Last news in Fakti

6 Февруари, 2022 18:23 5 847 3

Нова съдебна сага за ключов имот

  • зоопарк-
  • пловдив-
  • съдебно дело

Новата зоологическа градина в Пловдив остава мираж

Нова съдебна сага за ключов имот - 1
Снимка: БГНЕС

"Фирмата изпълнител на зоопарка „Запрянови – 03” ще обжалва решението на Окръжен съд – Пловдив по спора с Общината за извършените дейности по договора", каза собственикът на компанията Вакрил Запрянов. Това означава, че надеждите на Община Пловдив да прекратят договора и още тази година да рестартират строителството, няма да се изпълнят.

След повече от година Окръжният съд под тепетата реши, че градските власти трябва да платят над 550 хил. лева на фирмата, като от тях 127 000 лева са лихви за забавени плащания, припомня TrafficNews. Общинските юристи все пак са успели да убедят съда, че Общината не трябва да изплащат допълнителни дейности за 392 995 хиляди лева, както и 119 хил. лева лихви по тях.

Според Вакрил Запрянов тези дейности трябва да бъдат признати, макар да не са били в първоначалните количествени-стойностни сметки. „Всичко, което сме извършили е по одобрен проект и по искане на възложителя. Няма дейност, която на наша глава сме решили да извършим. Всичко бе подписано от възложителя и надзора на обекта, за това смятаме, че тези пари трябва да ни се изплатят”, заяви управителят на фирмата. Той даде пример, че консултанти от МОСВ на място са поискали оградата на мечката да бъде подменена с по-здрава и устойчива, а след като от Общината са им възложили – те са го изпълнили. Тези дейности не са признати от съда.

Относно състоянието на зоопарка, Запрянов каза, че не е бил там, откакто е издаден Акт 10 и обектът е предаден на Общината. „Минали са 7 години от спирането на дейностите. Трябва да се направи обследване и да се види състоянието на обекта. До последно той бе изпълнен на 95%. Ако се пуска нова поръчка тя трябва да е за ремонт на сегашните съоръжения и отделна за довършаването”, каза Запрянов. На въпрос дали би участвал в новата поръчка, той заяви, че първо ще иска да види параметрите.

Зам.-кметът по строителство Пламен Райчев заяви, че все още в Община Пловдив няма информация за обжалване на решението на окръжните магистрати. „Ако има ново дело, то ние ще си направим обследването на зоологическата градина. Ще се направи доклад за състоянието ѝ, както и каква е амортизацията. На базата на него ще се подготви новата обществена поръчка и финансовите параметри. Тя обаче ще бъде под условие – до приключване на съдебното дело”,обясни Райчев.

Обжалването означава, че окончателното решение едва ли ще бъде готово по-рано от края на тази година, а в най-оптимистичния вариант то дейностите ще стартират през 2023 година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 един от многото

    4 1 Отговор
    И отново пловдивските животни няма да имат съоръжение за наблюдаване на поведението на хората!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 боко

    4 1 Отговор
    Герберасите Тотеви са приватизирали всичко за тия години при управлението на мутрата единият беше кмет другия областен уп-л - ХУНТА