Last news in Fakti

10 Февруари, 2022 09:21 3 715 2

Идеалното жилище за купувачите

  • франция-
  • имоти-
  • анкета

Французите искат да са независими, а къщите им – енергийно ефективни

Идеалното жилище за купувачите - 1
Снимка: Shutterstock

През април във Франция ще се проведат президентски избори. Преди това обаче специалисти искат да разберат каква е представата на французите как да бъдат построени по-устойчиви градове за всички? Отговор на този въпрос са дали 40 000 анкетирани. Преобладаващата част от респондентите са на мнение, че повече трябва да се работи за независимостта на регионите, с по-удобен транспорт и по-близо разположени до домовете магазини. Това е в разрез с концепцията на специализираните райони, които са се строели през миналия век. Там често планирането е било зонирано- отделно офис райони, отделно жилищни, отделно търговски.

Една от най-дискутираните теми е градската природа. Хората поддържат идеята за масово озеленяване, което ще подобри качеството на живот. Абсолютен рекорд от 92% одобрение получи предложението на потребител с име Марк: „Посадете дърво, за да гарантирате минимум свободно природно пространство – защита от замърсяване, шум и горещина“.

Нискоетажното строителство? Не е факт! Предложенията как да бъде застроен града са доста разнопосочни, особено по отношение на забраната за индивидуални къщи. Ерик предлага „да се обърне внимание на малките сгради – по 3-4 етажа, а не еднофамилни къщи, които прахосват земеделската земя“. Това предложение споделят 46%, а други 40% са „против“. Тази гледна точка напомня думите на министъра на жилищното строителство Емануел Варгон, която през октомври 2021 г. постави под съмнение модела на индивидуалните къщи, като по този начин предизвика оживена полемика.

Красотата на градските пространство също приковава вниманието на гражданите: „Длъжни сме да реновираме естетиката на сградите“, е категоричното мнение на Сирил, което се споделя от 79% от анкетираните.

Екология и икономика. Енергийния преход намира поддържка у гражданите, които искат всички обществени и частни сгради да бъдат отоплени. Избирателите желаят съществуващият сграден фонд да бъде ремонтиран, а не да се строи нов. „Строителите трябва да разрешат повторното използване на строителните материали след демонтаж (бел. ред. дръжки, подова настилка и т.н.)“, смята Венсан. Позицията му е одобрена от 71% от респондентите. Избирателите не подкрепят ограничителните мерки, като например връзката между издаването на разрешителното и пестенето на енергия. Европейският парламент препоръчва глоба за жилище с лоша изолация.

Социалните жилища. Тук трябва да се работи върху подобряване на управлението на тези сгради. „Трябва да задължим хората, които живеят в тях и нямат причина повече да ги обитават, за да се осигури място на по-нуждаещи се“, казва Антъни. Неговото мнение се поддържа от 72% от анкетираните.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 0 Отговор
    Ади почвъйти реквиема колко е скъпо и лошо
  • 2 леле КАКО

    2 2 Отговор
    И все пак си мисля , че идеалното жилище е това , което ББ е купил на държанката си мис Бикини. Ако не вярвайте , питайте я ! Те и затова я крият , та да не каже колко й е хубаво така ! Че и други ще си поискат и тогава чекмеджетата ще се изпразнят........