Last news in Fakti

14 Септември, 2021 10:48 5 439 7

Живеещи в общински жилища ще могат да ги купуват

  • русе-
  • община-
  • жилища-
  • продажба

Община Русе продава част от тях при определени условия

Живеещи в общински жилища ще могат да ги купуват - 1
Снимка: М. Богданова ©

Част от живеещите в момента в общински жилища лица ще могат да си купят. Всяка година община Русе определя броя общински имоти, които могат да се продадат на наемателите. Жилищата не могат да надвишават 3% от общия общински жилищен фонд.

Изискванията към наемателите, които желаят да придобият подобен имот, са да нямат задължения към общината и да са обитавали жилището през последните 5 години. В случай, че постъпят повече заявления за закупуване на жилища от определените за продажба, са създадени критерии за класиране на кандидатите. В основата им е срокът на пребиваване на заявителя в жилището, видът на конструкцията и възрастта.

Цената на продаваните жилища ще се определя въз основа на пазарна оценка, но не може да бъде по-ниска от данъчната. „Целта е средствата от продажбата да се вложат в неотложни ремонти на вече остарелите жилища, в които живеят социалнослаби хора“, обяснява кметът на Русе Пенчо Милков.

С промяната не се предвижда общият брой на общинските жилища да намалее драстично. За да се отговори на нуждите на русенци, е определен минимум от 1400 жилища, под който фондът не може да падне.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мирянов

    23 1 Отговор
    Защо да ги купуват- за да няма после общински жилища и нуждаещите се да чакат. Като ще ги купуват на цена, определена от оценител, демек пазарна цена- да си намерят на свободния пазар.

    Коментиран от #3

  • 2 свидетел

    19 1 Отговор
    общинските жилища са за т.н. "социално слаби". ако могат да си ги изкупят по "пазарни" цени, значи не са такива. да ги освобождават и отиват на свободния пазар за наемане или покупка на жилища. за тяхното място сигурно вече чакат много "нуждаещи се" !!!
  • 3 оня с коня

    6 7 Отговор

    До коментар #1 от "Мирянов":

    Задаваш си въпроса "Защо да ги купуват" тия Общински жилища наемателите...Ами защото СЕ ПРОДАВАТ!А се продават,защото Общината има нужда ОТ ПАРИ В БРОЙ.И те толкова тия пари са нужни за текущ ремонт на налични Фонд Жилища,а за регулярното вдигане на ЗАПЛАТИТЕ В КМЕТСТВОТО.Апропо- Миналата година Кметът от БСП в Русе си вдигна заплатата ДВОЙНО в сравнение с по-миналата.
  • 4 зевзек

    3 3 Отговор
    Условието е да платят пазарна цена.
  • 5 Българин

    4 1 Отговор
    Да има кметовете да крадат
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Русенец

    3 1 Отговор
    Има една къща на жилфонд, пред която спират два джипа - мерджан и баварец. Нея за колко ще я притикате?