Last news in Fakti

11 Февруари, 2022 13:21 12 130 12

Жилища се продават за 20 дни

  • исландия-
  • жилища-
  • цена

Силно поскъпване на жилищата в Исландия

Жилища се продават за 20 дни - 1
Снимка: Shutterstock

Нов доклад на Отдела за жилища и строителство в Исландия показва, че средната стойност на апартамент в района на Рейкявик се е увеличила с 35 260 EUR през последните два месеца. През изминалата година цените отчитат ръст от 16,6% в района на столицата.

Междувременно броят на апартаментите, обявени за продажба в страната, е спаднал за кратък период от време, достигайки от около 4000 налични имота през май 2020 г. до само 1000 към януари 2022 г. Промяната е още по-драстична в столичния район с 900 предложения през май 2020 г. и само 70 в началото на февруари 2022 г.

Фактът, че днес исландският пазар е пазар на продавача, се дължи и от средния период от време, през който е възможно да се продаде апартамент. От пускането на обявата до подписването на договор средно минават едва 20 дни. В края на 2020 г. този период е повече от 4 месеца. Освен това делът на имотите, за които са продадени над офертната цена, се е увеличил от 10% през 2020 г. до 40% през 2022 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 4 Отговор
    Скоро и у нас така

    Коментиран от #6

  • 2 hihi

    4 10 Отговор
    Съвсем нормално. Навсякъде по света недвижимото имущество (и всички други "стабилни" инвестиционни продукти) са с огромен ръст в цената. И малките деца виждат периода на хипер-инфлация, който ще обхване целия свят тази година.
  • 3 Гост

    12 4 Отговор
    Поредният брокер без кола, който отсвирих днес. Тия сериозно ли си мислят, че съм им шофьор? Не стига, че ги храня с тлъсти комисионни, ами и да ги возя, като бейове. Аре, бегай от тука!.... Клиентът ти дали знае колко купувачи е изтървал, защото брокерът му не идва на огледи, ако не го возят?

    Коментиран от #5

  • 4 Исландия- имотен балон

    6 1 Отговор
    Исландия: Растат опасенията от образуването на имотен балон
  • 5 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Уважаеми продавачи на имоти! Ако ще си наемате брокер да ви продава имота, гледайте той да си има кола, а не да чака клиентите да го возят. Може да пропуснете добра оферта и много пари заради тази дребна подробност.
  • 6 Какво хипер инфлация

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Каква хипер инфлация те гони тебе броки ? През 2022г ще има поредната финансова рецесия, която ще спука балона на акции и имоти. 2008г инфлацията беше 12%в Бг след това последва рецесия. Не виждаш ли, как се вдигат лихвите по кредитите по целия свят ?

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Русенец

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Какво хипер инфлация":

    Този път е различко. Сега кредитите са субсидирани от данъците ни, с любезното съдействие на правителството.
  • 8 айде пак

    7 0 Отговор
    Никак не е коректно да си подбирате удоибните ви новини от целият глобален новинарски поток.
    Каква е логиката вчера да ни горотие за чехия, днес за Исландия утре за джибути?
    Като искате да правите глобален анализ, информирайте ни за съвкупното състояние на имотите или поне по континенти и региони. А не този град и онази паланка.
  • 9 точно това не схващат

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Какво хипер инфлация":

    Че тласкат ситуацията към инфлация и спад на продажбите - едновременно.
    В такава ситуация нама полезен ход.
  • 10 Анонимен

    5 0 Отговор
    Финансова криза и банкови фалити !
  • 11 Спас

    4 1 Отговор
    Няма как да стане. Цените са високи, банките спират да отпускат пари на сулю и пулю, зверска инфлация, постоянно растящи цени на основни продукти, горива и ток. А отгоре на всичко ще вдигат и лихвите. Всичко свърши просто ще им трябва малко време да то осъзнаят някои хора.
  • 12 Зайо Байо

    0 0 Отговор
    А за колко дни мис Бикини Борислава е продала къщата с бутика в Барселона ? За това пишете ! Там са специалистите по усвояване на тиквени пари и по скоростна препродажба , когато стане напечено ! Нали ?