Last news in Fakti

2 Декември, 2021 11:11 4 839 8

Започва строителството на първия плаващ град

  • южна корея-
  • остров-
  • плаващ град-
  • инвестиция

Той ще се намира в Южна Корея

Първият плаващ град в света ще бъде построен край бреговете на Пусан, Южна Корея. Плановете са изграждането му да приключи през 2025 г. С подкрепата на ООН, градът ще се превърне в „защитена от наводнения инфраструктура“, състояща се от няколко изкуствени острова, които се повдигат заедно с водата, за да се избегне риска от наводнение

Общността ще си е напълно самодостатъчна, тъй като ще си произвежда електроенергия чрез слънчеви батерии, разположени на покривите на сградите. На острова ще се произвежда храна, достатъчна за нуждите на обитаващите го, както ще има и пречиствателни станции за вода. Жителите ще могат да се движат между отделните части на острова с футуристични лодки.

Новият град също така ще може да се противопоставя на стихийни бедствия, включително наводнения, цунамита и урагани от пета степен, благодарение на факта, че плаващите платформи ще бъдат закрепени на морското дъно.

Инвестицията в островния град е 200 млн. USD. Строителството му ще започне съвсем скоро, благодарение на „исторически договор“ подписано от властите на град Пусан, ООН-Хабитат и нюйоркската дизайнерска компания Oceanix.

Точното местоположение на „прототипа“ на плаващия остров предстои да бъде уточнено, макар по информация на Oceanix, най-вероятно той ще бъде разположен в близост до северната част на пристанището на Пусан.

Всеки един от малките острови ще има шестоъгълна форма и варовиково покритие, което е няколко пъти по-яко от бетона, но толкова леко, че да може да се задържи на повърхността на водата. Клетките под всяка платформа могат да бъдат използвани за съхранение на миди, морски водорасли или други морски дарове, а рибните отпадъци могат да се използват за наторяване на растения

Според разработчиците на Oceanix, жителите ще трябва да се хранят с „предимно растителна храна“. Биологичните продукти ще се отглеждат в аеропонни (въздух) и аквапонични (подхранвани от бактерии) системи, допълнени от традиционни ферми на открито и оранжерии.

В строителството активно ще се използват местни суровини, като например бързо растящия бамбук, който има 6 пъти по-голяма гъвкавост от стоманата и е с отрицателен въглероден отпечатък. Сградите на острова ще са максимум 7 етажа, за да могат да издържат на поривите на вятъра. Лятото в Пусан често е горещо и знойно, така че покривите на сградите ще бъдат засенчени колкото е възможно повече отвътре, осигурявайки комфорт и намалявайки разходите за охлаждане.

Предстои да се определи размерът на града, но се очаква островите да приемат до 10 000 жители.

В допълнение към жилищните сгради, островът ще разполага с обществен площад, пазар и „центрове за духовност, обучение, здраве, спорт и култура“, добавя Oceanix. Между другото, компанията води преговори с поне 10 други държави за изграждането на нови плаващи градове.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    9 1 Отговор
    ноев ковчег. всичко хубаво ама всички материали идват от сушата

    Коментиран от #3

  • 2 Ковидарите

    11 0 Отговор
    "Воден свят" гледали сте, готвят се за апокалипсиса, който ше предизвикат Ковидарите?
  • 3 Пешо

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българина":

    няма значение... и не е скъп ... тук не може дас е намерят 200млн УСД за да се създаде нещо уникално за света ли? за 10 год. взеха млрд. дългове..можеше да напрят 5 града и 5 авто фабрики ... но не .... ние ремонтираме ремонтите без край. .. . .. .
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Павел пенев

    1 1 Отговор
    Тези идиоти как ще ходят на работа- с лодки, скутери или водни ски?

    Коментиран от #7

  • 6 Само ЦСКА

    3 1 Отговор
    И ще издържи на цунами и ураган от 5 степен , няма начин !
  • 7 Дедо

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Павел пенев":

    Пенев.., прателю..., там ще живеят шешове бе..., ква работа, кви пет лева.... Това ще е за тези от новия световен ред, не за скъсаняци като нас!
  • 8 незнайко

    3 0 Отговор
    Боже каква евтения !!! 350 милиона лева за 10 000 жители . Това в БЪЛГАРИЯ на равна земя ще струва милиарди !!!