Last news in Fakti

22 Ноември, 2002 00:00 926 0

Жк „Люлин-9“ – много железобетон и метро

  • “люлин-
  • долара-
  • блоковете-
  • разположен-
  • разположени-
  • комплекса-
  • години-
  • “люлин”-
  • средните офертни цени
Жк “Люлин-9”

се намира
в западните райони на столицата. Този микрорайон е разположен в североизточните части най-големия панелен комплекс в София. На запад от него е разположен жк “Люлин-8”. От изток се намира жк “Люлин- 10”, а на север кв. “Модерно предградие”. На юг от жк “Люлин-9” е разположен жк “Люлин-7” и бул. “Пиротски”, под който е трасето на столичното метро.

Малко е зеленината
в междублоковите пространства. За разлика от останалите микрорайони на жк “Люлин” тук дърветата са малко. Общината няма средства да проведе озеленяване. Започналата реституция на парцели между блоковете едва ли ще даде възможност за засаждането на зеленина. Собствениците на парцелите предпочитат те да ги използват за платени паркинги или да строят върху тях бакалници и кръчми, но не и зони на отдих.
В жк “Люлин-9” както и в другите панелни квартали

се поддържат само главните улици,
по които се движи масовият градски транспорт. Вътрешнокварталните улици са тесни и неудобни за движение. На доста места имат и дупки. Преди няколко години в комплекса бяха подменени главните тръбопроводи на водоснабдяването и отклоненията към блоковете, с което значително се подобри качеството на питейната вода.
В последно време много хора, на които преди години са били отчужени земите, за да се строи жк “Люлин”, успяха да си реституират имотите. Сега повечето от тях ги превръщат в платени паркинги. В комплекса има нужда от подобни съоръжения, защото автомобилите са жертва на чести посегателства. Едно от големите предимства на жк “Люлин-9” е наличието на много и разнообразни търговски обекти. Повечето от тях са разположени в големите ЕПК-блокове, намиращи се по протежение на бул. “Пиротски”.

Транспорт
От и за жк “Люлин-9” може да се пътува с тролейбуси 6 и 7 и метрото.
Сградният фонд в комплекса включва блокове тип ЕПК и 2 вида панелки - с вътрешни и с външни балкони.

Преобладават панелкитес външни балкони,
строени в началото на 80-те години. По-нови са блоковете, разположени по протежение на ул. “Симеон Димитров-Шабан” и маршрута на тролей 6 с номера след 980. Те са градени около 1990 г., но пък качеството на изпълнението им е доста ниско. Купувачите ги избягват. Най-предпочитани от клиентите са жилищата, разположени в блоковете, намиращи се в непосредствена близост до трасето на метрополитена и на границата с жк “Люлин-10”.

Конюнктура
В средата на август гарсониерите в жк “Люлин-9” са се предлагали за продажба средно за 9 000 долара. В началото на декември средната офертна бележи леко повишение до ниво от 9 100 долара.
При двустайните апратаменти се наблюдава лек спад - средните офертни цени за периода са спаднали само с около 200 долара - от 12 600 на 12 400 долара. Цените на тристайните жилища бележат нелогичен ръст - от 13 700 на 15 100 долара. Вероятната причина са предлаганите за продажба апартаменти в наскоро завършените ЕПК-та близо до метростанция “Люлин”.
Комплексът е с добри комуникации (оттук минава и метрото), което го прави търсен за наемане на жилище. Средните офертни цени за наемане на гарсониера от август до декември са се увеличили с 10 долара - от 90 на 100. За двустайните увеличението е от 100 на 110 долара, а при тристайните апартаменти - от 120 на 125.

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА