Last news in Fakti

31 Август, 2021 13:33 26 493 54

Огромен скок на цените на жилища у нас

  • жилища-
  • цени-
  • българияа-
  • нси-
  • софия-
  • пловдив-
  • варна-
  • русе-
  • стара загора

За 5 години те са се увеличили с над 60%

Огромен скок на цените на жилища у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

С над 60% се е увеличила цената на квадратен метър жилищна площ в София за последните 5 години. Със същия процент е и поскъпването при апартаментите ново строителство, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). При тези от вторичния пазар ръстът е 67.8%. По този начин столицата е на първо място по поскъпване в сегмента, отчитат статистици.

Цените в София през последните 5 години вървят стабилно нагоре, поради наличието на силно търсене, както на жилища, така и къщи. Интересът е почти еднакъв към имоти от първичния и вторичния пазар.

Следващият по интерес за придобиване на имоти град е Пловдив. Там поскъпването за разглеждания период е 54%. С 54.4% е увеличението при новите жилища, а при старите – 55.8%. Тенденцията, която касае почти всички големи градове, е поскъпването при старото строителство да е по-голямо от това при новото, сочат данните на НСИ.

Третото място в класацията по темп на поскъпване на жилища е за Стара Загора – 47%. Четвъртата позиция е за Русе – 42.2%. В ТОП 5 влиза и Варна със среден ръст на цените за последните 5 години от 34%. Тук новите жилища са поскъпнали с 25%, а при старите ръстът е 40%. Важно е да се уточни, че става дума само за имоти в града, а не и във ваканционните селища около Морската столица.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пук

    139 30 Отговор
    Пуууук балонче

    Коментиран от #3

  • 2 Скок

    83 20 Отговор
    надолу !
  • 3 сила

    80 10 Отговор

    До коментар #1 от "Пук":

    сбогом мръсни парички,прибираме си се обратно на село.....
  • 4 БАЙ Х@Й ‼️

    127 6 Отговор
    У нас отдавна не се продава ЖИЛИЩНА площ, а ЗАСТРОЕНА площ ‼️ Което е съвсем различно ‼️

    Коментиран от #8

  • 5 Профанизиране

    20 54 Отговор
    4 коментара = 4 профана

    Коментиран от #6, #13

  • 6 И ти какво направи....

    50 14 Отговор

    До коментар #5 от "Профанизиране":

    Стана 5-тия профан .
  • 7 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    72 10 Отговор
    Ало брокерката, я кажи какво се случва с търсенето на имоти?
    Апартаменти л исе купуват или къщи?


    Ало брокерката, я кажи кога ще се спука поредният балон на пазара ан имоти?

    Коментиран от #22

  • 8 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    64 5 Отговор

    До коментар #4 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Това е заради общините. Застроената площ е по-голяма, съответно данъците и такса смет, които прибират крадливите кметове са повече.
  • 9 Теееее

    80 18 Отговор
    Хората нямат пари да си платят тока камо ли жилище.За какво ги надувате тия цени?

    Коментиран от #19

  • 10 ПРЕДЛАГАНЕ е Едно !

    52 3 Отговор
    А. Търсене е ДРУГО ! То аслъ у нас какволи НЕ СЕ ПРОДАВА - ама кой за колко го КУПУВА .
  • 11 Сестра Галева

    80 16 Отговор
    Рано или късно балона ще се спука

    Коментиран от #50

  • 12 Буха ха

    95 10 Отговор
    Краде се много. Парите трябва да отидат някъде. Купуваш имот за 400 хиляди, минава по данъчна оценка 150 хиляди, така изпираш 250 хиляди. Повтаряме десетина пъти и изпираме няколко милиона с които построяваме малък дворец в полите на Витоша. На печелившите- честито.

    Коментиран от #16, #41

  • 13 Озадачен

    22 1 Отговор

    До коментар #5 от "Профанизиране":

    Бетонизаторче, а???
  • 14 Бай Вълчан

    74 7 Отговор
    Гладен брокер комисионна сънува.
  • 15 ученик

    147 8 Отговор
    надувай, направете ги по 5000 или 6000 евро като в Париж, а навън няма улици, тротоари, в болниците няма лекари и медицински сестри, в училищата няма читави учители, надувайте, разкопавайте голите пусти поляни и наливайте бетона, коли и апартаменти, за това му стига акъла на българина, и вечер да има ракия и салата пред телевизора

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Станислав

    45 8 Отговор

    До коментар #12 от "Буха ха":

    е сега остана да ни обясниш как переш пари като взимаш повече от колкото обявяваш ? Още един специалист се изказа. Нещо за Афганистан да кажеш ?

    Коментиран от #31, #45

  • 17 abc

    38 13 Отговор

    До коментар #15 от "ученик":

    Както коментар 4 пише, продава се застроена площ, дори и при старото строителство се продава квадратурата на цените. Докато в Германия се продава чистата площ. В един момент едно жилище, което по стар нотариален акт е 68кв.м. излиза реална жилищна площ 51кв.м. Ако се продава за 68000 евро, реално цената на кв.м. не е 1000, а е 1333 евро. С други думи, цената е с 33% по-висока. В София вече има оферти и за 3000е за РЗП (понякога с включени мазета и тавани), с което отиваме на цени на ново строителство в Германия (изключвам Мюнхен).
    Балонът няма скоро да се пукне, обаче. Лихвите са ниски. В Германия от години се говори за пукане и цените са нагоре и нагоре, но вярно и там населението се увеличава. Проблемът е инфлацията, а тъкмо днес обявиха, че инфлацията в еврозоната г/г е 3%, в Германия е 3,9%. Ако банките не дават лихви, за влоговете, а лихвата върху кредита в Германия е 0,65%, а при нас е 2,5-3%, то излиза, че дори и да теглиш кредит инфлацията го яде. Инфлацията си я внасяме през еврото. Та скоро балонът няма да се пукне. Реалната инфлация е по-висока и цените просто я следват, без да носят голяма печалба. Да му мислят тези, които не изкарват толкова. Иначе доходите си растат с 10% на година.

    Коментиран от #24, #26

  • 18 abc

    16 12 Отговор

    До коментар #15 от "ученик":

    Към 15: 5-6000евро в Париж ми се струват малко. Франция е скъпа държава. В един Мюнхен цените в центъра вече са около 20х/кв.м. и 10х/кв.м. в широкия център. Едно семейство от средната класа с двама работещи вече трудно плаща наем на жилище в широкия център на Мюнхен. Но в Германия има и други градове.
  • 19 abc

    18 10 Отговор

    До коментар #9 от "Теееее":

    Към 9: цените не ги надуват брокерите, а ги надуват самите продавачи. Вече гледах няколко примера, при които жилището седи на пазара със седмици и изведнъж цената му скача. Какво се получава:
    1. започват обаждания от интересуващи се. Ако обажданията са няколко цената се вдига, защото явно е подценена
    2. цената се вдига от продавача с цел да накара хората да почнат да му се обаждат - на английски се нарича FOMO - ако сега не купиш ще изпуснеш
    3. Някой вдига собствената си цена. Другите следят в същия район какви са цените и заради това, че 1-2 вдигат за да надуят собствената си цена другите в района ги следват.
    Така едно жилище, което беше 158х. евро стана 180х. евро. Друго беше 148х евро, седя така 4 месеца, спадна на 145х евро и след една седмица му вдигнаха цената на 160х евро. Разбира се, това не означава че това би била продажната цена. Пазарлък има и до 10% е нормално да се иска надолу (ако самата цена принципно не е подценена и ако няма още 4 човека на огледа, които са готови до 24 да дадат стоп капаро).
    Чух и за ситуации, където брокерите правят търг. Събират на оглед купувачите и след това на място се разиграва търг.

    Коментиран от #23

  • 20 Русенец

    53 4 Отговор
    МОЛЯ!!! Какви 42% поскъпване за Русе, като преди 5 г купихме тристаен за 92 000, а миналата година съседите обявиха за 100 бона и клиенти няма?
  • 21 Русенец

    35 4 Отговор
    Вашата статистика я знам. Преди 5 г на пазара имало 10 съборетини за по 50 000 лв, а днес, освен тях, има и 10 лусозни имота, за по 150 бона, които вдигат средната цена в статистиката. Ясни сте ми.
  • 22 Русенец

    40 5 Отговор

    До коментар #7 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    Мой познат купи къща в Николово за 32 000 лв, която вися по обяви цели 4 години, с първоначална цена 50 000 лв. Това са 36% отбиване от цената. Цаката е в това, че статистиката се прави по обявената цена, а не по действителната при сделката.
  • 23 Русенец

    72 7 Отговор

    До коментар #19 от "abc":

    Ако обявиш имот от собственик 99% от обажданията ще са от 6р0кери, които искат да те представляват, като схемите, в които ще те вкарат са две:

    1. Ако имотът не е нещо особено, почват да те убеждават, че си го пуснал много евтино, че можеш да му вземеш двойно повече пари. Ще бъдеш солидно затрупан с измислени примери, как вчера или онзиден са продали един, същият като твоя, за много по-голяма сума. Това ще продължи, докато не се съгласиш да коригираш цената нагоре. 6р0керът ще го изцеди като цена, да прибере възможно най-голям комисион.

    2. Ако имотът ти е атрактивен, 6р0керът го иска за него си, да ти го купи на безценица, за да го продаде по-късно за повече пари.
    Всеки, който звънне за оглед, ще бъде отклонен с оправданието, че имотът вече е капариран. На теб ще ти казват, че никой не е звънял и търсене няма. След година-две липса на мераклии ще смъкнеш цената драстично. За това ще спомогнат обезкуражителните лекции от страна на 6р0кера, че в момента пазарът е зле и ще става още по-зле, че трябва да продадеш бързо, дори на ниска цена, за да не ти се трупат данъци.
    Щом се решиш да продадеш на ниска цена, изневиделица ще се появи купувач, който да те спаси от имота ти. Той ще е подставено лице на 6р0кера, за което ти няма как да знаеш.
    Ще ти купи имота на половин цена, ще го прехвърли на 6р0кера след някой месец, а той ще го обяви след година за двойно повече пари.
  • 24 Русенец

    60 5 Отговор

    До коментар #17 от "abc":

    Балонът в пазара на имоти няма да се спука, докато лихвите са ниски, както правилно си отбелязал.
    Ванкит€ си взеха поука от имотната криза, през 2007 г, и явно са скроили нов сценарий, в който са поизчистили грешките си от предния път. Затова поддържат ниски лихви, възможно най-дълго време.
    Поддържането на ниски лихви не може да трае вечно. Ванката трябва да си събира кредитите, за да живее. Освен това, тя се опитва да натисне клиентите си с влогове, да си изтеглят парите от нея, за да ги вложат в нещо по-сигурно, например.... имоти. Натискането на клиента става по различни начини. Например: като начало почваш да му смъкнеш лихвата почти до нула, за да няма смисъл да си държи парите скътани.
    Ако клиентът продължи да не тегли и инвестира, минаваш на втори етап - да му измислиш нова такса за влога. Той не само, че спира да печели от лихва, но и започва да си плаща, за да му оперираш ти с парите.
    А ако и това не помогне, след време почваш да му удвояваш таксите за поддръжка на влоговете. Положението става непоносимо за клиента.
    Паралелно с тези машинации работи и коварната, инфлация, която му обезценява вложените пари с всеки изминал ден. Клиентът се плаши от топенето на парите му, и допълнително подмамен от нисколихвените кредити все повече се изкушава да изтегли влоговете си и да ги инвестира в имот. 6р0керната мафия работи в синхрон с 6анк€рската, като надува обявените цени на имоти, за да симулира поскъпване на пазара. Информационните глашатаи имат с

    Коментиран от #48

  • 25 Texas

    8 8 Отговор
    цените на имотите наистина се вдигат,навсякъде,,понеже много офисен планктон почна да работи от вкъщи.
    аз подадох едно кондо 2018,тогава два или три месеца стоя на пазара,,сега в същия комплекс за седмица и вече има няколко оферти да избираш.
  • 26 Русенец

    44 1 Отговор

    До коментар #17 от "abc":

    Информационните глашатаи имат своят непрестанен принос в ошашкването на населението.
    Ако клиентът е податлив и не вижда отвъд сцената, ще се излъже много лесно и ще стане част, от статистиката на барбутнатите рибки.
    Инфлацията се поддържа висока и постоянна с помощта на някакъв кризисен фактор, като например - пландемия.
    Тя създава липса на работни места и генерира постоянна несигурност на утрешните доходи в населението. Паниката е огромна, страшна и повсеместна.
    Така скалъпената криза няма как да не засегне и ванковата система, понеже е дълготрайна, а вече е засегнала вложителите й. За да не пострада тя, се намесва дършавният апарат в услуга на свързани със системата отрасли, с които тя оперира на различни пазари. Те биват щедро субсидирани със солидни порции финансови помощи, под предлог, че са бедстващи и спешно трябва да бъдат спасени.
    По този начин, докато едни хорица линеят под смазващите удари на кризата и инфлацията, други се оказват доста охранени и печеливши от данъците на линеещите.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ммм

    32 23 Отговор
    София и Стара Загора имат бъдеще и е нормално цените да се вдигат. Варна и Пловдив са едни дупки (с многобройно население), но има усещане, че са просто едни големи села.
    В Русе също е съмнително какъв е ръст-а..това е западащ регион.
  • 29 Сините камъни

    33 12 Отговор
    Софийските цени вървят нагоре и нормално,то там всичко стана на космически цени.Един мой познат,обикновен самоук техник на хладилници,климатици и бойлери, каза ,че с по малко от 400-500 лв на ден не се прибира.Тук в Сливен едвам вържеше бюджета.И да се върне тук отново няма кой да му дава такива пари,така че София не е България.
  • 30 Гост

    24 7 Отговор
    Русе е много западнал и платената работа е за много малко хора,не знам защо все даваш акъл РУСИ
  • 31 БАЙ Х@Й ‼️

    27 5 Отговор

    До коментар #16 от "Станислав":

    Имаш НЕЗАКОННИ 1000000 - купуваш имот за 500000 а го обявяваш за 100000 , после го продаваш за 500000 ( щото имало търсене и ИЗПИРАШ 400000 ‼️ После повтаряш, като един дето имаше ШЕСТ апартамента ! Той даже успя да продаде стария си апартамент на строител на жилища ‼️
  • 32 Българин

    17 5 Отговор
    Продавам панделка квадрат 6000 евро
  • 33 СССР

    23 2 Отговор
    Този бум на цените не е нищо дигнете цените два пъти бум бум
  • 34 Екстра

    28 2 Отговор
    Сценария е в действие .... В световен мащаб са наляти(напечатани) +25% парички на годишна база. Всичко ще поскъпва , планът е да ограбят населението под предлог пандемия. Хората докато се усетят и вече са в кюпа. Това е положението.
  • 35 Мимето

    17 4 Отговор
    Бойко знаеше още миналата година че ще има инфлация и затова вдигна на своите гласоподаватели заплатите с 30%, което най вероятно ще е реалната инфлация ... 30%
    Честито на бедния народ по света... който се усетил добро , другите ццц
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ЛаТераЛен ТУУЛ

    18 4 Отговор
    Дали на ББ му пука за цените ? Едва ли , с тези кюлчета и пачки по 500 в чекмеджетата !
  • 38 Фют

    33 3 Отговор
    Аз продадох панелка в Чайка - Варна за 1100 евро кв м. И си купих къща в Испания във Валенсия за тези пари

    Коментиран от #40

  • 39 Стефан Петров

    17 3 Отговор
    В Чехия в гр. Бърно цените на имотите /дори на соц. панелките/ са 5 000 евро за квадрат, но в Прага почват от 6 000 и новото строителство стига до 15 000 евро за квадрат. Лихвата по ипотеката е 1%, а системата е направена така,че за заем от банка дори не се ходи в нея. И там цените се вдигнаха. Жилище, което преди 3г. струваше 250 000 евро днес е половин милион. У нас вървим по пътя на Англия. Там голяма част от жилищата са празни, защото са купени с инвестиционна цел, а младите живеят с родителите си, защото не им е възможно да си купят такова. В Лондон по техни данни около 25% от жилищата се купуват с инвестиционна цел.
  • 40 123чше

    5 12 Отговор

    До коментар #38 от "Фют":

    остава да уточниш, къде е къщата и какви съседи имаш в Испания, Валенсия - да не е паплач от соц. лагера и мургави..
  • 41 Ал Тъпоне

    3 4 Отговор

    До коментар #12 от "Буха ха":

    А бре я кажи откъде се краде, че и аз искам да крадна , а пък нема от къде?
  • 42 Варналията

    8 5 Отговор
    Не е верна таз класация, защото у Варна цените са твърдо нагоре
  • 43 Комшу

    5 6 Отговор
    Дървена къща като в Сибир може...
  • 44 Ха ха хааа

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Русенец":

    Добър си.....еваларка
  • 45 Льотчик на F-16/скица с акварел/

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "Станислав":

    Прав си, но отчасти! ЗАЩОТО ВСЕ ПАК КУПУВАЧЪТ ДАВА РЕАЛНО "НЕЗАКОННИ" 400 ХИЛЯДИ, А ПО ДОКУМЕНТИ СДЕЛКАТА Е ЗА 150 ХИЛЯДИ! ТАКА, В МОМЕНТА НИКОЙ НЕ ИЗПИРА ПАРИ. НО В СЛЕДВАЩ МОМЕНТ, АКО КУПУВАЧЪТ ПРОДАДЕ ТОЗИ ИМОТ ЗА 350 ХИЛЯДИ /РЕАЛНИ И ПО ДОКУМЕНТИ/ , ЗНАЧИ Е ИЗПРАЛ 200 ХИЛЯДИ, ЗАГУБВАЙКИ 50 ХИЛЯДИ-РАЗЛИКАТА ДО 400 ХИЛЯДИ..И ТОВА Е САМО ЕДНОКРАТНО, В РАМКИТЕ НА ОПРЕДЕЛЕН СРОК, КОЙТО Е ОПРЕДЕЛЕН ОТ ЗАКОНА! ПРИ МНОГОКРАТНИ ПРОДАЖБИ, СЛЕД КУПУВАНЕ СЕ СЧИТА ЗА ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ И СЕ ДЪЛЖАТ ДРУГИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ, А ТЕ. НАМАЛЯВАТ ФАЙДАТА... Има по-хитри, бързи и сложни начини за ПРАНЕ на пари, но да не ги обяснявам на аматьори, като теб...
  • 46 Гост

    12 2 Отговор
    Предлаганите имоти са много скъпи и практически не функционални.Няма как 20м2 да ти е хол с кухна и трапезария.Това е пълен ъпсурд,а будалите купуват и властите разрешават такова строителство.Нещо е сбъркано и то много сериозно.Ще видим къде ще му излезне края.
  • 47 Чудещ се

    23 3 Отговор
    Попаднах на тази статия и прочетох много стойностни коментари, за което благодаря! Лошото е, че строителния бизнес и градоустройството толкова са се подчинили на алчността, че нямам думи. По-горе един човек беше написал, че е безумно хол с трапезария и кухня да е 20 квадрата! Абсолютно прав е! В момента не само сградите, но и вътрешното разпределение и квадратурата са толкова изтискани, че повечето нови жилища са със смехотворни размери, сякаш в тях ще живеят джуджета. Тесни коридори, ниски тавани, липса на нормални сервизни помещения, ниски парапети на балконите, които са толкова опасни, че човек трябва да внимава като се подпира или тупа. За мен една стая не трябва да е под 15 квадрата и то детска, а един хол само с трапезария не бива да е под 25, какво означават бани с тоалетни по 4 квадрата, теснотия! Да не говорим колко нови кооперации са с асансьори уж 3 персона, но всъщност може спокойно само 1 човек, ами стълбищата - тесни, по които трудно се разминават 2 души или недай Боже да пренасяш мебели! В някои кооперации дори няма асансьор. Че на човек, ако му стане лошо или почине, как ще бъде изведен, през прозореца ли ще бъде хвърлен? Отделна тема са малките прозорци и тесните балкони! Сякаш само деца и джуджета живеят. Като човек, който мрази много алчността и теснотията, която е породена именно от алчност пиша това! Въобще не искам да навлизам в темата за отстоянията между сградите, защото е със силен привкус на корупция и мърлявщина!

    Коментиран от #52

  • 48 Готин

    4 4 Отговор

    До коментар #24 от "Русенец":

    В главата ти е пълна каша. В момента банките са свръх ликвидни. Работят само за таксите.

    Коментиран от #51

  • 49 вЕрваме ви

    10 4 Отговор
    Fakti.bg са собственост на брокери на недвижими имоти! Явно пазарът е в стагнация и се опитват да го активират преди балона да се е спукал със трясък и цените на "санираните" панелки спадне до реалната им производствена цена с овехтяването!!
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Русенец

    7 2 Отговор

    До коментар #48 от "Готин":

    А не работят ли само за чест и слава?
    Ще ти повярвам, когато видя банкери и хотелиери да емигрират от България.
  • 52 Умен

    3 5 Отговор

    До коментар #47 от "Чудещ се":

    Тинтири минтири. Мечти. Масово по панелките спалните са по 12 квадрата. Масово по панелките хола е 18 квадрата а кухнята-трапезария е 5-6 айде 7 квадрата да е. Под твоите бленувани 15 и 25 квадрата. Само баните на панелките не съм ги мерил. Ама един приятел има бяна в панелка дето е сигурно 2 квадрата. Така че и навремето не са правели палати. За ЕПК не знам как стоят нещата. Влизал съм 1-2 пъти.

    Коментиран от #53

  • 53 Бай Грую

    7 1 Отговор

    До коментар #52 от "Умен":

    Да ама те сега на жилище, което съответства на панелна гарсониера му викат двустаен, а стая с кенеф стана едностаен, а пък и не си прав всичко строено преди 1990г. , а и част от последващото строителство е оста по-просторно от сегашното!
  • 54 И балона каза

    1 1 Отговор
    Пуууууук!