бъде превърнат в луксозен SPA център, но местното население се е възпротивило, тъй като на територията на хотела е разположен литературния клуб на града, с които хората не са искали да се разделят.

Morrison Hotel разполага със 138 стаи, два ресторанта, бар, офиси и фитнес. Управлението на хотела е възложено на компанията Martinez Hotels&Resorts.

Въпреки че на 8 март Батурина ще навърши 50 години, тя е изпълнена с идеи и сили за тяхното реализиране. Повечето планове ще бъдат реализирани извън пределите  на Русия. Така например, през 2015 г. тя планира да създаде верига от 14 на брой 4-звездни хотели. Инвестицията в проекта е на стойност близо 200 млн. EUR. Към днешна дата, освен имотът в Дъблин, влизат още хотели от Казахстан, Австрия, Русия и Чехия.

В Европа хотелските проекти се считат за добра инвестиция, чийто срок на възвръщане е около 10 години. За Батурина този вид бизнес може да бъде разглеждан като надежден пенсионен фонд от една страна, а от друга – като любимо хоби. „Хотелите могат да бъдат разглеждани като универсално предприятие, което създава пари и удоволствия” е мнението на експерти в бранша. Не случайно Батурина се е насочила именно към Дъблин. В момента икономиката на Ирландия преживява възход, а столицата й – туристически бум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боко

    1 0 Отговор
    Брееех мааа.у стара --тая мн. закуски е икономисала за толкова хотелчета
  • 2 моше-ник

    1 0 Отговор
    Много модерен телевизор има на третата снимка,сигурно струва поне 30-на лева
  • 3 qwerty

    0 0 Отговор
    Еми защо да се хаби да харчи и без това бая пари е дала да го измаже.
  • 4 pacoran

    2 0 Отговор
    Абе жената на кмета на Москва нали се сещате откъде са и парите е.аси крадците като Софиянски и тоя има няколко милиона евра 100%