Last news in Fakti

29 Декември, 2021 20:45 3 548 15

Силното кредитиране трябваше още повече да повиши цените на имотите

  • софия-
  • жилища-
  • цени-
  • георги павлов

Поскъпването ще продължи и през 2022 година

Силното кредитиране трябваше още повече да повиши цените на имотите - 1
Снимка: М. Богданова ©

"Цените на имотите се повишиха в световен мащаб и България не е изключение, като за нашата страна ръстът е с 12 на сто за 2021 г.", каза Георги Павлов, експерт в областта на недвижимите имоти и един от основателите на компания за дигитализация на имотния бранш. "А Проптех това е компания за дигитализация на имотите, което ще спомогне на бранша да бъде набавена повече информация за пазара, да се знае кои са участниците в покупката на един имот, както и какво става с този имот след покупката", поясни още Павлов, цитиран от БНР.

"Причината за глобалното повишение на цените на имотите е политиката на Централните банки, в частност при нас на Европейската централна банка, които напълниха всички финансови институции с много пари, те започнаха да кредитират много активно, като за тази година имаме 30 на сто ръст на ипотечното кредитиране като обеми, което е грандиозен ръст. Така че, аз очаквах при такова кредитиране да има още по-висок ръст на цените, така че ще има още да слушаме за повишаване на цените на имотите", заяви Георги Павлов.

"Причината е в политиката на банките, които са свръхликвидни, като през пандемията количеството на обемите на депозитите надхвърлиха за пръв път 100 милиарда лева, отделно лихвите са рекордно ниски...", отчете още експертът на недвижимите имоти.
Павлов поясни, че съдбата на празните офис сгради ще се промени, те ще могат да се ползват например от малки поликлиники, а промяната на регулацията за детските градини, което им позволява да са на партерните етажи на жилищни или административни сгради, ще доведе до създаването на нови детски градини, още повече че, новите сгради са в хубава паркова среда, допълни експертът.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    34 3 Отговор
    На мен, като купувач, много ми е важно да знам този имот от колко прекупвачи е купен и продаден, за последните 10 години. Гледал съм имоти, които за последните 5 години са били прекупувани и препродавани поне 5 пъти. И всеки, който ги е купувал моментално е вдигал цената и го е обявявал, още преди да влезе да си събуе обувките в него. Аман от спекуланти.

    Коментиран от #2

  • 2 Правило

    10 12 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Пазара сам регулира цените на имотите според търсенето и предлагането !Това е основният пазарен принцип ! Когато търсенето надвишава предлагането , цената расте и обратното !

    Коментиран от #5

  • 3 Птжи и Пенда

    27 4 Отговор
    Целта е хората да нямат собствени жилища ,- или под наем на богаташи, или роби на банките.
  • 4 ха ха

    19 7 Отговор
    Има многолесен начин за смъкване на цените на имотите. Вдигнете лихвения процент. Ама, няма как да стане, щото левът вече не е независима валута. ;)
  • 5 Texas

    25 4 Отговор

    До коментар #2 от "Правило":

    нищо пазарно няма в бугарстанския недвижим имотен пазар,,един имот седи месеци или години с една и съща цена?
    в САЩ ще го надрискът с 3-4 данъка,и ако нито живее там,нито има доход от наем,е жив-умрял да го държи на пазара толкова дълго непродаден и познай кво прави!? цената силно на долееее,ето това е пазар.
  • 6 ПЛАТЕНИ СТАТИИ

    23 4 Отговор
    АМАН ОТ ПЛАТЕНИ СТАТИИ !!! ПАЗАРЪТ Е В ЗАСТОЙ, СКОРО ЩЕ НАСТЪПИ СРИВЪТ НА ИМОТНИЯ ПАЗАР !!! ИМОТНИЯТ БАЛОН ЩЕ СЕ СПУКА !!!
  • 7 Познати друго казват

    22 3 Отговор
    Позната брокерка от бранша твърди друго, много ниско търсене, купувачите не са готови да заплатят исканите цени, голям застой на обявите. Статистиката отчитала сделки на зелено направени преди две години. ИТ-тата пък въобще се ориентират да работят отдалечено от родните градове или курорти. Мор на пазара, догодина очаква корекция надолу.
  • 8 Аз Кочо

    13 2 Отговор
    Ако някой си мисли че европейците ще търпят дълго инфлацията и глупостите които Мадам Легард разправя жестоко се лъже. 90 процента от банките по света започнаха да вдигат лихвите и ЕЦБ ще го направи. Тоест парите си връщат стойността а активите я губят. Разберете няма пазар който винаги и непрестанно да върви в една посока, ако някой знае такъв да го каже.
  • 9 Аз Кочо

    9 1 Отговор
    Ако някой си мисли че европейците ще търпят дълго инфлацията и глупостите които Мадам Легард разправя жестоко се лъже. 90 процента от банките по света започнаха да вдигат лихвите и ЕЦБ ще го направи. Тоест парите си връщат стойността а активите я губят. Разберете няма пазар който винаги и непрестанно да върви в една посока, ако някой знае такъв да го каже.
  • 10 Гост

    3 1 Отговор
    Даже и да паднът цените, няма да е много за съжаление.Сърбите добре казвът - а живот пролази.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БАЛОН ЩЕ СЕ СПУКА

    2 1 Отговор
    много ниско търсене, купувачите не са готови да заплатят исканите цени
  • 13 Да питам

    1 1 Отговор
    Ако имотите поскъпват но наемите падат има ли балон или няма?
  • 14 Софянец

    0 1 Отговор
    Наемите падат в бачкаторските квартали и където има шфеди.
  • 15 ПЛАТЕНИ СТАТИИ

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    цената расте и на обратно