Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 15:15 12 428 1

Чужденците намериха ново място, където да влагат парите си

  • южна корея-
  • чужденци-
  • инвестиции

Рекордни нива на покупка на имоти от нерезиденти в Южна Корея

Чужденците намериха ново място, където да влагат парите си - 1
Снимка: Shutterstock

Сделките с парцели и недвижими имоти от януари до септември на текущата година с чужденци в Южна Корея достигна 16 405 броя. Това е рекорден показател за въпросния период, откакто се води подобна статистика от началото на 2006 г. За сравнение, за същия период на миналата година тази цифра е 15 727.

Вероятно броят им за текущата година ще надвиши този от 2020-та, когато се били сключени 21 048 покупко-продажби за имоти с чуждестранни граждани. Спрямо 2006 г. увеличението е пет пъти. Тогава на чужденци са продадени 3178 имота.

Град Инчхон – разположен на запад от Сеул, е на първо място по брой сделки с недвижими имоти, придобити от чужденци. За първите девет месеца на текущата година те са придобили в града 3056 имота. Броят на регистрираните от чужденци, наели имот там, е 2394 до юни. От януари 2017 г. до месец май 2020 г. са купени 23 167 имота на обща стойност 6.4 млрд. USD.

Поскъпването на жилищата в Сеул достигна 15-годишен максимум. Това е и основната причина местното население на напуска града.

На 24 октомври Министерството на земята, инфраструктурата и транспорта обяви своите планове за изготвянето на законопроект за изменение на съществуващия закон за придобиване на имоти от чужденци. Промяната се състои в това да се изисква повече информация за нерезидентите, желаещи да придобият имот в страната.

Част от специалистите в бранша са на мнение, че в момента чужденците относително лесно купуват имоти и са далеч от строгия държавен контрол, на който са подчинени корейските граждани. По техните думи, чуждестранните купувачи могат да избегнат строгите ограничения по кредитите, тъй като могат да вземат кредити в собствената си родина и за ги инвестират в Южна Корея.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тоалетна хартия

    4 2 Отговор
    Мариии, що за НЕРЕЗидент си ??!!!