Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 13:07 7 448 25

Рекорден брой продажби на жилища у нас

  • софия-
  • жилища-
  • цени-
  • продажби

Силно търсене, надвишаващо предлагането и ускоряващ се ръст на цените

Рекорден брой продажби на жилища у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

Започналите през 2020 г. тенденции се разгърнаха през 2021 г. и жилищният пазар продължи да привлича купувачи с цел собствено ползване и живот в по-качествена среда, в по-просторни и светли жилища. Това обуслови продължаващото търсене на по-големи апартаменти, а новото строителство остана най-предпочитано.

"Още в началото на 2021 г. имотният пазар даде заявка за предстояща успешна година и успя да запази темпове през всички месеци, въпреки последвалите вълни на пандемията и наложените ограничения. Така имотният пазар успя да загърби последиците от COVID-19 и трудностите, които пандемията предизвика през 2020 г. и да възобнови възходящия си тренд. Освен на търсещите нов дом, той успя да привлече вниманието и на инвеститорите, превръщайки се за пореден път в сигурен пристан за спестявания и дългосрочни вложения" споделя Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

Жилищното кредитиране бележи рекорден ръст през 2021 г., а лихвените проценти продължават да спадат. Средната работна заплата в София нараства с по-бърз темп от цените на жилищата, надхвърляйки 2000 лв. и задържайки достъпността на жилищата на отлични нива.

Всичко това доведе до един интензивен и на моменти дори еуфоричен жилищен пазар, който оставя голяма част от търсенето неудовлетворено.

Средната цена на закупените в София през третото тримесечие апартаменти по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 1 200 евро/кв.м. при 1 175 евро/кв.м. през второто тримесечие и 1 115 евро/кв.м. година по-рано.

Това представлява ръст от 7.6% на годишна база, който се запазва сходен с този от второто тримесечие – 8.8% и значително надвишава отбелязаните през предходните тримесечия ръстове от около 2-3%.

От пролетта активността се засили, на пазара се върнаха всички типове купувачи, вкл. и тези, търсещи с инвестиционна цел и това даде нов тласък за развитие и ускоряване на растежа на цените.

Средната обща цена на закупените апартаменти през 3-тото тримесечие нараства до 116 750 евро при 100 500 евро през второто тримесечие и 100 260 евро средно за 2020 г.

Новосключените сделки в София за 9-месечието на 2021 г. бележат ръст с 25% спрямо 2020 г. и с около 10% спрямо 2019 г. Тук са отразени сделките, сключени с имоти ново строителство, към момента на тяхното сключване и дават обективна картина на реалното нарастване на обемите продажби в столицата.

Към момента на съставяне на този анализ все още няма данни от Агенцията по вписванията за 3-тото тримесечие, но изнесените по-рано данни за второто тримесечие показаха ясната тенденция за нарастване на обемите продажби с около и над 40% спрямо 2020 г. и с близо 30% спрямо предпандемичната 2019 г.

Стойността на коефициента на достъпност към средата на 2021 г. е 1.11. Той запазва нивата от миналата година и дори бележи известно подобрение, като продължава да клони към 1, т.е. малко над 1 средна месечна софийска заплата е нужна за закупуване на 1 кв.м. жилищна площ в София. Това става възможно поради продължаващия ръст на средната заплата в столицата, която през второто тримесечие по данни на НСИ вече е 2 072 лв. Това е с близо 14% над нивото ѝ за същия период на миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    47 15 Отговор
    Герберастите влагат крадените пари.
  • 2 Грульо

    43 3 Отговор
    Народа бута кеша в бетон, че банките купуват дългове с техните спестявания. :D
  • 3 Уплашен

    44 4 Отговор
    Леле, да не вземат да свършат?
  • 4 колчо

    36 6 Отговор
    хора-двукраки купуват покрив над главата,като че ли ше живеят 100г, ама то не останаха Човеци!
  • 5 MAN

    41 5 Отговор
    СТАДНАТА ПСИХИКА Е ДОБРЕ ИЗСЛЕДВАНА И РЕЗУЛТАТА ВИНАГИ Е ЯСЕН.
  • 6 Танас

    39 3 Отговор
    Малко по назад пишеше че 65%мизерствали.
  • 7 факOFF

    36 3 Отговор
    Човечеството няма навик да се учи от грешките си и от историята,а тя винаги се повтаря.
  • 8 Антидемократ

    36 3 Отговор
    Каква би е разликата между хората и българите....? Хората клатят глава за "да" и "не" обратно на българите, по празниците хората намаляват цените, българите ги вдигат, при тенденция нагоре на цените хората се ограничават, българите побесняват да купуват.....и т. н. Въобще интелект неземен....
  • 9 0808

    28 4 Отговор
    ...не вервам на безкористни брокери...
  • 10 Финансова криза и колапс

    25 2 Отговор
    Таман да плащат такси сграда и такса смет към столична община.
  • 11 Финансова криза и колапс

    23 7 Отговор
    Един колега си купи апартамент 60 квадратни метра в бъкстон за 60 000 евро преди 20 години само данъци плаща и такса смет към столична община . Иска му 600 000 лева но няма будали.
  • 12 100 милиарда евро

    11 5 Отговор
    Ще построя нов закрит комплекс в захарна фабрика за 10 милиарда лева. 40000 евро квадратен метър застроена площ.
  • 13 Павел пенев

    36 6 Отговор
    Тази мисирка ви заблуждава,сделките се броят на пръсти.
  • 14 СМЯХ В ЗАЛАТА

    27 3 Отговор
    тарикатите сега купуват апартаменти на зелено,
    но докато ги построят те ще станат на червено!!
    когато си тъпак, винаги си прецакан.
  • 15 балон

    27 7 Отговор
    лъжа е - няма нито една продажба в България през 2021, а само покупки. Заглавите е подвеждащо писано от брокери алчни за пари.

    Коментиран от #18

  • 16 мечо

    7 10 Отговор
    хорътъ копувътъ а вии саму ривети чи и скъпу
  • 17 KurТЦ

    12 7 Отговор
    Пролетта си купих 58 М2 апартамент във Виена за 66 000 Ойро .На 20 Мин. пеш от центъра.Ще се изплати за 12-15 години.
    Вие лапайте панелките шаранчета, лапайтеееее ......НС на зелено - лапайтеееее,....
  • 18 Янина

    6 3 Отговор

    До коментар #15 от "балон":

    Ха,ха..След като има покупки,има и продажби..
  • 19 Гост

    8 7 Отговор
    Ся и такситата вдигът цените двойно,гласувайте пак за чалгарчето
  • 20 хNх

    3 1 Отговор
    Сабоубилите се "инвеститори", ще ги пишем на сметката на COVID-19
  • 21 Тоя с апартамента във Виена

    4 3 Отговор
    Сигурно е в мазе без прозорци. Мой чинии във Виена, аз съм тук собственик на бизнес и си купувам за 400 "ойро" 186 квадрата!
  • 22 Гост

    3 4 Отговор
    Тоя ако знае какви са цените и сандарта във Виена,няма да пише глупости
  • 23 Гост

    2 1 Отговор
    Има ли авторска отговорност за писане на лъжи?
  • 24 Уплашен

    5 1 Отговор
    Българи! Сънародници! Идват ужасни времена след нова година. Жилищата ще поевтинеят тройно, гражданите няма да могат да изплащат ипотечните си кредити. Българи, ако имате свободно жилище продавайте на момента, теглете ако имате спестявания от банките и не купувайте коли дaраци на 11-12 години за 10-12 х.лв.След година няма да струват нищо. Проф.Петров също предупреждава а той е бивш съветник на шефката на СБ Кристин Лангард - Икономистът проф. Петров: Иде криза по-злокобна от 2008 г, а скоро ще гръмне... ВИДЕО

    Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити, предупреди Красимир Петров
    "Ние не можем да увеличим пенсии и заплати, без да увеличим производителността, а през последните години реално затворихме икономиката. Имаме предпоставки за повторение на финансовата криза от 2008 г., но в далеч по-злокобен вариант - с висока безработица, тежка инфлация.
    "Вероятно ще гръмне жилищният балон, който се надува в последните 3-4 години. Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити. Спестяванията не растат, а падат. Това че се увеличават депозитите, е следствие на повечето кредити, давани от банките. Когато банката даде ипотечен кредит, той влиза по сметка на кредитополучателя и оттам към продавача", заяви проф. Петров.
  • 25 БАЛОН ЩЕ СЕ СПУКА !!!

    1 0 Отговор
    АМАН ОТ ПЛАТЕНИ СТАТИИ !!! ПАЗАРЪТ Е В ЗАСТОЙ, СКОРО ЩЕ НАСТЪПИ СРИВЪТ НА ИМОТНИЯ ПАЗАР !!! ИМОТНИЯТ БАЛОН ЩЕ СЕ СПУКА !!!