Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 10:37 14 301 21

Строител се отказа да санира блок

  • пловдив-
  • саниране-
  • договор-
  • строител

Случаят е с адрес Пловдив

Строителна фирма се отказа от договор за 690 хил. лева без ДДС за санирането на жилищен блок в Пловдив. Причината са високите цени на строителните материали, а офертата за обновяването на енергийната ефективност на сградата е на повече година. Става дума за 10-етажния жилищен блок на улица "Иван Стефанов Гешев” в район „Западен”, който трябваше да бъде саниран и с подменена дограма през „Региони в растеж”. Поръчката бе пусната преди повече от година, като наскоро тя бе финализирана, но фирмата победител не е искала да подпише договора. Компанията е пазарджишката „Партрейд”, която е била избрана измежду 10 фирми, подали оферта, пише Trafficnews.bg. Сумата за всички дейности е била 679 000 лева без ДДС, но от фирмата са се отказали. Тъй като всички останали компании са били отстранени от участие, то тя няма как да бъде възложена на друг.

„Ще прекратим тази позиция, като ще обявим нова поръчка. Ще искаме параметрите да се завишат с 20%, които да се осигурят от общинския бюджет. Индексация ще трябва и на другите 4 обекта, за които имаме договори”, обясни зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.

Компанията „Делчев инженеринг” е избрана за високия блок на бул. "България" №196, като сумата по договора е 529 000 лева. Мерките, които ще бъдат извършени там са монтаж на външна топлоизолация, ремонт на покрива, подмяна на дограма, топлоизолиране на пода към неотопляемите зони на сградата и подмяна на осветителни тела с ново енергоспестяващо осветление.

На следваща позиция е многофамилна жилищна сграда на бул. "България"” – номерата 45 и 47. Тя е с два входа, състоящ се от седем жилищни и един полуподземен сутеренен, а общо апартаментите са 33, а РЗП-то е 3511,14 м2. Дейностите там ще са същите, като договорът е сключен с „Парсек груп” с оферта от 413 750 лева.

Четвъртият договор е с „Пирс – Д” за 783 000 лева и е за бул. "Васил Априлов" №83-91. Блокът е с пет входа, състоящ се от четири жилищни и един полуподземен сутеренен етаж, а общият брой на апартаментите е 58 с разгъната застроена площ от 6542.63 кв.м. С обследването за енергийна ефективност са предписани идентични като с другите обекти мерки.

Последната сграда се намира в район "Източен" на ул. "Жеравна" №1 и 3. В двата входа има 27 апартамента с общо РЗП от 2631 м. С обследването за енергийна ефективност са предписани следните енергоспестяващи мерки – подмяна на дограма, монтаж на външна топлоизолация и топлинно изолиране на покривна конструкция, както и подмяна на осветлението.Фирмата е „Екодин” за близо 310 000 лева.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааааа

    26 5 Отговор
    Отказал се е защото улицата се казва Иван Гешев.

    Коментиран от #18

  • 2 /////

    43 8 Отговор
    Има една малка подробност, а тя е че вече над 90% от хората са си сменили дограмата, а има и доста санирани жилища така, че не виждам какъв е проблема или все пак заради високите цени краденето ще е по-малко.
  • 3 Jacques Yves Moineau

    55 13 Отговор
    Мдааа, новото правителство им врътна кранчето, и плъховете се разбягаха.
  • 4 сигурно

    53 11 Отговор
    Отказа се защото не е шайката на власт ,за да крадне колкото може повече. Та това е големият проблем !!
  • 5 Бяха

    41 8 Отговор
    разглезен с огромното грабене и трупането на пачки от нищото , сега не им се харесва !
  • 6 коко

    31 17 Отговор
    Мне,проблема е ,че офертата е дадена преди година.Материалите са около 50 % нагоре и са на загуба строителите .Преди да започне да се проектира дадената сграда се прави обследване със снимков материал и всичко се вижда какво е сменено и какво не .Да не говорим приказки от 1001 нощ !

    Коментиран от #16

  • 7 Няма

    24 6 Отговор
    Как да краднат,затова се отказват.Иначе участвали в конкурс.
  • 8 За толкова пари може да се

    39 4 Отговор
    вдигне кооперация. Проблемът е, че офертата е с огромна надценка а започнаха проверки за кражби от програмите за енергийна ефективност и на "фирмите" занимаващи се с това им треперят гащите. На родителите ми блока като го санираха, жюцената на квадратен метър външна изолация 10 см стиропор с мазилка и работа беше 270 лв, по тази програма. !!!270 лв на КВ.М.!!! В Бургас! Представяте ли си! Нито щрангове смениха, нито хидроизолация на покрива.

    Коментиран от #9, #17

  • 9 Тра-ла-ла

    25 2 Отговор

    До коментар #8 от "За толкова пари може да се":

    Да не мислиш, че ги е взел изпълнителя? Краденето по веригата е толкова голямо, че за истинския изпълнител рядко остава и нормалната цена. Крайния изпълнител обикновено е подизпълнител, на няколко други фирми и е принуден на практика да се оправя почти без пари. Съответно логично е и качеството на ремонтите.
  • 10 Freedom Fighter

    34 3 Отговор
    Истинската причина най-вероятно е, че от тази сума изпълнителят трябва да задели 20-30% за този, който е отстранил останалите участници и сега при новите цени на материалите за строителя не остава нищо. Така стоят нещата в милата ни родина.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гост

    22 0 Отговор
    От изброените в статията дейности липсва най-важната част в пакета саниране, а именно - укрепване на панелните връзки. Без тази важна подробност, цялата операция си е чисто и просто замазване напроблема.

    Коментиран от #20

  • 16 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #6 от "коко":

    Поръчката, така пише, е възложена отпреди година. Защо още не е изпълнена? За една година хората нов блок вдигат.
  • 17 Гост

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "За толкова пари може да се":

    Значи само са топлоизолирали, не са санирали.
  • 18 Съдията Дред

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дааааа":

    Всъщност, улицата се казва "Иван Стефанов Гешов" , но от общината объркали табелите, и вместо "о" , написали "е".И така стала адаш на главния прокурор.
  • 19 Боцко

    2 0 Отговор
    Щом има далавера,
    Крадльовци винаги е се намерят,
    Като почнеш от нощните - с гумите,
    Та стигнеш до ГОСПОЖАТА с парфюмите ..
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.