Last news in Fakti

21 Февруари, 2022 22:23 2 794 6

Над 10 милиона лева ще получи община от продажбата на имоти

  • пловдив-
  • община-
  • имоти-
  • продажба-
  • приходи-
  • програма

Това сочи одишната програма на Пловдив за разпореждане с общинска собственост

Над 10 милиона лева ще получи община от продажбата на имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

Годишната програма за разпореждане с имоти, общинска собственост влиза за гласуване в местния парламент. По предложение на администрацията от графата за концесии е изкаран Гребния канал. Това става, след като имаше напрежение около намерението за изграждане на Втория гребен канал. Още през 2021 година в Община Пловдив бе входирано инвестиционно намерение за изграждането на дублиращото съоръжение. Тогава градската администрация сложи целия спортен комплекс в графата за концесии. В крайна сметка от Община Пловдив са изкарали обекта от графата.

Още един имот, който бе в същата графа, е предложен за отпадне – този за многоетажен паркинг до стадион „Христо Ботев”. Той е с големина от 4,3 дка, като в момента там има кучешка площадка, а проектът за направата на съоръжението е от близо 10 години разработен.

Друг спорен момент в програмата бе предложението за продажбата чрез търг или на обезщетение на 5 имота в район „Източен”. Петте имота са с обща площ от 1,5 дка и се намират в едно каре на улиците „Варна” и „Лев Толстой”. Те добиха популярност заради инвестиционното намерение на един от бизнес партньорите на общинския съветник Владимир Кисьов.

Въпреки промените в имотите, не се очаква разлика в приходи и разходи по програмата. Близо 10,5 млн. лева очаква Община Пловдив от приходи от собственост през 2022 година, става ясно от Годишната програма за разпореждане с общинска собственост. От очакваните приходи трябва да постъпят 2,4 млн. лева от наеми, като от тях 1,5 млн. лева са за жилищни имоти. 675 хиляди лева пък ще влязат от приходи на концесия.

Най-много по това перо ще са от разпоредителни сделки, уточнява Trafficnews. Така Общината предвижда да вземе 2 млн. лева от продажба на жилища на правоимащи наематели на апартаменти, зачислени към „Жилфонд”.

Продажбата на имоти чрез търгове заложените постъпления са 3 млн. лева. В програмата няма заложени нови големи имоти, като почти всички са до 800 кв.м метра, пръснати из жилищните квартали на Пловдив.

Още 1 млн. лева са заложени от приходи от продажба на земя - общинска собственост на собственици на законно построени в нея сгради, а други 950 000 лева при прекратяване на съсобственост с физически и юридически лица.

Разходите за общинска собственост са далеч по-малко – 5,3 млн. лева. Най-голямото перо за отчуждаване на имоти за улична регулация и инфраструктурни проекти – 4,5 млн. лева. Още 500 000 лева са за възмездно придобиване на имоти.

Това е свързано с реализацията на 33 проекта на Община Пловдив. Сред тях разширението на бул. „Александър Стамболийски”, бул. „Васил Априлов”, ул. „Царевец”, ул. „Даме Груев”, продължението на бул. „Свобода”, връзката между Коматево и Прослав, бул. „Северен” и други”.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хоп

    2 0 Отговор
    лап и ги нямааа
  • 2 пловдивчанин

    3 0 Отговор
    Помня т.нар.демократи, т.е. опортюнисти, станали членове на БКП заради облагите, как продаваха през 90-те квото могат. Или пък даваха ъпсурдни строителни разрешения, които и до ден днешен загрозяват и пречат. Спас гърневски е един от тези боклуци. Продаде Хотел Тримонциум на някакви турци. Такива имоти не се продават, може да се дават под наем или на концесия за не повече от 5 години, щото нещата бързо се променят. После друг боклук чомаков два мандата занемари яко града. А сегашния гербаджия е дори по-зле и от предишния мамин тотьо. БСП пък от десетилетия са патерици и съучастници, последно на шайката от ГЕРБ. Не ни върви на кметове и общински съветници.

    Коментиран от #6

  • 3 фАНТОМасс

    4 0 Отговор
    А колко пари е получила метресата на ББорисов он продажбата на подарените й в Барселона къща и бутик ? Ще го проучите ли ?
  • 4 така така

    1 0 Отговор
    10 млн. ще получи Зико!
  • 5 Бай Миле

    2 0 Отговор
    Ако общината си поиска да й се плати земята на живущите в панелките ще събере доста повече!
  • 6 Пловдив

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "пловдивчанин":

    Не ни върви?! Ще рече човек, че не ние гласуваме на местните избори и че някой друг ни ги избира!