Last news in Fakti

21 Декември, 2021 13:21 5 546 2

Търсенето на гражданство при съседите се възстановява

  • гърция-
  • златна виза-
  • инвестиции

Интересът към гръцката „Златна виза“ отчита ръст

Търсенето на гражданство при съседите се възстановява - 1
Снимка: Shutterstock

За първите 11 месеца на текущата година 989 е броят на молбите за гръцко гражданство на базата на покупка на недвижим имот. Това е повече спрямо цялата 2020 г., когато са издадени 938 визи. В зависимост от декемврийските резултати общият брой за тази година ще се доближи или надхвърли 1000.

Само през ноември 2021 г. на чужденци са издадени 151 разрешения за пребиваване в страната на база покупка на недвижим имот в Гърция на цена над 250 000 EUR.

Интересът на чужденците към програмата е много по-висок. Ръководителят на адвокатската кантора Risvas & Partners Ахилиас Рисвас заявява, че „покупките, направени от инвеститори от трети страни през 2021 г., далеч надхвърлят обема на издадените разрешителни. Имаме голям брой инвеститори, които са завършили процеса на закупуване на недвижим имот, но не са имали време да кандидатстват за разрешение за пребиваване поради месеци забавяне в няколко поземлени регистри и кадастрални служби.“

Това е проблем, който много затруднява получаването на "Златна виза", тъй като освен подписването на договор, инвеститорите трябва да разполагат и с документи за собственост. Въпреки това, продължаващият процес на преобразуване на поземлените регистри в кадастралните служби, означават, че забавянето може да продължи до шест месеца. Това ще доведе до отлагането на издаването на няколко стотин "Златни визи" за 2022 г.

От стартирането на програмата през 2014 г. са издадени 9473 гръцки „Златни визи“ на индивидуални инвеститори и 28 411 на всички кандидати, включително семейства на купили имоти в южната ни съседка. Лъвският дял от разрешенията отива за китайците (67%, или 6367). На второ място са турски граждани (605), следвани от руснаци и ливанци.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фалиралата гърция

    2 6 Отговор
    Ще я изкупят турци и китайци. Честито малакиму паликари
  • 2 Марийче,

    6 2 Отговор
    съседите ни са тъкмо пет. При всички ли?